2021-02-26 19:58:04
Φωτογραφία για ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΗΠΟΥ: ΜΑΡΤΙΟΣ
Η άνοιξη, ημερολογιακά τουλάχιστον, είναι ...εδώ.

Έστω κι αν ο καιρός δεν είναι όλες τις μέρες και τις ώρες ζεστός, εκμεταλλευθείτε τις πρώτες ανοιξιάτικες λιακάδες για να ασχοληθείτε με τα φυτά και τα λουλούδια σας, ο Μάρτιος και ο Απρίλιoς είναι οι κατ΄εξοχήν μήνες για να κάνετε τις αναγκαίες προετοιμασίες και να βάλετε τις ουσιαστικές "βάσεις" για ένα ολάνθιστο, καταπράσινο κήπο μέχρι και το φθινόπωρο. 

Μεταφυτέψτε σε μεγαλύτερες γλάστρες όσα φυτά το έχουν ανάγκη εκτός από εκείνα που είναι ήδη ανθισμένα, γι΄αυτά περιμένετε να τελειώσει η περίοδος ανθοφορίας τους. Κλαδέψτε και "καθαρίστε" όλα τα φυτά από κλαδιά και μέρη που σας φαίνονται "καμμένα", ξερά ή άρρωστα. Ξεκινήστε να λιπαίνετε όλα τα δέντρα και τα φυτά μ΄ένα κοινό γενικό λίπασμα και σε μικρές αρχικά ποσότητες μέχρι τον Μάϊο που ο καιρός θα έχει ζεστάνει αρκετά οπότε και αυξήστε την ποσότητα. Συντηρήστε και επιδιορθώστε κάθε είδους στηρίγματα για αναρριχώμενα, πριν αρχίσουν να αναπτύσσονται κι αν δεν τα έχετε ήδη κλαδέψει κάντε το όσο προλαβαίνετε πριν αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός.


Όσο οι μέρες ζεσταίνουν η υγρασία της νύχτας ή οι ελάχιστες πλέον βροχές δεν αρκούν για να εξασφαλίσουν στα φυτά σας το απαραίτητο νερό. Ξεκινήστε να ποτίζετε, αυτή η εποχή που συνηθισμένοι από το χειμώνα να μην ασχολούμαστε μ΄αυτήν την φροντίδα, είναι η "ιδανική" εποχή για να καταστραφούν κάποια από τα φυτά σας από την  πιο απλή αιτία. Να ...πεθάνουν από την δίψα. Όσο το χώμα διατηρεί ακόμα κάποια υγρασία από τους χειμωνιάτικους μήνες και είναι μαλακό, προσθέστε κοπριά ή λίπασμα και σκάψτε στα σημεία του κήπου που θέλετε να φυτέψετε  λαχανικά.                                                    Ελέγχετε συχνά τα φύλλα και τους βλαστούς για να προλάβετε τις ανοιξιάτικες ασθένειες από διάφορα έντομα και ζωύφια, κυρίως μελίγκρα που αυτή την εποχή θα κάνει την εμφάνισή της και όπου εντοπίσετε τέτοια σημάδια απομακρύνετε τυχόν κατεστραμμένους βλαστού-φύλλα κομμάτια και ψεκάστε μ΄ένα ζιζανιοκτόνο. Προληπτικά, ψεκάστε όλα τα φυτά σας με ένα οικολογικό "ζιζανιοκτόνο" που θα φτιάξετε χρησιμοποιώντας ένα λίτρο νερό που μέσα θα έχετε διαλύσει 1-2 σταγόνες απορρυπαντικό για τα πιάτα και μια κουταλιά της σούπας ξύδι ή σόδα. 

Μαζεύετε  συχνά τα ξερά και σάπια φύλλα και λουλούδια από το έδαφος, είναι το ιδανικό περιβάλλον μαζί με την υγρασία για να δημιουργηθούν ασθένειες και να αναπτυχθούν ζιζάνια που θα προσβάλλουν τα φυτά σας. Φυτέψτε βολβούς καλοκαιρινής ανθοφορίας όπως γλαδιόλες, λίλιουμ, ντάλιες κλπ. κι αν θέλετε το καλοκαίρι να έχετε στις γλάστρες σας βασιλικούς, κατηφέδες, πανσέδες, μοσχομπίζελα, πετούνιες όλα δημιουργημένα  από ...ένα σποράκι, φυτέψτε τώρα τους σπόρους σε μικρά δοχεία, τοποθετήστε τα σε προστατευμένο μέρος και μεταφυτέψτε όταν το κάθε φυτό θα έχει ύψος περίπου 3-4 εκατοστά.-Μαζί με όλα τα φυτά σας τώρα θα αρχίσουν να ευδοκιμούν και να ...θεριεύουν και τα αγριόχορτα. Ξεριζώστε τα όσο ακόμα είναι μικρά σε όποιο σημείο του κήπου κι αν τα εντοπίσετε τμηματικά, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να το κάνετε σ΄έναν κήπο γεμάτο απ΄αυτά. Μεταφέρετε και πάλι έξω ευαίσθητα φυτά που κατά τη διάρκεια του χειμώνα φιλοξενήσατε στο εσωτερικό του σπιτιού.  

Τώρα που ο καιρός σας επιτρέπει να βρίσκεστε περισσότερες ώρες στον κήπο ή το μπαλκόνι σας ασχοληθείτε με το γενικότερο καθάρισμα του χώρου κι  αρχίστε σιγά σιγά να οργανώνεστε και πάλι τις καλοκαιρινές σας μέρες και νύχτες σε αυτόν . Καθαρίστε ή συντηρήστε τα έπιπλα εξωτερικού χώρου, επισκεφτείτε φυτώρια και καταστήματα με είδη κήπου για να πάρετε ιδέες για καινούργια φυτά και λουλούδια αλλά και κάποιες μικρές "διακοσμητικές" παρεμβάσεις που θα ομορφύνουν τον χώρο. 

Δείτε και..

Προσθέστε ...Χρώμα στον κήπο ή το μπαλκόνι σας
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ