2021-02-19 11:50:08
Φωτογραφία για Τζανάκης: Οδεύουμε για πάνω από 2.000 κρούσματα τη μέρα - Όχι άρση lockdown πριν τις 10 Μαρτίου
Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, φιλοξενήθηκε στην «Ώρα Ελλάδος» και ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα και να αρθεί το lockdown μιας και «αυτή η πανδημία, μας επιφυλάσσει εκπλήξεις» και δεν πρέπει να χαλαρώσουμε καθώς θα διαρκέσει «μέχρι τέλος του Μαρτίου η αποκλιμάκωση».

Όπως αποκαλύπτει ο καθηγητής οι μετρήσεις που τρέχουν με τα δικά τους μοντέλα «θα έπρεπε να έχουμε 1.800 κρούσματα. Είναι όμως μια μαγική εβδομάδα από πλευράς αριθμών και δεν πρέπει να ληφθούν υπόψιν. Δεν γίνονται τα τεστ που πρέπει. Ο κόσμος δεν κυκλοφορούσε λόγω και της κακοκαιρίας και τεστ δεν έγιναν. Δεν μετρούσαμε σωστά τα κρούσματα. Αν μετρούσαμε σωστά κρούσματα θα ήταν 1.800 με 2.000 την ημέρα. Η πίεση όμως στις ΜΕΘ λέει την αλήθεια. Την ερχόμενη εβδομάδα θα φτάσουμε στην κορύφωση του κύματος. Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου θα επέλθει η μείωση» είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι «θα φτάσουμε τις 2.000 - 2.500 κρούσματα σ' αυτό το διάστημα».


Ο κ. Τζανάκης επεσήμανε ότι «είναι ανισομερές το κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα. Το βάρος πέφτει στην Αττική και σε νοσηλευόμενους και σε κρούσματα. Με ανησυχεί το Ηράκλειο Κρήτης, που έχουμε ξεπεταχτεί κι έχουμε 35-40 κρούσματα κι αναλογικά είμαστε κοντά στα επίπεδα της Αττικής. Άλλες περιοχές είναι η Στερεά Ελλάδα και η Αχαΐα. Η Θεσσαλονίκη δείχνει ευτυχώς καλή συμπεριφορά».

Για τις μεταλλάξεις είπε πως: «Δεν ξέρουμε πόσο κοντά είμαστε στα νούμερα. Έχουμε 700 βρετανικά στελέχη και καμιά δεκαριά Νοτιοαφρικανικά κρούσματα. Αλλά επειδή δεν ξέρουμε ακριβώς πόσο είναι το ποσοστό από τα καθημερινά κρούσματα που είναι μολυσμένα με το βρετανικό στέλεχος. Μας ανησυχούν όχι γιατί είναι τοξικά, αλλά γιατί μεταδίδονται ευκολότερα. Σε επίπεδο πληθυσμού είναι πιο τοξικά, όχι όμως για τον άνθρωπο ως επίδραση στην υγεία του ανθρώπου που μολύνεται» τόνισε και κατέληξε: «Τα καλά νέα είναι ότι δεν μπορούν να υπερφαλαγγίσουν τα εμβόλια».

Κλείνοντας ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι «το lockdown πρέπει να διατηρηθεί μέχρι τις 10 Μαρτίου».
themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ