2021-02-18 08:32:39
Φωτογραφία για Bloomberg: Ελλάδα και Ισραήλ υιοθετούν διαβατήριο Covid και προκαλούν αντιδράσειςΦΑΚΕΛΩΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΕΛΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΤΟ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟΥ; 

Με το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού του να εμβολιάζεται σύντομα κατά της Covid-19, το Ισραήλ συνήψε συμφωνία που επιτρέπει στους πολίτες του να επισκέπτονται την Ελλάδα, καθώς και μερικές ακόμη, πεινασμένες για τουρίστες χώρες. Την ίδια στιγμή, οι συζητήσεις για τους κανόνες πραγματοποίησης ταξιδίων στη μεταπανδημική εποχή εντείνονται

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, περίπου τα δύο τρίτα των επιλέξιμων Ισραηλινών έχουν ήδη εμβολιαστεί, με το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα να είναι μακράν το πιο επιτυχημένο σε σχέση με άλλα ανεπτυγμένα κράτη

. Σε αυτό το πλαίσιο, τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση για την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολιασθέντων, με σκοπό να επιτρέπονται τα ταξίδια άνευ καραντίνας. Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι συζητά τη σύναψη ανάλογων συμφωνιών με την Κύπρο και τις Σεϋχέλλες.

Άνοιγμα συνόρων και αντιδράσεις

Εν όψει του ανοίγματος των συνόρων εκ μέρους πολλών χωρών για πολίτες που μπορούν να επιδείξουν ένα αρνητικό τεστ Covid που θα έχει πραγματοποιηθεί λίγο πριν από την πτήση, το Ισραήλ προτείνει την έκδοση «πιστοποιητικών εμβολιασμών ως βοηθητικών παραγόντων για την κυκλοφορία ανθρώπων μεταξύ χωρών» δήλωσε ο Ilan Fluss, επικεφαλής του οικονομικού γραφείο. «Είναι προφανώς ασφαλέστερο από τα τεστ» συμπλήρωσε.

Ωστόσο, πολλοί ηγέτες χωρών αντιδρούν στην πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, υποστηρίζοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα είναι άδικο και ενδεχομένως αναποτελεσματικό. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν είναι σαφές εάν οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολύνουν άλλους ακόμη και αν παραμένουν ασυμπτωματικοί. Επίσης, όπως επισημαίνεται σχετικά, τα διαβατήρια Covid θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τάξεις, χωρίζοντας τους ανθρώπους σε προνομιούχους και μη, δεδομένης της άνισης πρόσβασης σε εμβόλια. Τέλος, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν ότι η απαγόρευση των ταξιδιών για όσους δεν έχουν λάβει εμβόλιο θα υπονόμευε την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών του μπλοκ.

Υπέρ του διαβατηρίου Covid η Ελλάδα

Η Ελλάδα και η Πορτογαλία, ωστόσο, είναι φανατικοί υπέρμαχοι του πιστοποιητικού για τον Covid. «Πρέπει να διευκολύνουμε τους ταξιδιώτες», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιερουσαλήμ. «Περιμένω ότι αυτό που κάνουμε με το Ισραήλ θα είναι ουσιαστικά μια δοκιμή για αυτό που μπορούμε να κάνουμε με άλλες χώρες».

Εφαρμογή

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών, το παγκόσμιο λόμπι αεροπορικών εταιρειών, ξεκίνησε να δοκιμάζει μια εφαρμογή για κινητά που ονομάζεται Travel Pass, την οποία σχεδιάζει να κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα. Πιθανότατα μεταξύ των χρηστών θα είναι η κρατική Etihad Airways του Αμπού Ντάμπι, η οποία έχει συμπεριλάβει τα αποτελέσματα των τεστ Covid-19 στα εισιτήριά της από τον Αύγουστο. «Εάν έχετε λάβει ένα από τα αναγνωρισμένα εμβόλια, σας προσφέρεται το δικαίωμα να ταξιδέψετε» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τόνι Ντάγκλας, σε συνέντευξη την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021.

Πάντως, ακόμη το τοπίο για την ερχόμενη τουριστική περίοδο παραμένει θολό. «Μην κάνετε καμία κράτηση» συμβούλεψε τους Βρετανούς ο υπουργός Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, Grant Shapps.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ