2021-03-22 00:56:10
Φωτογραφία για DIY Κατασκευές με Πήλινα Κεραμίδια
Μια κατηγορία DIY δημιουργιών που αποτελούν απόδειξη για το πως η φαντασία και η υπομονή μπορούν να μετατρέψουν να μετατρέψουν ένα συνηθισμένο αντικείμενο/επιφάνεια, όπως ένα πήλινο κεραμίδι, σε πραγματικό ...έργο τέχνης. 

Οι τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε πάνω σε ένα πήλινο κεραμίδι δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις αντίστοιχες για εφαρμογή πάνω σε κάθε είδους υλικό/επιφάνεια, ενώ το εντυπωσιακότερο αποτέλεσμα έχει ασφαλώς ο συνδυασμός τεχνικών και πρόσθετων διακοσμητικών στοιχείων πάνω στο ίδιο κεραμίδι.



Για κατασκευές αυτού του τύπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε λεπτά διακοσμητικά κεραμίδια που πωλούνται σε όλα τα καταστήματα με είδη κατασκευών-decoupage, είτε κανονικά βιομηχανικά κεραμίδια που θα αγοράσετε από μάντρες οικοδομικών υλικών και διατίθενται σε αρκετά διαφορετικά μεγέθη-σχέδια. Αυτά τα κεραμίδια, λόγω μεγέθους, είναι και τα καταλληλότερα για ορισμένες κατασκευές.  

Decoupage - Μικτές τεχνικές


Ο ...γρηγορότερος και από τους πιο εύκολους τρόπους για να μετατρέψετε και ένα κεραμίδι σε διακοσμητικό αντικείμενο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα εφαρμόζατε π.χ σε ένα ξύλινο κουτί, έναν μεταλλικό δίσκο κλπ. 

Το είδος του χαρτιού-μοτίβων, αν θα πρόκειται δηλαδή για ένα "κλασσικό" ή πιο μοντέρνο σχέδιο, αν θα επιλέξετε μικρά μοτίβα ή χαρτί-χαρτοπετσέτα που θα καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια του κεραμιδιού, η χρήση φόντου-επιζωγράφισης κλπ. είναι στοιχεία που διαφοροποιούν την τελική εικόνα και έτσι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορούν να προκύψουν ...άπειρες επιμέρους παραλλαγές στην τελική όψη της κάθε κατασκευής. 

Με ...βάση το decoupage, για να σχηματίσετε το βασικό σχέδιο, μπορείτε ...επεκτείνετε την επεξεργασία/διακόσμηση σε ένα κεραμίδι με την χρήση ταυτόχρονα και άλλων τεχνικών π.χ κρακελέ, τεχνικές παλαίωσης στο βάψιμο και γενική επεξεργασία της επιφάνειας (π.χ βάψιμο-τρίψιμο ή και σπάσιμο σε κάποια σημεία ώστε να φαίνεται σαν παλιό κλπ) ή χρησιμοποιώντας πρόσθετα υλικά πάνω στο βασικό σχέδιο-μοτίβο του decoupage, όπως π.χ στοιχεία ύφασμα, πρόσθετα πήλινα κομμάτια, πάστα για την δημιουργία ανάγλυφων σημείων, χρώματα περιγράμματος κλπ. 

Όλα αυτά τα στοιχεία δημιουργούν ένα διακριτικό ή πιο έντονο 3D αποτέλεσμα, ανάλογα με τα ποια τέτοια στοιχεία/υλικά και σε ποιο βαθμό-έκταση θα χρησιμοποιηθούν.  

Ψηφιδωτά

Εξαιρετικά ιδιαίτερη όψη θα δημιουργήσετε πάνω σε πήλινα κεραμίδια δουλεύοντας την κλασσική τεχνική του ψηφιδωτού και με την χρήση είτε κανονικών ψηφίδων είτε σπασμένα πλακάκια κλπ. Και σε αυτήν την επιλογή το είδος του σχεδίου μπορεί να δημιουργήσει τελικώς ένα κλασσικού ή περισσότερο μοντέρνου ύφους διακοσμητικό κεραμίδι.  

Ζωγραφική ή Μεταφορά εικόνας

H Ζωγραφική πάνω στον πηλό δημιουργεί ασφαλώς ένα από τα πιο ιδιαίτερης αισθητικής αποτέλεσμα.

Αν όμως δεν τα καταφέρνετε σε αυτή μπορείτε να μεταφέρετε και πάνω σε ένα κεραμίδι, όπως ακριβώς και σε κάθε επιφάνεια - αντικείμενο, όποιο σχέδιο, μοτίβο ή φωτογραφίαθέλετεμε την βοήθεια ενός ειδικού προϊόντος μεταφοράς εικόνας. 

Ανάλογα με το είδος-θέμα της εικόνας μπορείτε στην συνέχεια να προσθέσετε χρώμα ή και στοιχεία με πάστα, να εφαρμόσετε τεχνικές παλαίωσης κλπ. Δείτε εδώ πληροφορίες για το powerprint, ένα από τα πλέον αξιόπιστα προϊόντα μεταφοράς εικόνας που θα βρείτε στην εγχώρια αγορά, για ανεξίτηλο αποτέλεσμα. 

Φυσικά στοιχεία

Ξύλο, βότσαλα, πέτρες, κοχύλια κλπ. μπορούν να χρησιμοποιηθούν-κολληθούν πάνω στην επιφάνεια ενός κεραμιδιού δημιουργώντας συνθέσεις, όχι αποκλειστικά καλοκαιρινών θεμάτων, αφού για παράδειγμα με βοτσαλάκια μπορείτε να σχηματίσετε κάθε τύπου σχέδιο και κομμάτια ξύλου, πετραδάκια κλπ μπορούν να προστεθούν ακόμη και σε κατασκευές επεξεργασμένες με κύρια τεχνική την ζωγραφική, το Decoupage, την μεταφορά εικόνας κλπ. σαν πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία που θα δημιουργήσουν μια 3D όψη.   

Όλα αυτά τα στοιχεία, που μπορούν να χρωματιστούν ή να παραμείνουν στην φυσική τους απόχρωση, θα τα κολλήσετε πάνω στο κεραμίδι με μια απλή αλλά ισχυρή κόλλα γενικής χρήσης ή πιστόλι σιλικόνης. Για να κολλήσετε άμμο ή πολύ ψιλό βότσαλο πάνω στην επιφάνεια του κεραμιδιού απλώστε ατλακόλ, ρίξτε την άμμο ή τις πετρούλες και πιέστε, τινάξτε με το χέρι σας όση ποσότητα δεν κολλήσει και επαναλάβετε τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί ώστε να καλυφθεί πλήρως η επιφάνεια και να αποκτήσει το πάχος που θέλετε.  

Δημιουργία χρηστικών - διακοσμητικών αντικειμένων

Το κοίλο σχήμα, ειδικά των κεραμιδιών μεγάλου μεγέθους, προσφέρεται για την κατασκευή πολύ ξεχωριστών αντικειμένων όπως κηροπήγια τοίχου, κρεμάστρες, βάσεις για γλαστράκια κλπ. 

Σε κατασκευές αυτής της μορφής θα χρειαστεί να τρυπήσετε ανά σημεία το κεραμίδι (δείτε παρακάτω με ποιον τρόπο) για να προσαρμόσετε στην επιφάνειά του όσα πρόσθετα στοιχεία απαιτεί η κάθε κατασκευή, ενώ ασφαλώς η επιφάνειά του μπορεί να παραμείνει στην φυσική της όψη ή να βαφτεί - επεξεργαστεί με όποιο τρόπο προτιμάτε. 

Τρισδιάστατες μινιατούρες

Ο εντυπωσιακότερος τρόπος για να αξιοποιήσετε το σχήμα ενός κεραμιδιού δημιουργώντας μινιατούρες σπιτιών, κήπων, φάρων κλπ.

Αυτού του τύπου οι κατασκευές που μπορούν να πάρουν πραγματικά ασύλληπτες όψεις, σχηματισμένες είτε από μεμονωμένα κεραμίδια, είτε με την δημιουργία συνθέσεων στις οποίες με πηλό, γύψο ή και μείγμα τσιμέντου δημιουργείται μια βάση στήριξης-επέκταση του κεραμιδιού, η οποία και αυτή αποτελεί τελικώς μέρος του όλου σχεδίου και διακοσμείται-επεξεργάζεται όπως ακριβώς και η κεντρική επιφάνεια του κεραμιδιού. 

Ο πιο πρακτικός τρόπος για να δημιουργήσετε τέτοιου είδους μινιατούρες είναι η προσθήκη πάνω στην επιφάνεια του κεραμιδιού στοιχείων από έτοιμο πηλό. 

Ανοίγετε τον πηλό σε φύλλο και κόβετε κομματάκια στα οποία δίνετε όποιο σχήμα σας χρειάζεται, για να δημιουργήσετε τα στοιχεία της μινιατούρας, π.χ πόρτες, παράθυρα, σκάλες, κάθε είδους αντικείμενα κλπ. Τα αφήνετε να στεγνώσουν και τα κολλάτε στο κεραμίδι με μια ισχυρή κόλλα γενικής χρήσης ή θερμοκολλητικό πιστόλι.

Το βάψιμο με χρώμα μπορεί να γίνει είτε πριν είτε αφού προσαρμόσετε το κάθε επιμέρους πήλινο στοιχείο στην θέση του. 

Με το βάψιμο, τεχνικές παλαίωσης, τρίψιμο κλπ. αυτά τα πολύ μικρά πήλινα στοιχεία θα αποκτήσουν όψη ξύλου, τσιμέντου κλπ. δίνοντας πάνω στην μινιατούρα την απόλυτα πειστική όψη από πόρτες, παράθυρα, τοίχους, διαφόρων ειδών αντικείμενα κλπ. 

Κομματάκια από  ξύλο, χαρτί, χαρτόνι, ύφασμα, σύρμα κλπ. είναι κάποια ακόμη από τα στοιχεία με τα οποία μπορείτε να δημιουργήσετε λεπτομέρειες-αντικείμενα για τέτοιου είδους κατασκευές και τα οποία στην συνέχεια θα βάψετε με απλά ακρυλικά χρώματα για κατασκευές. 

Μια τέτοια μινιατούρα δημιουργημένη στην εξωτερική ή εσωτερική όψη ενός κεραμιδιού μπορεί να αναπαριστά την συνολική ή μέρος της εξωτερικής όψης ενός σπιτιού ή λεπτομέρειες των εσωτερικών του χώρων, κήπους κλπ. και να αποκτήσει πραγματικά εξαιρετική όψη. 

Σε κατασκευές αυτής μορφής μπορούν να προστεθούν μικροσκοπικά στοιχεία από όποιο υλικό-αντικείμενο σας εξυπηρετεί όπως και αντικείμενα-μινιατούρες που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη για χόμπυ-κατασκευές αλλά και είδη μακέτας, αν και όλα μπορούν να κατασκευαστούν από πηλό, χαρτί, φελιζόλ ή ύφασμα. 

Και * Μπορείτε να δουλέψετε κάθε είδους ιδέα-τεχνική σε ένα κεραμίδι, τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική πλευρά του. 

Είναι θέμα επιλογής αλλά εξαρτάται και από το σχέδιο που θέλετε να δημιουργήσετε, π.χ στο απλό decoupage ή την ζωγραφική, ανάλογα βεβαίως και με το μοτίβο, η εσωτερική κοίλη πλευρά προσφέρει ένα οπτικό "βάθος", ενώ επίσης το οποιοδήποτε σχέδιο μπορεί να αποτυπωθεί σε ένα κεραμίδι είτε κάθετα είτε και οριζόντια. 

* Tρύπες πάνω στην επιφάνεια κεραμιδιού μπορείτε να ανοίξετε χρησιμοποιώντας ένα κατσαβίδι με το οποίο σιγά-σιγά θα αρχίσετε να "σκάβετε" το σημείο που θέλετε να δημιουργηθεί το άνοιγμα. Ο πιο απλός βεβαίως τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε κρουστικό δράπανο κι ένα λεπτό τρυπάνι γενικής χρήσης, απλώς θα προσέξετε να το κάνετε αργά χωρίς να "ζορίσετε" τον πηλό, για να μην σπάσει. 

Δείτε στο video την διαδικασία με την χρήση κατσαβιδιού.

*Το να κόψετε πήλινες επιφάνειες για να δημιουργήσετε για  παράδειγμα φυσικά κενά - ανοίγματα (πόρτες, παράθυρα κλπ) είναι μια διαδικασία αρκετά δύσκολη για κάποιον εντελώς αρχάριο ή ερασιτέχνη σε αυτού του είδους τις εργασίες. Μπορεί να γίνει με υπομονή και χρησιμοποιώντας είτε ηλεκτρικό σβουράκι είτε ντρέμελ, ανάλογα με το πάχος και το μέγεθος του κεραμιδιού. 

Πάντως, ειδικά στο ξεκίνημα της ενασχόλησή σας με αυτού του είδους τις κατασκευές είναι προτιμότερο να αρκεστείτε στα ...εικονικά ανοίγματα που θα δημιουργήσετε με την χρήση χρώματος και πρόσθετων διακοσμητικών στοιχείων, ενώ ένας τρόπος να κάνετε πιο πειστική την 3D όψη σε σημεία που θέλετε να αποτυπωθούν πόρτες, παράθυρα κλπ. είναι να "επεκτείνετε" προς τα έξω την επιφάνεια του κεραμιδιού με την χρήση πάστας, πηλού ή και κανονικού μείγματος τσιμέντου και στην "εσοχή" που θα δημιουργηθεί να σχηματίσετε το άνοιγμα. 

* Για όσους δεν έχουν, γενικά, εμπειρία σε παρόμοιες κατασκευές και θέλουν να γνωρίζουν το κόστος των υλικών:

- Kεραμίδια θα βρείτε σε μάντρες οικοδομικών υλικών σε τιμές από 0,50-2 ευρώ/τεμάχιο ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο.

- Έτοιμο λευκό πηλό, από τον οποίο μπορείτε να φτιάξετε όλες τις μινιατούρες στοιχείων-αντικειμένων για μια τέτοια κατασκευή θα αγοράσετε ακόμη και σε βιβλιοχαρτοπωλεία και σε τιμές περίπου 2-3 ευρώ/συσκευασία. 

- Διαφόρων ειδών πάστες διαμόρφωσης, για να δημιουργήσετε ανάγλυφα σημεία, θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με είδη decoupage-κατασκευών σε διάφορες τιμές ανάλογα με τις συσκευασίες και τις προσδιαγραφές των προϊόντων, περίπου από 5 ευρώ. 

- Ο μεγαλύτερος όγκος, κάθε τύπου διακοσμητικών μικροσκοπικών στοιχείων μπορούν  να δημιουργηθούν από έτοιμο πηλό, απλό σύρμα (π.χ κάγκελα για μπαλκόνια) ή οποιοδήποτε μεταλλικό στοιχείο, χαρτί-χαρτόνι, φελιζόλ κλπ και έτσι πρόκειται, γενικά, για ιδιαίτερα οικονομικές κατασκευές το μόνο που θα χρειαστεί να έχετε σε μεγάλη ποσότητα είναι ...υπομονή γιατί ασφαλώς πρόκειται για πολύ δημιουργική μεν διαδικασία αλλά σίγουρα ...λεπτοδουλειά. 

* Ολοκληρώνοντας κάθε κατασκευή περάστε 2-3 χέρια προστατευτικό βερνίκι που θα την αδιαβροχοποιήσει και θα σας επιτρέψει να την καθαρίζετε, χωρίς κανένα πρόβλημα, με βρεγμένο σφουγγάρι-πανί.

 

Δείτε στα videos κατασκευές διακοσμητικών κεραμιδιών με διάφορες τεχνικές

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ