2021-03-18 00:55:38
Φωτογραφία για Χαλάρωση lockdown παρά το ρεκόρ κρουσμάτων. Τα μέτρα για λιανεμπόριο και απαγόρευση κυκλοφορίας
Την ώρα που το νοσοκομεία στην Αττική ξεπερνούν τα όριά τους και η χώρα καταγράφει αρνητικό ρεκόρ σε ημερήσια κρούσματα και διασωληνωμένους από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, στους κόλπους της κυβέρνησης και των ειδικών είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για άρση των μέτρων του lockdown.

Σύμφωνα με το OPEN TV, η κυβέρνηση, με βάση τα στοιχεία που έχει στα χέρια της, πιστεύει πως σε 10 με 14 ημέρες -το πολύ-, το τρίτο μεγάλο κύμα της πανδημίας που σαρώνει τη χώρα και ιδιαίτερα την Αττική σταδιακά θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται, με τους διασωληνωμένους να μειώνονται. Στην αποκλιμάκωση του κύματος της πανδημίας αναμένεται να συμβάλουν και οι εμβολιασμοί, οι οποίοι αναμένεται να χτίσουν ένα πρώτο «τείχος προστασίας».

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση πιστεύει πως πρέπει να δώσει στον κόσμο ένα σημάδι αισιοδοξίας και γνωρίζει πως ορισμένα από τα αυστηρά μέτρα που έχουν επιβληθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν τηρούνται από όλους τους πολίτες - εξαιρουμένου του μέτρου της μάσκας που τηρείται σχεδόν από όλους. Παράλληλα η κυβέρνηση γνωρίζει πως η οικονομία πρέπει να επανεκκινήσει το συντομότερο δυνατό.


Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση

Όπως όλα δείχνουν, πέφτει στο τραπέζι η σταδιακή άρση του lockdown. Σημειώνεται πως στην σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αναφέρθηκε το πρωί της Τετάρτης και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σημειώνοντας πως αναζητούνται «βαλβίδες αποσυμπίεσης» και πιο έξυπνοι τρόποι για σταδιακή επαναλειτουργία ορισμένων δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έχει καταθέσει τις παρακάτω προτάσεις για την άρση του lockdown:

Άνοιγμα των κομμωτηρίων και των επιχειρήσεων μανικιούρ - πεντικιούρ από 22 Μαρτίου

Άνοιγμα βιβλιοπωλείων

Άνοιγμα του λιανεμπορίου σε δύο φάσεις

με click away από 22 Μαρτίουμε κωδικό SMS στο 13032 από 29 ΜαρτίουΠαράλληλα εξετάζεται:

Η απελευθέρωση των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο και με αυτοκίνητο, καθώς αυτή τη στιγμή επιτρέπεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο με SMS 6 στο 13033

Η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει από τις 21:00 τα Σαββατοκύριακα σε όλη τη χώρα καθώς ο καιρός βελτιώνεται και η μέρα μεγαλώνει

Το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς μόνο χώρους και με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και αποστάσεις μετά τις 15 Απριλίου.

Για τα σχολεία, όπως ανακοίνωσε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, θα υπάρξει παράταση δύο εβδομάδων του σχολικού έτους, τον Ιούνιο, ενώ κανονικά θα διεξαχθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις.

Άρση των μέτρων προανήγγειλε ο πρωθυπουργός - Αντιδράσεις από αντιπολίτευση

Σημειώνεται πως την σταδιακή άρση των μέτρων προανήγγειλε και με συνέντευξή του στο CNN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η χώρα θα είναι ανοιχτή το καλοκαίρι ενώ θα γίνουν ανακοινώσεις για το lockdown τις επόμενες 48 ώρες. «Περιμένουμε αυτό το κύμα να κορυφωθεί σες 10 μέρες και μετά να αρχίσει να εξασθενεί. Την ίδια ώρα πρέπει να είμαστε έξυπνοι στην εξεύρεση τρόπων ώστε οι άνθρωποι να δραστηριοποιηθούν ξανά, χωρίς συμβιβασμούς στην κύρια στρατηγική μας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σημειώνοντας πως βρίσκεται σε «κατάσταση πανικού»: «Οταν οι διασωληνωμένοι ήταν 200 αποφασίσατε να κλείσετε και 5 μήνες μετά είναι περισσότεροι από 600 οι διασωληνωμένοι», σημείωσε μεταξύ άλλων.
  themaygeias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ