2021-02-28 18:04:48
Φωτογραφία για ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΗΠΟΥ: ΜΑΡΤΙΟΣ
Η άνοιξη, ημερολογιακά τουλάχιστον, είναι ...εδώ.

Έστω και αν ο καιρός δεν είναι όλες τις μέρες και τις ώρες ζεστός εκμεταλλευθείτε τις πρώτες ανοιξιάτικες λιακάδες για να ασχοληθείτε με τα φυτά και τα λουλούδια σας, ο Μάρτιος και ο Απρίλιoς είναι οι κατ΄εξοχήν μήνες για να κάνετε τις αναγκαίες προετοιμασίες για ένα ολάνθιστο, καταπράσινο κήπο, μέχρι και το φθινόπωρο. 

Μεταφυτέψτε σε μεγαλύτερες γλάστρες όσα φυτά το έχουν ανάγκη εκτός από εκείνα που είναι ήδη ανθισμένα. Για αυτά περιμένετε να τελειώσει η περίοδος ανθοφορίας τους. Κλαδέψτε και "καθαρίστε" όλα τα φυτά από κλαδιά και μέρη που σας φαίνονται "καμμένα", ξερά ή ασθνεικά, ταλαιπωρημένα από τις παγωνιές και τον βοριά του χειμώνα. Ξεκινήστε να λιπαίνετε όλα τα δέντρα και τα φυτά μ΄ένα κοινό γενικό λίπασμα και σε μικρές αρχικά ποσότητες μέχρι τον Μάϊο που ο καιρός θα έχει ζεστάνει αρκετά οπότε και αυξήστε την ποσότητα. Συντηρήστε και επιδιορθώστε κάθε είδους στηρίγματα για αναρριχώμενα, πριν αρχίσουν να αναπτύσσονται κι αν δεν τα έχετε ήδη κλαδέψει κάντε το όσο προλαβαίνετε πριν αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός.


Όσο η θερμοκρασία και η ηλιοφάνεια στην διάρκεια της ημέρας αυξάνουν η υγρασία της νύχτας ή οι λιγοστές βροχές δεν αρκούν για να εξασφαλίσουν στα φυτά σας το απαραίτητο νερό.

Ξεκινήστε να ποτίζετε συστηματικά, αυτή η εποχή που συνηθισμένοι από το χειμώνα να μην ασχολούμαστε μ΄αυτήν την φροντίδα, είναι η "ιδανική" εποχή για να καταστραφούν κάποια από τα φυτά μας από την  πιο απλή αιτία. Να ...πεθάνουν από την δίψα :)Όσο το χώμα διατηρεί ακόμα κάποια υγρασία από τους χειμωνιάτικους μήνες και είναι μαλακό, προσθέστε κοπριά ή κομπόστ και σκάψτε στα σημεία του κήπου που σκοπεύετε να φυτέψετε ανοιξιάτικα λαχανικά.                                                     Ελέγχετε συχνά τα φύλλα και τους βλαστούς για να προλάβετε τις ανοιξιάτικες ασθένειες από διάφορα έντομα και ζωύφια, κυρίως μελίγκρα που αυτή την εποχή θα κάνει την εμφάνισή της. Όπου εντοπίσετε τέτοια σημάδια απομακρύνετε τυχόν κατεστραμμένους βλαστούς-φύλλα και ψεκάστε μ΄ένα ζιζανιοκτόνο. Προληπτικά, ψεκάστε όλα τα φυτά σας με ένα οικολογικό σκεύασμα που θα φτιάξετε χρησιμοποιώντας ένα λίτρο νερό μέσα στο οποίο θα έχετε αναμείξει 1-2 σταγόνες απορρυπαντικό για τα πιάτα και μια 1-2 κουταλιές της σούπας ξύδι, σόδα ή οινόπνευμα. 

Μαζεύετε  συχνά τα ξερά και σάπια φύλλα και λουλούδια από το έδαφος, είναι το ιδανικό περιβάλλον μαζί με την υγρασία για να δημιουργηθούν ασθένειες και να αναπτυχθούν ζιζάνια που θα προσβάλλουν τα φυτά σας. Φυτέψτε βολβούς καλοκαιρινής ανθοφορίας όπως γλαδιόλες, λίλιουμ, ντάλιες κλπ. κι αν θέλετε το καλοκαίρι να έχετε στις γλάστρες σας βασιλικούς, κατηφέδες, πανσέδες, μοσχομπίζελα, πετούνιες όλα δημιουργημένα  από ...ένα σποράκι, φυτέψτε τώρα τους σπόρους σε μικρά δοχεία, τοποθετήστε τα σε προστατευμένο μέρος και μεταφυτέψτε όταν το κάθε φυτό θα έχει ύψος περίπου 5-8 εκατοστά.-Μαζί με όλα τα φυτά σας τώρα θα αρχίσουν να ευδοκιμούν και να ...θεριεύουν και τα αγριόχορτα. Ξεριζώστε τα όσο ακόμα είναι μικρά σε όποιο σημείο του κήπου κι αν τα εντοπίσετε, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να το κάνετε σ΄έναν κήπο γεμάτο απ΄αυτά. Μεταφέρετε και πάλι έξω ευαίσθητα φυτά που κατά τη διάρκεια του χειμώνα φιλοξενήσατε στο εσωτερικό του σπιτιού.  

Τώρα που ο καιρός σας επιτρέπει να βρίσκεστε περισσότερες ώρες στον κήπο ή το μπαλκόνι σας ασχοληθείτε με το γενικότερο καθάρισμα του χώρου κι  αρχίστε σιγά σιγά να οργανώνεστε και πάλι τις καλοκαιρινές σας μέρες και νύχτες σε αυτόν.

Καθαρίστε ή συντηρήστε τα έπιπλα στον κήπο ή το μπαλκόνι, επισκεφτείτε φυτώρια και καταστήματα με είδη κήπου για να πάρετε ιδέες για καινούργια φυτά και λουλούδια, σχεδιάστε και κάποιες μικρές "διακοσμητικές" παρεμβάσεις που θα ομορφύνουν γενικά τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού.  

Δείτε και..

Προσθέστε ...Χρώμα στον κήπο ή το μπαλκόνι σας
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ