2021-03-03 00:13:51
Φωτογραφία για Διαμόρφωση - διακοσμήσεις κήπου με Πήλινες γλάστρες - Πιθάρια
Oι μεγάλες πήλινες γλάστρες όπως και τα κεραμικά κιούπια - πιθάρια είναι από τα πιο όμορφα και φυσικά στοιχεία για διαμορφώσεις - διακοσμήσεις εξωτερικών χώρων και μπορούν να αξιοποιηθούν  με πολλούς διαφορετικούς τρόπους,  τόσο σε κήπους όσο και μπαλκόνια. 

Το μοναδικό μειονέκτημα, γενικά, των πήλινων - κεραμικών αντικειμένων είναι ότι η όψη τους επηρεάζεται σταδιακά από το νερό και την υγρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος και στην επιφάνεια τους εμφανίζεται μούχλα, αντιαισθητικά σημάδια κλπ.

Για να τα καθαρίσετε χρησιμοποιείστε ζεστό νερό, υγρό απορρυπαντικό και συρματόβουρτσα. 

Κατ΄αρχήν ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα του πήλινου δοχείου επιλέξτε το κατάλληλο φυτό.

Όχι μόνο εποχιακά είδη αλλά και η πλειοψηφία των πολυετών ανθοφόρων όπως και δέντρα μπορούν να αναπτυχθούν για πολλά χρόνια σε μεγάλες πήλινες γλάστρες - πιθάρια και όσο ψηλότερο και γενικά πιο "πλούσιο" σε φύλλωμα το φυτό τόσο πιο όμορφη η συνολική εικόνα.


Η Βουκαμβίλια όπως και τα ανεπτυγμένα Γεράνια είναι από τα πιο κατάλληλα καλοκαιρινά φυτά για φύτευση σε ψηλά πήλινα κιούπια και δημιουργούν μια εικόνα ταυτισμένη με το ...Ελληνικό καλοκαίρι.   





Τα κακτοειδή όπως και τα παχύφυτα είναι δύο κατηγορίες φυτών που η όψη τους "δένει" ιδανικά με εκείνη του πηλού. 

Συγκεντρώστε μερικές μεγάλες πήλινες γλάστρες σε ένα σημείο του κήπου ή της αυλής σας με διάφορα είδη παχύφυτων όπως και χαμηλών και ψηλότερων κάκτων, χωρίς να παραλείψετε τις κλασσικές και απόλυτα καλοκαιρινές ...φραγκοσυκιές. 



Τόσο οι κανονικές όσο κυρίως οι νάνες ποικιλίες ελιάς και εσπεριδοειδών αλλά και είδη ανθοφόρων - καλλωπιστικών δέντρων όπως  Πικροδάφνη, Γαζία, Μανόλια κλπ αναπτύσσονται για αρκετά χρόνια χωρίς πρόβλημα σε μεγάλα δοχεία φύτευσης και  η όψη τους είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή σε κάθε τύπου πήλινα δοχεία φύτευσης. 



Γενικά, όπου έχετε την δυνατότητα, χρησιμοποιείστε πήλινες και όχι πλαστικές γλάστρες.

Είναι αλήθεια ότι είναι ακριβότερες, πιο ευαίσθητες σε φθορές, πιο βαριές και μεταφέρονται δυσκολότερα, όμως αισθητικά η όψη ενός κήπου ή μπαλκονιού διαμορφωμένων με πήλινα δοχεία φύτευσης είναι κατά πολύ ομορφότερη.  



Με μεγάλες αλλά και μικρότερες πήλινες γλάστρες τοποθετημένες μαζί σε ένα σημείο οριοθετημένο με πέτρες ή χαλίκι, θα δημιουργήσετε με εύκολο τρόπο πολύ όμορφα διακοσμητικά παρτέρια. 

Τα πήλινα δοχεία φύτευσης, ακόμη και εντελώς κενά, είναι ιδανικά για να διακοσμήσετε μικρούς και μεγαλύτερους βραχόκηπους.

Αν θέλετε να τοποθετήσετε καλλωπιστικά φυτά σε διαμορφώσεις αυτής της μορφής προτιμήστε κάποια είδη που μένουν πράσινα όλες τις εποχές σε συνδυασμό με μικρά εποχιακά. 



Τοποθετείστε πήλινα κιούπια εφαπτόμενα του εδάφους σε συνδυασμό με χαλίκι, βότσαλα ή διακοσμητικές πέτρες τοποθετημένα με τρόπο που να δημιουργούν ένα πέτρινο ...ποτάμι. Είναι από τις πιο εντυπωσιακές διαμορφώσεις κήπου με αμιγώς φυσικά στοιχεία και μπορεί να δημιουργηθεί σε μικρό ή μεγαλύτερο μέγεθος ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο σας. 



Τοποθετείστε μια βάση στήριξης για αναρριχώμενα μέσα σε μια μεγάλη πήλινη γλάστρα - κιούπι πριν τοποθετήσετε το χώμα. Φυτέψτε όποιου είδους αναρριχώμενο προτιμάτε και καλύψτε την επιφάνεια του χώματος με χαλίκι.

Όσο το φυτό αναπτύσσεται και καλύπτει το στήριγμα η όψη του θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.



Τοποθετείστε πήλινες γλάστρες - κιούπια εφαπτόμενα του εδάφους ή σε ελαφρά κυρτή θέση, στερεώνοντας  τα με χώμα, και φυτέψτε είδη χαμηλής ανάπτυξης με τρόπο που να ξεκινούν από την γλάστρα και να δημιουργούν ένα εντυπωσιακό παρτέρι.  



 Τα παχύφυτα είναι από τα καταλληλότερα φυτά για την συγκεκριμένη χρήση. 

Οι πολύχρωμες καλοκαιρινές Πετούνιες είναι επίσης ένα πολύ κατάλληλο είδος για να δημιουργήσετε τέτοιου είδους εντυπωσιακές συνθέσεις κήπου με μεγάλα ή μικρότερα πήλινα δοχεία φύτευσης. 



Χρησιμοποιείστε απλές πήλινες γλάστρες κομμένες κάθετα στην μέση για να προστατέψετε τις ρίζες φυτών από κατοικίδια ή την έντονη ξηρασία, αφού με τον τρόπο αυτό το χώμα γύρω από την ρίζα στεγνώνει πιο αργά απ΄ότι όταν είναι εκτεθειμένο στον ήλιο.

Ο πηλός κόβεται με απλό στρογγυλό κόφτη - σβουράκι, απλά φροντίστε να το κάνετε σιγά σιγά και όχι δουλεύοντας κόντρα στο αέρα, διαφορετικά το κοκκινόχωμα από το κόψιμο θα καταλήξει ...πάνω σας :)

Ακόμη και οι φθαρμένες - σπασμένες πήλινες γλάστρες είναι χρήσιμες. 

Τα κομμάτια τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην βάση δοχείων φύτευσης πριν την τοποθέτηση χώματος ώστε να εξασφαλισθεί σωστή αποστράγγιση του νερού ποτίσματος, για να καλύψετε την επιφάνεια του χώματος έτσι που αυτό να συγκρατεί περισσότερη υγρασία και να στεγνώνει αργά, μειώνοντας την ανάγκη του φυτού για πότισμα, ή για να δημιουργήσετε εντυπωσιακούς "κήπους" μινιατούρες. 
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ