2021-02-22 09:46:13
Φωτογραφία για Μια κούκλα σαν εμένα - Μια ξεxωριστή προσπάθεια για ξεχωριστά παιδιά!
"A doll like me"

"Πρέπει να δούμε κάθε παιδί ως έργο τέχνης, ένα αριστούργημα. Ενώ η δημιουργία μιας κούκλας είναι τέχνη, ο πραγματικός κάμβάς είναι το παιδί. Εάν θέλουμε να γίνουμε μια κοινωνία που εκτιμά τις διαφορές και τον μην αποκλεισμό, από εδώ ξεκινάμε. Ξεκινάμε με κάτι τόσο απλό όσο μια κούκλα, μια ανθρώπινη ομοιότητα..."

Amy Jandrisevits

Η μη αποδοχή της διαφορετικότητας και ο κοινωνικός αποκλεισμός ατόμων ή και ολόκληρων ομάδων είναι μία από τις βασικές αιτίες για πολλά από τα σημαντικότερα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου μας και τα στοιχεία για τις όλο και αυξανόμενες τόσο κοινωνικές εκρήξεις όσο και βίαιες ατομικές συμπεριφορές που πολύ συχνά πυροδοτούν αποκλειστικά η αδικία και ο πόνος των ανθρώπων οι οποίοι βιώνουν την απόρριψη και την μη ομαλή κοινωνική τους ένταξη λόγω φύλου, χρώματος, εθνικότητας, θρησκείας κλπ είναι αμείλικτα. 



Η τόσο σημαντική διαδικασία κοινωνικοποίησης και αποδοχής κάθε ανθρώπου από το στενό και ευρύτερο περιβάλλον του, ανεξάρτητα από τα όποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, ξεκινά από την βρεφική ακόμη ηλικία και επί της ουσίας έχει διαμορφώσει την προσωπικότητα όλων μας πολύ πριν την τυπική μας ενηλικίωση οπότε και διαφαίνονται τα αποτελέσματα. 



Οι αναπηρίες και σωματικές δυσμορφίες εκ γενετής ή ως αποτέλεσμα σοβαρών ασθενειών - ατυχημάτων είναι επίσης ένας παράγοντας που θέτει πολλούς ανθρώπους καθημερινά στο περιθώριο σαν κάτι "άσχημο" σαν κάτι "ξένο" εκτός των προτύπων που έχει διαμορφώσει και συμπεριλάβει η κοινωνία μας κάτω από την ταμπέλα "αποδεκτό" και είναι χιλιάδες οι μελλοντικοί ενήλικες που καθημερινά όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά αναμετρούνται με την μοναξιά και όλα τα αρνητικά συναισθήματα που δημιουργεί σε ένα παιδί η ενσυναίσθηση "δεν είμαι σαν τους άλλους". 

Ο γενικά καθοριστικός ρόλος των παιχνιδιών στην υγιή πνευματική και ψυχική εξέλιξη ενός παιδιού γίνεται ακόμη πιο σημαντικός για παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα αυτής της μορφής και η διαπίστωση ότι από την αγορά απουσιάζουν παιχνίδια αποδοχής της διαφορετικότητας ήταν το αρχικό εύνασμα για την  Amy Jandrisevits και την δράση της "A doll like me" - "Μια κούκλα σαν εμένα". 

«Αρχικά έφτιαξα κούκλες για παιδιά με διαφορές στα άκρα αλλά λίγο μετά το ξεκίνημα μου ζητήθηκε να σκεφτώ να κατασκευάσω κούκλες για παιδιά με κινέζικα χαρακτηριστικά και αλμπινισμό"

Μια κούκλα με τα δικά τους  χαρακτηριστικά, μια κούκλα ακριβώς "σαν αυτά" δεν είναι μόνο ένα παιχνίδι που βοηθά την κοινωνικοποίηση και τις δεξιότητες, είναι μια κούκλα πραγματικά θεραπευτική για τα παιδιά με αναπηρίες και σωματικές δυσμορφίες, είναι μια κούκλα που συμβάλλει όσο κανένα άλλο παιχνίδι στο να νοιώσουν τα παιδιά αυτά ότι ο κόσμος πραγματικά τα συμπεριλαμβάνει και δεν τα απορρίπτει λόγω της διαφορετικότητάς τους, όπως και η ίδια η Amy Jandrisevits τονίζει αναφέροντας την βασική φιλοσοφία που την οδήγησε στο να κατασκευάζει τις συγκεκριμένες κούκλες. "Πρέπει να δούμε κάθε παιδί ως έργο τέχνης, ένα αριστούργημα. Ενώ η δημιουργία μιας κούκλας είναι τέχνη, ο πραγματικός καμβάς είναι το παιδί. Εάν θέλουμε να γίνουμε μια κοινωνία που δίνει αξία στις διαφορές και τον μη αποκλεισμό, από εδώ ξεκινάμε. Ξεκινάμε με κάτι τόσο απλό όσο μια κούκλα, μια ανθρώπινη ομοιότητα". 

Μετά από χρόνια δουλειάς ως κοινωνική λειτουργός σε παιδικά ογκολογικά νοσοκομεία η Amy ξεκίνησε δειλά το 2014 να κατασκευάζει τις πρώτες κούκλες πανομοιότυπες με τα παιδιά για τα οποία προορίζονταν και με στόχο κάποτε όλη αυτή η προσπάθεια να αποκτήσει μορφή μη κερδοσκοπικού οργανισμού, κάτι που τελικά επετεύχθη και νομικά για το "A doll like me" τον Σεπτέμβριο του 2020. 

Μέσω του ιστοχώρου "A doll like me" αλλά και των αντίστοιχων προφίλ στο Instagram και το Facebook, όπου μπορείτε να δείτε εκατοντάδες παιδιά αγκαλιά με την κούκλα τους, η Amy δέχεται παραγγελίες και η μελέτη των φωτογραφιών κάθε παιδιού, ώστε η κούκλα να του μοιάζει όσο περισσότερο, όποιο και αν είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, είναι από τα πιο σημαντικά στάδια στην διαδικασία κατασκευής κάθε κούκλας. 

"Στο κάθε παιδί, ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνικότητα, την ηλικία, το ιατρικό ζήτημα ή τον τύπο σώματός του αξίζει να κοιτάζει το γλυκό πρόσωπο μιας κούκλας και να βλέπει το δικό του. Το να είσαι μοναδικός σε κάνει όμορφο"

Η κάθε εξ΄ολοκλήρου χειροποίητη κούκλα, που απαιτεί περίπου 7 ώρες δουλειάς για να ολοκληρωθεί, κοστίζει μαζί με την αποστολή της περίπου 100$ όμως από την αρχή της προσπάθειάς της η Amy κάλυπτε η ίδια το κόστος για όσα παιδιά οι οικογένειες -  φροντιστές τους δεν είχαν την σχετική οικονομική δυνατότητα.

Μέχρι σήμερα η Amy έχει κατασκευάσει εκατοντάδες κούκλες και για να μπορέσουν νααποκτήσουν μία  όσο περισσότερα παιδιά δημιούργησε έναν crowdfunding λογαριασμό όπου ο καθένας μπορεί να καταθέσει με πολύ απλή διαδικασία όποιο ποσό επιθυμεί και στον οποίο έχει συγκεντρωθεί ένας σημαντικός ...κουμπαράς. Επόμενος στόχος της Amy είναι οι κούκλες να προσφέρονται σε όλα τα παιδιά εντελώς δωρέαν και το κόστος υλικών-αμοιβής της και αποστολής να καλύπτεται εξ΄ολοκλήρου από τις δωρεές.

"Κάθε κούκλα λέει μια ιστορία και μερικές είναι ωμές και σπαρακτικές. Έχω το προνόμιο να είμαι μέρος των ιστοριών τους και τιμή μου να ρίξω μια ματιά στον κόσμο τους. Δεν το παίρνω αψήφιστα"

Από την τραπεζαρία του σπιτιού της όπου έχει τοποθετήσει την ραπτομηχανή της οι κούκλες της Amy έχουν φτάσει, με κάθε τρόπο, στα χέρια παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο και πολύ συχνά ο παραλήπτης κάθε κούκλας και όσοι συμβάλλουν στην συγκέντρωση χρημάτων για το "A doll like me" συνδέονται, χωρίς να το γνωρίζουν, με παράλληλες συγκινητικές ιστορίες. Όπως η περίπτωση της κούκλας που στάλθηκε σε ένα μικρό κορίτσι που νοσηλευόταν αναμένοντας να υποβληθεί σε εγχείριση ανοιχτής καρδιάς και η Amy αποφάσισε ότι το κόστος της συγκεκριμένης κούκλας θα καλυπτόταν από το ποσό που προσέφεραν τρία αγόρια στην μνήμη του φίλου τους Τζακ που έφυγε από την ζωή από επιπλοκές λόγω ψυχικών νοσημάτων. Στην επιστολή τους προς την Amy τα τρία αγόρια είχαν επισυνάψει ένα χειρόγραφο του φίλου τους που μεταξύ άλλων ανέφερε "Στόχος μου είναι να αλλάξω τον κόσμο, μια καρδιά την φορά ".. ----"Αν βλέπεις κάτι που πρέπει να αλλάξει, κάνε κάτι"

Οι πάνινες κούκλες τη Amy Jandrisevits που η κάθε μία είναι διαφορετική και εντελώς ξεχωριστή όπως ακριβώς και το κάθε παιδί για το οποίο προορίζεται, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Είναι όλες ...χαμογελαστές! Και η πρώτη αντίδραση των παιδιών όταν αντικρύζουν -πολύ συχνά και για πρώτη φορά- κάποιον που αληθινα τους μοιάζει, το χαμόγελο που πλημμυρίζει το πρόσωπό τους γίνεται η πιο σπουδαία ...ομοιότητα.  


soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ