2021-02-10 08:21:24
Φωτογραφία για Νέο lockdown: Τι θα ισχύσει για τηλεργασία, Δημόσιο, άδειες, μετακινήσεις
Επιστροφή στο σκληρό απαγορευτικό, για την αναχαίτιση του πρώτου κύματος της πανδημίας τον περασμένο Μάρτη, θυμίζει η δέσμη περιοριστικών μέτρων που θα ισχύει από αύριο το πρωί και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου στην Αττική.

Κυβερνητικά στελέχη που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο που οδήγησε στο χθεσινοβραδινό «διάγγελμα» του πρωθυπουργού, τονίζουν ότι η κίνηση αυστηροποίησης του πλαισίου των περιοριστικών μέτρων ήταν επιβεβλημένη, καθώς τα τελευταία 24ωρα καταγράφηκε μία σταθερή αύξηση στις εισαγωγές σε κλίνες ΜΕΘ και μία εκθετική αύξηση της παρουσίας του ιού στα λύματα της Αττικής. Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι τα νέα δεδομένα δεν θα μπορούσαν παρά να σημάνουν συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες και να οδηγήσουν σε γρήγορες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας. Η περιγραφή τους εστιάζει στην επιλογή του πρωθυπουργού να μην ρισκάρει την δημόσια υγεία για την οικονομία- αν και όπως ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε με την δήλωσή του δεν υπάρχει οικονομία χωρίς δημόσια υγεία.


Το σίγουρο είναι ότι το σκληρό απαγορευτικό στην Αττική δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές με επιβαρυμένο επιδημιολογικά προφίλ ή και να προκαλέσει νέες αλλαγές, όπως στη λειτουργία των σχολείων πανελλαδικά. Και αυτό γιατί, εκφράζεται από πολλές πλευρές η άποψη ότι είναι ορατός ο κίνδυνος δημιουργίας μαθητών «δύο ταχυτήτων», από την στιγμή που τα μισά σχολεία της χώρας, δηλαδή στην Αττική, θα είναι από αύριο κλειστά και τα υπόλοιπα στις άλλες περιφέρειες ανοιχτά.

Οι πληροφορίες άλλωστε λένε ότι μέχρι τις 12 σήμερα το μεσημέρι, οπότε και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη θα προχωρήσουν στην εξειδίκευση των μέτρων αναμένονται μικρές ή και μεγαλύτερες «ανατροπές» στον «οδικό χάρτη» για την Αττική. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα το μεσημέρι από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης Παν. Σταμπουλίδη, τη Γ.Γ Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του ΥΠΕΣ Βιβή Χαραλαμπίδου, τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη και τον Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελο Μπίνη βασίζονται στο πλάνο του περασμένου Μάρτη, παρότι τότε αφορούσε την εφαρμογή του πανελλαδικά.

Ειδικότερα:

– Στον Δημόσιο Τομέα, η αύξηση της τηλεργασίας (σήμερα είναι στο 50%) αναμένεται να φτάσει εκτός απροόπτου, στο 70%. Στην σχετική εγκύκλιο που θα εκδοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών θα προβλέπεται ότι στις υπηρεσίες του θα βρίσκεται μόνο το 30% των δημοσίων υπαλλήλων για το διάστημα που θα ισχύσει το σκληρό απαγορευτικό στην Αττική.

– Με την αλλαγή αυτή ενεργοποιούνται οι άδειες ειδικού σκοπού.

– Στον ιδιωτικό τομέα, συνεχίζει να ισχύει το πλάνο για τηλεργασία 50% και όπου επίσης είναι δυνατό να αντικατασταθεί η φυσική παρουσία από την τηλεργασία.

-Το κλείσιμο των (ιδιωτικών) σχολείων όλων των βαθμίδων και του λιανεμπορίου επαναφέρει, όπως ακούγεται, στο προσκήνιο το καθεστώς της αναστολής εργασίας για κάποιους εργαζόμενους και την εφαρμογή των συγκεκριμένων κανόνων.

-Θα δοθεί έμφαση στην αυστηροποίηση των μέτρων ελέγχου για την τήρηση της τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Οι έλεγχοι θα γίνονται «διαρκώς» από τον ΣΕΠΕ και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

-Σκληρή κρησάρα ελέγχων προβλέπεται και για τις μετακινήσεις των πολιτών και για την τήρηση των κανόνων στα σούπερ -μάρκετ και στις άλλες επιχειρήσεις που θα παραμείνουν ανοιχτές.

– Ο κωδικός 6 θα ισχύει, όπως φαίνεται, για άσκηση και βόλτα κατοικιδίου, αλλά όχι μακριά από την κατοικία του καθενός. Δηλαδή, στόχος του απαγορευτικού είναι η αποφυγή μετακινήσεων με το αυτοκίνητο με την χρήση του συγκεκριμένου κωδικού.

-Πολύ πιθανό είναι να ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας από περιφερειακή ενότητα σε άλλη περιφερειακή ενότητα της Αττικής. Θα επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας, για την επίσκεψη σε γιατρό, νοσοκομείο ή για τον εμβολιασμό, για την βοήθεια σε συγγενή κλπ.

-Τα καφέ θα λειτουργούν με τη λογική delivery και (ίσως) take away, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει ειδική μέριμνα για τη λειτουργία των ανθοπωλείων στις 14 Φλεβάρη (γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου) καθώς οι καταστηματάρχες του είδους έχουν ήδη κάνει τις σχετικές προμήθειες.

Το ενδιαφέρον των αρμοδίων εστιάστηκε στις συσκέψεις που προηγήθηκαν και στο πλάνο για την απαγόρευση της κυκλοφορίας τόσο κατά την διάρκεια της εβδομάδας, όσο και το Σαββατοκύριακο. Σχεδόν βέβαιο είναι ότι το Σαββατοκύριακο η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ τις καθημερινές δεν αποκλείεται το «στοπ» στις μετακινήσεις να συνεχίσει να ισχύει από τις 9 το βράδυ.

Πηγή (ΤE 10/2/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ