2021-03-13 23:31:21
Φωτογραφία για «Τα κρούσματα της Τρίτης θα κρίνουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου»
 

Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα μίλησε ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, λέγοντας πως υπάρχει μια αυξητική τάση του ιικού φορτίου παρά το παρατεταμένο lockdown.

Σύμφωνα με τον καθηγητή το γεγονός ότι τα κρούσματα αυξάνονται παρά το lockdown οφείλεται στις μεταλλάξεις αλλά και στην κούραση του κόσμου. «Όταν λέμε ότι έχουμε 40% αύξηση της μεταδοτικότητας σημαίνει ότι, αν είχαμε κάποια μέτρα περιορισμού των δραστηριοτήτων και μειώναμε το συντελεστή μεταδοτικότητας κάτω από το 1, στο 0,8-0,9, με το 40% πάμε κοντά στο 1,2, που σημαίνει ότι κάθε 5 μέρες τα κρούσματα αυξάνονται κατά 20%. Άρα, οι μεταλλάξεις έχουν σημαντική επίπτωση στην πορεία της πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηχριστοδούλου μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Στη συνέχεια, αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου που έχει ακουστεί για τις ημερομηνίες 22 ή 29 Μαρτίου, ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια το πότε μπορεί να γίνει, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα κριθεί από τα κρούσματα της Τρίτης, που είναι πάντα τα περισσότερα
. «Αν τα κρούσματα της Τρίτης δείχνουν μια σταθεροποίηση της κατάστασης, είμαστε στα ίδια ή πιο κάτω, τότε θα συζητήσουμε μια σταδιακή έναρξη δραστηριοτήτων. Πρώτη θα ανοίξει αυτή που θα έχει το μικρότερο αποτύπωμα στην επιδημία», ανέφερε.

«Θα εισηγηθούμε στην κυβέρνηση ότι μπορεί να ανοίξει μια δραστηριότητα και θα πούμε και με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει αυτό. Η απόφαση θα είναι της κυβέρνησης», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Τέλος αναφορικά με τα σχολεία υπογράμμισε ότι δυστυχώς οι καινούριες μεταλλάξεις άλλαξαν τα δεδομένα, καθώς παρατηρήθηκαν αυξημένα κρούσματα σε μικρότερες ηλικίες στις περιοχές που τα σχολεία ήταν ανοιχτά. Δεν υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα, υπάρχουν όμως παραπάνω συμπτωματικά παιδιά.

«Ενδεχομένως να προηγηθεί το άνοιγμα των λυκείων λόγω των πανελληνίων. Θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα σύστημα εκτεταμένου ελέγχου με τεστ τόσο στους καθηγητές όσο και στα παιδιά», κατέληξε.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ