2021-03-10 11:06:23
Φωτογραφία για Ξεκινούν οι αιτήσεις για προκαταβολή σύνταξης έως 384€ με αναδρομικά έως και 36 μηνών – Βήμα-βήμα η διαδικασία



Προθεσμία αιτήσεων μέχρι 31 Μαρτίου για να πληρωθούν πριν από το Πάσχα την προκαταβολή σύνταξης με μηνιαίο ποσό 360 ή 384 ευρώ και με αναδρομικά ακόμη και ως 36 μήνες έχουν από σήμερα περίπου 105.000 εν αναμονή συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν έχουν λάβει κανένα ποσό από την ημερομηνία συνταξιοδότησής τους μέχρι σήμερα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν μια νέα αίτηση – υπεύθυνη δήλωση με τα στοιχεία τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί από σήμερα στο gov.gr και στον ΕΦΚΑ για την προκαταβολή σύνταξης.



Η προθεσμία αιτήσεων ως 31 Μαρτίου, όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, μπαίνει κυρίως για τους παλαιούς συνταξιούχους ώστε να σπεύσουν να δηλώσουν τα στοιχεία τους και να προλάβουν να πληρωθούν πριν από το Πάσχα

. Στην κατηγορία των παλαιών συνταξιούχων ανήκουν όσοι είχαν υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση μέχρι τη δημοσίευση του νόμου για την προκαταβολή σύνταξης, δηλαδή μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 2021.

Τα αναδρομικά που θα λάβουν αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ με έναν μέσο όρο προκαταβολών γύρω στα 4.700 ευρώ για κάθε δικαιούχο.

Ανάμεσα στους 105.000 εν αναμονή συνταξιούχους βρίσκονται και περισσότεροι από 15.000 δικαιούχοι με αιτήσεις από το 2018 και με αναδρομικά 36 μηνών που θα φτάσουν ως και τα 13.300 ευρώ.

Η αίτηση για να πληρωθούν γίνεται είτε στο gov.gr (στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου) είτε μέσω του ΕΦΚΑ με δύο βήματα:

Είσοδος στην πλατφόρμα με κωδικούς Taxis – ταυτοποίηση του χρήστη.Συμπλήρωση των πεδίων ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού καθώς και του αριθμού πρωτοκόλλου του αιτήματος συνταξιοδότησης. Σε περίπτωση σύνταξης λόγω θανάτου, συμπληρώνουν τον ΑΜΚΑ και ΑΦΜ του θανόντος.

Προσοχή: Σε περίπτωση που έχουν χάσει τον αριθμό της αρχικής τους αίτησης μπορούν να τον αναζητήσουν στο υποκατάστημα όπου την υπέβαλαν και να επανέλθουν για την προκαταβολή σύνταξης.

Οι νέοι -από εδώ και στο εξής- υποψήφιοι συνταξιούχοι θα πρέπει πρώτα να κάνουν την αίτηση συνταξιοδότησης και στη συνέχεια να κάνουν άλλη αίτηση για την προκαταβολή σύνταξης. Οσοι υπέβαλαν ήδη αιτήσεις συνταξιοδότησης από τη δημοσίευση του νόμου και μετά, δηλαδή από 20/2/2021 μέχρι σήμερα, θα πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ τα στοιχεία τους για να πληρωθούν την προκαταβολή σύνταξης.

Στην πράξη, για τους νέους συνταξιούχους οι αιτήσεις είναι δύο: μία για συνταξιοδότηση και μία για την προκαταβολή σύνταξης.

Προσοχή: Οι ασφαλισμένοι που υποβάλλουν από εδώ και στο εξής αίτηση συνταξιοδότησης θα πρέπει να συμπληρώσουν ότι επιθυμούν την έκδοση προσωρινής σύνταξης και κατόπιν να ανοίξουν την «καρτέλα» με την αίτηση για τη χορήγηση της προκαταβολής.

Τα βήματα για την προκαταβολή σύνταξης των νέων συνταξιούχων είναι τρία:

1ο βήμα: Υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης ηλεκτρονικά στον e-ΕΦΚΑ, με καταχώριση ότι επιθυμούν την έκδοση προσωρινής σύνταξης μέχρι να βγει η οριστική. Η προσωρινή σύνταξη θα πρέπει να βγει εντός τριμήνου, αλλά, με την προκαταβολή ως πρώτο και άμεσο ποσό, ενδέχεται να πάει πιο πίσω.

2ο βήμα: Ο ασφαλισμένος, μόλις κάνει την αίτηση συνταξιοδότησης, ανοίγει νέα αίτηση αποκλειστικά και μόνον για τη χορήγηση της προκαταβολής σύνταξης. Για την προκαταβολή θα επιβεβαιωθούν τα στοιχεία όσων έχουν καταχωριστεί ήδη στο σύστημα ΑΤΛΑΣ αναφορικά με τα έτη ασφάλισης. Αν το σύστημα δεν έχει επαρκή στοιχεία με το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για τη χορήγηση της προκαταβολής, τότε η αίτηση θα «μπλοκάρεται».

3ο βήμα: Πληρωμή της προκαταβολής στον επόμενο μήνα μετά την αίτηση με ποσό 360 ευρώ ή 384 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία του αιτήματος, τα έτη ασφάλισης και την ηλικία του ασφαλισμένου.

Μετά την προκαταβολή ακολουθεί η χορήγηση της προσωρινής σύνταξης, με συμψηφισμό των ποσών που έχουν ήδη πληρωθεί, και το τελικό στάδιο θα είναι η έκδοση της οριστικής σύνταξης.

Η προσωρινή σύνταξη για όσους υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν με το άρθρο 115 του νόμου 4714/2020 αντιστοιχεί στο 80% της οριστικής σύνταξης, πλην όμως η εν λόγω διάταξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί, διότι δεν έχει προχωρήσει ακόμη η λεγόμενη ψηφιακή σύνταξη για όλα τα Ταμεία ώστε να μπορεί να υπολογίζεται ενδεικτικά η οριστική και να καταβάλλεται το 80% ως προσωρινή σύνταξη.

Το κενό έρχεται να συμπληρώσει η προκαταβολή σύνταξης με 360 ή 384 ευρώ και στη συνέχεια θα καταβάλλεται προσωρινή σύναξη με πλαφόν τα 768 ευρώ.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που θα κάνει σήμερα αίτηση για συνταξιοδότηση με 20 έτη και άνω, θα πάρει τα 384 ευρώ της έναντι σύνταξης τον επόμενο μήνα. Αν η προσωρινή βγαίνει σε τρεις μήνες με 700 ευρώ, θα πάρει τη διαφορά μεταξύ των 384 και των 700 ευρώ για το πρώτο τρίμηνο, δηλαδή 316 ευρώ επιπλέον για κάθε μήνα, ή 948 ευρώ για το τρίμηνο, και στη συνέχεια θα έχει την προσωρινή των 700 ευρώ μέχρι να βγει η οριστική.

Τα ποσά ανάλογα με την ηλικία και τα ένσημα

Ανάλογα με την ηλικία και τα έτη ασφάλισης χορηγείται:

Εναντι σύνταξη 384 ευρώ για συνταξιούχους με ηλικία 67 ετών και 15 έτη (ή 4.500 ημέρες) ασφάλισης.Εναντι σύνταξη 384 ευρώ για συνταξιούχους με ηλικία 62 ετών και 20 έτη (ή 6.000 ημέρες) ασφάλισης.Εναντι σύνταξη 360 ευρώ για συνταξιούχους με ηλικία 62 ετών και 15 έτη (ή 4.500 ημέρες) ασφάλισης.Εναντι σύνταξη 360 ευρώ για συνταξιούχους με ηλικία κάτω των 62 ετών που πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (μητέρες κ.ά.).Εναντι σύνταξη 384 ευρώ στον επιζώντα σύζυγο για αιτήσεις σύνταξης λόγω θανάτου και επιπλέον 384 ευρώ για τους λοιπούς δικαιούχους (τέκνα) σε ίσα μέρη.Εναντι σύνταξη 384 ευρώ για αιτήσεις αναπηρικών συντάξεων με ποσοστά αναπηρίας 50% και άνω και 10 ή 15 έτη ασφάλισης ανάλογα με το Ταμείο. Για αναπηρική σύνταξη λόγω εργατικού ατυχήματος τα 384 ευρώ καταβάλλονται με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης μία (1) ημέρα και ποσοστό αναπηρίας άνω του 50%.

Πώς θα πάρουν την προκαταβολή όσοι χρωστούν

Οσοι χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ ή πάνω από 15.000 ευρώ στο ΕΤΑΑ και πάνω από 6.000 ευρώ στον ΟΓΑ θα πάρουν προκαταβολή σύνταξης αν κατεβάσουν τις οφειλές τους κάτω από τα όρια αυτά. Τα χρέη θα παρακρατηθούν από την προσωρινή και οριστική σύνταξη.

Δεν χορηγείται προκαταβολή σε συνταξιούχους Δημοσίου, καθώς έχουν ειδικό καθεστώς με το 50% του μισθού, όπως και σε αιτήσεις με χρόνο εξωτερικού. Σε περιπτώσεις υποβολής περισσότερων αιτήσεων συνταξιοδότησης, χορηγείται μία προκαταβολή σύνταξης.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος (ΤΕ 10/3/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ