2021-03-20 09:42:28
Φωτογραφία για Μειωμένα ενοίκια: Οι πληρωμές, οι διορθώσεις και οι αιτήσεις των ιδιοκτήτών ακινήτων



Από Δευτέρα 22 Μαρτίου αναμένεται να αρχίσουν να βλέπουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους τις αποζημιώσεις… πολλών ταχυτήτων για τα «κουρεμένα» ή μηδενικά ενοίκια μηνός Ιανουαρίου, οι δικαιούχοι ιδιοκτήτες ακινήτων: «Δεύτερη ευκαιρία» να πάρουν τα ποσά που τους αναλογούν θα έχουν και εκείνοι που εξαιτίας λαθών δεν έλαβαν έως σήμερα ούτε ευρώ από το κράτος.

Ήρθε η ώρα να δουν το… χρώμα του χρήματος και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έπειτα από σχεδόν δύο μήνες θα λάβουν τις αποζημιώσεις που τους αναλογούν για τον μήνα Ιανουάριο: Τα μισθώματα για το πρώτο τρίμηνο του 2021, μετά και την επέκταση του «μηδενικού ενοικίου» για τον Μάρτιο, διακρίνονται ως προς το «κούρεμά» τους σε τρεις κατηγορίες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως και οι αποζημιώσεις που θα πάρουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι πολλών ταχυτήτων, δεδομένου ότι άλλα ποσά χορηγεί το κράτος για ένα … απλό «κούρεμα» και διαφορετικά ποσά για «μηδενικό» ενοίκιο.



Τι αποζημιώσεις παίρνουν οι ιδιοκτήτες

Διαφορετική λοιπόν είναι η αποζημίωση για κάθε ιδιοκτήτη, ανάλογα τον ενοικιαστή και το είδος του «κουρέματος» που αυτός δικαιούται. Έτσι:

α) Η αποζημίωση προς τους ιδιοκτήτες για τις μειώσεις κατά 40% των ενοικίων των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021 στις περιπτώσεις των απλώς «πληττόμενων» επιχειρήσεων και των υπαλλήλων σε αναστολή ισούται με το 50% της απώλειας λόγω μείωσης του ενοικίου. Με άλλα λόγια, η κρατική αποζημίωση αντιστοιχεί στο 20% του συμφωνημένου μισθώματος.

β) Για τις περιπτώσεις στις οποίες μισθώτριες είναι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή ή υποχρεώθηκαν σε δραστικό περιορισμό των δραστηριοτήτων τους και οι οποίες απαλλάσσονται πλήρως από την υποχρέωση καταβολής ενοικίων, η αποζημίωση των ιδιοκτητών για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021 θα φτάσει σε ποσοστό 80% του μισθώματος.

γ) Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2021 θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου μισθώματος.

Διορθώσεις για όσους έχασαν από λάθος τις αποζημιώσεις

Και ενώ η ώρα της πληρωμής φτάνει έστω και καθυστερημένα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέβαλαν κανονικά τις δηλώσεις τους και δεν συνάντησαν άλλα «εμπόδια» ικανά να τους μπλέξουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, υπάρχουν και εκείνοι που από τον περασμένο Μάρτιο αν και έχουν υποβάλει αιτήσεις για κρατική ενίσχυση και οι ενοικιαστές τους δηλώνουν πληττόμενοι, οι ίδιοι ακόμη δεν έχουν δει ούτε συμψηφισμούς ούτε αποζημιώσεις!

Είτε λοιπόν από λάθη των ίδιων των ιδιοκτητών ακινήτων, είτε από ατέλειες της πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ή επειδή κάποιοι ενοικιαστές επιχείρησαν να «ξεγελάσουν» τους εκμισθωτές δηλώνοντας πληττόμενοι ενώ δεν ήταν, πάνω από 264.000 περιπτώσεις είδαν τα εισοδήματα τους από ενοίκια να «κουρεύονται», αλλά το Κράτος να μην τους αποζημιώνει!

Γι' αυτές τις περιπτώσεις των… λαθών λοιπόν -οι οποίες μάλιστα δέχτηκαν ηλεκτρονικά «ραβασάκια» από την ΑΑΔΕ με τις σχετικές κατευθύνσεις- θα δοθεί μια «δεύτερη ευκαιρία» να διεκδικήσουν την αποζημίωση που τους αναλογεί: Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων άνοιξε εκ νέου την πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων COVID ώστε να γίνουν διορθώσεις για τους μήνες Μάρτιο 2020 - Δεκέμβριο 2020. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για διορθώσεις μέχρι τις 19 Απριλίου.



Και αιτήσεις για Φεβρουάριο

Και ενώ οι εκκρεμότητες των προηγούμενων μηνών παραμένουν, οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται –μεταξύ άλλων- να «εμφανίσουν» στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έως τις 31 Μαρτίου τα «κουρεμένα» ενοίκια που εισέπραξαν τον Φεβρουάριο από επιχειρήσεις και εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή, προκειμένου να εξασφαλίσουν και αυτές τις αποζημιώσεις. Και για τον Φεβρουάριο όσοι έχουν ενοικιαστές που ανήκουν στους κλάδους, οι οποίοι έχουν κατεβασμένα ρολά και άρα δεν πληρώνουν ούτε ευρώ, θα λάβουν ως αποζημίωση από το Κράτος ποσό που αντιστοιχεί στο 80% του αρχικού μισθώματος, αν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, και το 60% για τα νομικά πρόσωπα.

Πηγή (ΣΑ 20/3/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ