2021-03-13 11:10:14
Φωτογραφία για Βατόπουλος: Το οριζόντιο lockdown δεν λειτουργεί. Χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις
Τους λόγους για τους οποίους έκλεισαν ξανά τα σχολεία στη χώρα εξήγησε μιλώντας στο Open ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως είπε, η επιδημία του κορονοϊού προχωρά και τα κρούσματα δεν παρουσιάζουν μείωση. «Δεν ελαττώνονται τα κρούσματα όπως περιμέναμε και μεταδίδεται και στα παιδιά τον νέο μεταλλαγμένο στέλεχος. Ελπίζουμε ότι μετά τις δύο εβδομάδες θα ανοίξουν μέχρι το καλοκαίρι τα σχολεία», σημείωσε. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχει τεράστια πίεση από την κοινωνία για να επιστρέψουμε σε κάποια κανονικότητα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «το οριζόντιο lockdown δεν λειτουργεί και η ζημιά στην κοινωνία είναι τέτοια που πρέπει να βρούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Αναστασίας Κοτανίδου που προκάλεσαν αντιδράσεις, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε «Τι θα πει λάθος απόφαση; Πολλές φορές στην επιστήμη ανακαλύπτεις εκ των υστέρων ότι δεν ήταν σωστή μια απόφαση. Τώρα όμως χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις. Εμείς, η επιτροπή επιστημόνων, δεν μπορούμε να πάρουμε υπεύθυνες αποφάσεις, προτείνουμε. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις να πάρει η πολιτεία».


Στο ερώτημα αν θα συναινούσε η επιτροπή σε ενδεχόμενη απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες, ο κ. Βατόπουλος εξηγεί ότι η επιτροπή θα μπορεί να πει πόσα θύματα θα προκαλέσει το άνοιγμα αλλά δεν είναι στη δική της δικαιοδοσία να αποφασίσει. Όσον αφορά στους λόγους που τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ενώ βρισκόμαστε σε lockdown, o καθηγητής τόνισε ότι υπάρχει υπερμετάδοση και αυτό είναι κάτι που προκαλεί φόβο στους ειδικούς. «Η πολιτική πίεση πρέπει να πέσει στην παραγωγή εμβολίων», τόνισε επισημαίνοντας ότι στις πολύ μεγάλες ηλικίες παρατηρούνται πλέον λιγότερα κρούσματα.

 

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, αναφερόμενος στη διασπορά του ιού στα παιδιά, τόνισε ότι το τελευταίο τρίμηνο τα κρούσματα στα παιδιά αυξάνονται. «Έχουμε 3-4 φορές αυξημένη νοσηρότητα σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας. Το νέο στέλεχος μολύνει περισσότερο και τα παιδιά. Υπάρχει συναγερμός στους παιδιάτρους και υπάρχει ενδοοικογενειακή μετάδοση. Όσο πιο μικρό το παιδί μολύνεται από τους ενήλικες. Τα σπίτια έχουν γίνει παιδότοποι, αφού γονείς ανταλλάσσουν επισκέψεις με τα παιδιά τους», σημείωσε.
 
themaygeias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ