2021-03-05 16:54:24
Φωτογραφία για Σπάει σήμερα το φράγμα του 1 εκατ. εμβολιασμών - Γιατί η κυβέρνηση υιοθέτησε νέα μέτρα
Με την επιχείρηση "Ελευθερία" να…σπάει σήμερα το φράγμα του ενός εκατομμυρίου εμβολιασμών, η επικράτεια εισέρχεται στη νέα της καθημερινότητα για το επόμενο δεκαπενθήμερο, που έχει ως στόχο την αναχαίτιση του τρίτου κύματος της πανδημίας και τις…βαθιές ανάσες στο σύστημα υγείας.

Ο επόμενος κύκλος των κυβερνητικών παρεμβάσεων, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από την έκτη πρωινή, έχει στον πυρήνα του τη λογική του περιορισμού στις μετακινήσεις των πολιτών, από τη στιγμή που, κατά κοινή ομολογία, οι εικόνες συγχρωτισμού και κατάχρησης συγκεκριμένων κωδικών, δε θύμιζε σε τίποτα lockdown. Έτσι, μέχρι και το ξημέρωμα της 16ης Μαρτίου, όταν και μπαίνει…τελεία στην εφαρμογή των μέτρων, το μεγάλο στοίχημα είναι η εφαρμογή τους να έχει περιορίσει τις μολύνσεις από κορονοϊό και, συνεπακόλουθα, την πίεση στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ανοίξει η πρώτη…χαραμάδα επιστροφής στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα
. Όπως, άλλωστε, επισημαίνουν στελέχη, η υιοθέτηση των νέων περιορισμών, δεν αφήνει στην…άκρη την κυβερνητική πρόθεση για άνοιγμα του λιανεμπορίου με την απαρχή της τρίτης εβδομάδας του Μαρτίου. Ένα άνοιγμα, που θα συνδέεται με αυστηρά μέτρα και θα δώσει την πρώτη ώθηση στην πραγματική οικονομία, με την επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας να συμπορεύεται και την άνοδο στην ταχύτητα των εμβολίων να δημιουργεί το συστατικό στοιχείο για το πέσιμο της αυλαίας του συστήματος "ακορντεόν".

Από τις έξι σήμερα το πρωί, λοιπόν, έχουν τεθεί σε ισχύ αλλαγές στη χρήση δύο εκ των έξι αριθμών, που αποστέλλονται με μηνύματα, ώστε να αιτιολογηθεί μετακίνηση. Στο πλαίσιο αυτό:

-Ο αριθμός "2", που αφορά μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών πρώτης ανάγκης, θα καλύπτει μετακινήσεις εντός του οικείου δήμου ή σε ακτίνα έως δύο χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

-Ο αριθμός "6", που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή έξοδο με κατοικίδιο ζώο, θα δικαιολογεί μόνο μετακινήσεις που γίνονται πεζή ή με ποδήλατο.

-Σε περιπτώσεις μετακινήσεων για παροχή βοήθειας (αριθμός "4") τα ελεγκτικά όργανα θα ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να εξακριβώνουν την ορθή χρήση του SMS.

Με το βλέμμα στην επιχείρηση "Ελευθερία", μέχρι το τέλος Μαρτίου οι εμβολιασμοί αναμένεται να ανέλθουν σε 1,7 εκατομμύρια. "Η εκστρατεία εμβολιασμού προχωρά ομαλά, παρά τις μεγάλες εγγενείς προκλήσεις του όλου εγχειρήματος, ενώ σταδιακά χτίζεται τείχος ανοσίας για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο. Παράλληλα, βάσει των νεότερων επιστημονικών δεδομένων η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να εισηγηθεί τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca και για τις ηλικίες 65 και άνω. Τον Απρίλιο αναμένονται αυξημένες παραδόσεις εμβολίων, καθώς η εταιρεία Pfizer επιβεβαίωσε ότι τον επόμενο μήνα οι παραδόσεις θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο δόσεις", τονίζουν κυβερνητικά στελέχη. "Ελπίζουμε ότι  σταδιακά, όσο θα προχωρά ο εμβολιασμός στις μεγαλύτερες ηλικίες και στις ευπαθείς ομάδες, θα αλλάζει και η εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας. Και πλέον, από το Πάσχα θα μπορούμε να μιλάμε από άλλη βάση. Το πρώτο, λοιπόν, τείχος ανοσίας ελπίζουμε και προσβλέπουμε ότι θα έχει χτιστεί τότε, ανάλογα βέβαια και με τις παραδόσεις των εμβολίων στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, οι οποίες αναμένονται να είναι πιο αυξημένες. Πολύ αυξημένες", ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε, πριν τρία εικοσιτετράωρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα "τρέχουν" δύο παράλληλα συστήματα εμβολιασμών. Ένα με τα εμβόλια Pfizer/BioNtech και Moderna και ένα με το εμβόλιο της Astrazeneca. Στο πρώτο σύστημα εμβολιάζονται οι πολίτες 75-79, οι άνω των 80 και οι υγειονομικοί. Με το εμβόλιο της Astrazeneca εμβολιάζονται όσοι είναι από 60 έως 64 ετών. Ταυτόχρονα:

-Στο πρώτο σύστημα εμβολιασμού, την ηλικιακή ομάδα 75-79 ακολουθούν ασθενείς με νοσήματα, που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για μεταμοσχευμένους, ασθενείς που υποβάλλονται σε χρόνια αιμοκάθαρση, ογκολογικούς ασθενείς υπό θεραπεία, ανοσοκατεσταλμένους, όσους πάσχουν με σοβαρά νοσήματα του αναπνευστικού, κυστική ίνωση, άτομα με σύνδρομο Down. Το σύνολο της ομάδας αυτής περιλαμβάνει 270.000 άτομα. Αμέσως μετά από αυτούς θα πάρουν σειρά όσοι είναι από 70 έως 74 ετών.

-Στο δεύτερο σύστημα, την ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών ακολουθούν ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα από 18-59 ετών. Αυτοί εντάσσονται στη δεύτερη κατηγορία των ασθενών με υποκείμενα νοσήματα, κατηγορία που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, καρδιολογικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, νεφρική νόσο, ηπατική νόσο.

πηγή capital
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ