2021-02-17 18:21:30
Φωτογραφία για Εστίαση: Τα επτά «κλειδιά» για την επιδότηση θερμαντικών σωμάτων



Η δράση του ΕΣΠΑ, ύψους 60 εκατ. ευρώ, η οποία επιχορηγεί επιχειρήσεις εστίασης για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου, τροποποιήθηκε προσφάτως και παραμένει ανοιχτή για υποβολή αιτήσεων έως τις 4 Μαρτίου.

Σε καμία περίπτωση δεν λύνει τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η μέση επιχείρηση του κλάδου, η οποία, μόλις πήγε να πάρει «ανάσα» από τις επιπτώσεις των διαδοχικών Μνημονίων, καλείται να διαχειριστεί ακόμη μία οικονομική κρίση, απόρροια των επιβεβλημένων lockdown.

Η δράση έχει περισσότερο «πυροσβεστικό» ρόλο… προετοιμάζοντας το έδαφος για την ημέρα που όσες επιχειρήσεις εστίασης με υπαίθριους – ημιυπαίθριους χώρους άντεξαν τη δοκιμασία Covid-19 θα επαναλειτουργήσουν στα πρότυπα Μαΐου.



Σημειώνεται πως αίτηση ενίσχυσης μπορούν να υποβάλουν, ηλεκτρονικά (https://heating-devices.mindev.gov.gr), εστιατόρια, καφέ, καντίνες και μετά το «λίφτινγκ» στο πρόγραμμα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα που διαθέτουν εξωτερικό χώρο εστίασης.

Η επιχορήγηση των δικαιούχων έχει αναδρομική ισχύ, καλύπτοντας την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων, που πραγματοποιήθηκε από 1.2.2020 και πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.

Ο «Ε.Τ.» της Κυριακής συγκέντρωσε και παρουσιάζει τις απαντήσεις σε επτά βασικές απορίες γύρω από τον «μηχανισμό» της δράσης:

1 Ποιο είναι το ύψος της επιχορήγησης που παρέχεται;

Η δράση προβλέπει την επιχορήγηση της προμήθειας ενός θερμαντικού σώματος ανά 10 τ.μ. εξωτερικού χώρου και μέχρι 100 ευρώ για κάθε θερμαντικό σώμα, χωρίς ΦΠΑ.

Σε περίπτωση που ο αριθμός των τ.μ. δεν δικαιολογεί ακέραιο αριθμό θερμαντικών σωμάτων, το ποσό της επιχορήγησης υπολογίζεται με βάση τον αμέσως επόμενο ακέραιο αριθμό. Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης, ανά χώρο εστίασης ή ανά ξενοδοχείο – τουριστικό κατάλυμα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ.

2 Πώς υπολογίζονται τα τ.μ. εξωτερικού χώρου και πώς νοείται η νομιμότητα της χρήσης των εξωτερικών χώρων;

Για κάθε κατάστημα εστίασης υπολογίζονται τα τ.μ εξωτερικού χώρου που περιλαμβάνονται στην άδεια λειτουργίας (αυλή, ταράτσα, βεράντα κ.λπ.), στην άδεια χρήσης κοινόχρηστου εξωτερικού χώρου, καθώς και του επιπλέον κοινόχρηστου χώρου που παραχωρείται.

Θα πρέπει για τις δύο πρώτες περιπτώσεις να υπάρχει σχετική άδεια σε ισχύ και για την τρίτη η αίτηση προς την αρμόδια αδειοδοτούσα Αρχή.

3 Εχω επιχείρηση, η οποία έχει χώρους εστίασης (μπαρ, καφετέρια, σνακ μπαρ σε παραλία). Τι επιχορήγηση μπορώ να λάβω;

Εστω ότι διαθέτετε ένα εστιατόριο με 24 τ.μ. αυλή, μία καφετέρια με άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου 32 τ.μ. για τα οποία (βάσει του νόμου 4688) έχετε κάνει αίτηση για επιπλέον χρήση του χώρου που ήδη χρησιμοποιείτε και μπορεί να φτάσει τα 64 τ.μ. και ακόμη ένα εστιατόριο – σνακ μπαρ με άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου 35 τ.μ.

Αγοράσατε 6 επιτοίχια θερμαντικά κάτοπτρα τον Ιούνιο για την καφετέρια, κόστους 60 ευρώ το καθένα, χωρίς τον ΦΠΑ. Προτίθεστε να αγοράσετε για το εστιατόριο 3 θερμάστρες υγραερίου-μανιτάρια, 110 ευρώ εκάστη, χωρίς τον ΦΠΑ και για το σνακ μπαρ 3 θερμάστρες, 60 ευρώ, και 2 «μανιτάρια» των 100 ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ.

Δικαιούστε για την καφετέρια επιχορήγηση για 7 θερμαντικά σώματα (64/10=6,4, δηλαδή 7 που είναι ο αμέσως επόμενος ακέραιος) και 360 ευρώ, που ισοδυναμεί με την αξία του κάθε σώματος (που είναι μικρότερη από 100 ευρώ) επί τον αριθμό των σωμάτων (έχετε αγοράσει 6), δηλαδή 360 ευρώ.

Από το τιμολόγιο, που αποπληρώθηκε τον Ιούνιο του 2020 και θα υποβάλετε, θα λάβετε ως ενίσχυση όλο το ποσό (χωρίς τον ΦΠΑ). Ωστόσο, μπορείτε να καταθέσετε τιμολόγιο για ακόμη ένα θερμαντικό σώμα. Για το εστιατόριο μπορείτε, μετά την αγορά των «μανιταριών», να υποβάλετε τα παραστατικά και να λάβετε επιχορήγηση ίση με 300 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 3 θερμαντικά σώματα (24/10=2,4, δηλαδή 3) επί την ανώτερη τιμή που μπορείτε να έχετε ως επιχορήγηση, δηλαδή 100 ευρώ ανά θερμαντικό. Επομένως, από το τιμολόγιο που θα υποβάλετε, ύψους 330 ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ), θα λάβετε ως ενίσχυση τα 300 ευρώ. Ομοίως για το σνακ μπαρ μπορείτε να καταθέσετε παραστατικά για 5 θερμαντικά σώματα μεν, όμως θα ενισχυθείτε για τα 4 που αναλογούν (35/10=3,5, δηλαδή 4) και θα πάρετε 2X100 και 2X60 = 320 ευρώ (από τα 380 ευρώ που θα έχετε πληρώσει).

Προσοχή, δεδομένου ότι παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης χρηματοδότησης μόνο μία φορά ανά ΑΦΜ, θα πρέπει να την καταθέσετε, αφού θα έχει πραγματοποιηθεί η προμήθεια όλων των θερμαντικών σωμάτων.

4 Μπορώ να παραγγείλω τις θερμάστρες και να τις πληρώσω μετά την έγκριση της επιχορήγησης;

Οχι. Πριν από την οριστικοποίηση της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης ο λήπτης της ενίσχυσης πρέπει να έχει ήδη προχωρήσει στην προμήθεια, στην αποπληρωμή των θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου, καθώς και στη σχετική εγγραφή στα λογιστικά βιβλία της επιχείρησης.

5 Δεν έχω φορολογική ενημερότητα σε ισχύ. Μπορώ να συμμετέχω στο πρόγραμμα;

Το ποσό επιχορήγησης της επιχείρησης στο πλαίσιο της δράσης είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Οι λήπτες της απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη συμμετοχή τους στη δράση και την είσπραξη της ενίσχυσης.



6 Στην περίπτωση που στην άδεια λειτουργίας δεν αναγράφονται τα τ.μ. των εξωτερικών χώρων του καταστήματος τι δικαιολογητικά πρέπει να υποβληθούν;

Θα πρέπει να υποβάλετε την άδεια λειτουργίας και κατάλληλο έγγραφο (π.χ. βεβαίωση του αρμόδιου φορέα, κάτοψη καταστήματος κ.λπ.), από το οποίο να προκύπτουν οι εξωτερικοί χώροι του καταστήματος.

7 Τι γίνεται εάν δεν είναι εφικτή η ανανέωση, έγκαιρα, της άδειας κατάληψης εξωτερικών χώρων για το 2021, λόγω καθυστέρησης έκδοσής της από τον φορέα αδειοδότησης;

Η επιχείρηση θα πρέπει να επισυνάψει την άδεια που διέθετε για το 2020 και την αίτηση ανανέωσής της προς τον αρμόδιο φορέα.



Πηγή: Ελεύθερος Τύπος (ΤΕ 17/2/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ