2021-02-26 09:03:10
Φωτογραφία για Αδήλωτα τετραγωνικά: Έρχεται νέα ρύθμιση για διορθώσεις με ...προσαυξήσεις
Δεύτερη ευκαιρία για να αποκαλύψουν στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους και να γλιτώσουν από μεγάλα πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών τελών θα έχουν οι φορολογούμενοι που «γύρισαν την πλάτη» στην πρόσφατη ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση η οποία θα ανοίγει ξανά το δρόμο των διορθώσεων στις επιφάνειες των ακινήτων αλλά με τη διαφορά ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρύνονται με πέναλτι προσαυξήσεων. Οι χρεώσεις θα είναι κλιμακωτές ανάλογα με το χρόνο υποβολής της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών. Όσο οι ιδιοκτήτες καθυστερούν να εμφανίσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ την πραγματική εικόνα των ακινήτων τους τόσο θα αυξάνεται η επιβάρυνση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων για τα «λειψά» τετραγωνικά, θα είναι μικρότερο από τις αναδρομικές χρεώσεις που επιβάλλονται σήμερα και όσον αφορά στο ΤΑΠ, μπορεί να φθάσουν και το 200% του τέλους που αναλογεί, ενώ όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, φθάνουν ακόμη και στο 100% της αρχικής οφειλής.


Με τη νέα ρύθμιση θα επιβάλλονται κλιμακωτές χρεώσεις ανάλογα με τον χρόνο αποκάλυψης των αδήλωτων επιφανειών ενώ επιβάλλεται πλαφόν 50% στα ποσά των προσαυξήσεων και των προστίμων ώστε όσοι δηλώνουν εκπρόθεσμα τις επιφάνειες των ακινήτων τους να μην επιβαρύνονται με τα προβλεπόμενα σήμερα εξοντωτικά ποσά.

Τον Μάιο η ηλεκτρονική πλατφόρμα 

Οι πύλες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, ανάλογα και με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, θα μπορούσαν, όπως λένε αρμόδιες πηγές, να ανοίξουν τον Μάιο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η άσκηση της εκκαθάρισης των δηλώσεων των αδήλωτων τετραγωνικών που υποβλήθηκαν μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020.

Οι προσαυξήσεις 

Η νέα διάταξη, θα πατάει πάνω στην πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ που προβλέπει ότι όσοι αποκαλύψουν εκπρόθεσμα την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων στους δήμους θα καλούνται να καταβάλουν τα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης, προσαυξημένα κατά:

- 20%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει εντός εξαμήνου από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

- 25%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά το πρώτο εξάμηνο επαναλειτουργίας της πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 12 μηνών από την έναρξη αυτή.

- 30%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει το επόμενο εξάμηνο μετά τους 12 μήνες επαναλειτουργίας της πλατφόρμας.

- 35%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μέσα στο επόμενο εξάμηνο και μετά τους 18 μήνες επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

- 40% στην περίπτωση που η δήλωση υποβληθεί στο εξάμηνο που ακολουθεί, 24 μήνες μετά από την επαναλειτουργία της πλατφόρμας.

- 45% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά από 30 μήνες.

- 50%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο 36 μηνών από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

(ΠΑ 26/2/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ