2021-03-24 17:18:58
Φωτογραφία για Επιστρεπτέα Προκαταβολή 8 από τον Μάιο με νέους όρους και κριτήρια



Νέα Επιστρεπτέα Προκαταβολή, με νέους δικαιούχους και νέους όρους, σχεδιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών για τον Μάιο. Στόχος είναι όχι απλώς να καλυφθούν εκείνοι οι κλάδοι της οικονομίας που θα μείνουν κλειστοί και τον Απρίλιο, αλλά και να δοθεί ώθηση σε επιχειρήσεις που τη χρειάζονται για το νέο ξεκίνημα της αγοράς.

Η 8η Επιστρεπτέα τον Μάιο θα διαφοροποιείται από τις προηγούμενες, αλλά θα είναι και εντελώς διαφορετική από το νέο Πρόγραμμα Επιδότησης Παγίων Δαπανών που θα ξεκινήσει τότε και θα αφορά μόνο επιχειρήσεις οι οποίες είχαν ζημιές -και όχι μόνο μείωση του τζίρου τους- εξαιτίας της πανδημίας.



Οριστικές αποφάσεις και ανακοινώσεις αναμένονται σε έναν μήνα, όταν η Αθήνα θα καταθέσει το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας στην Κομισιόν. Εως τότε θα εξετάζει πολύ προσεκτικά τα πρώτα βήματα της αγοράς, τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για τα μέτρα στήριξης από τις Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα πακέτο στήριξης το οποίο χαράσσει με βάση νέα κριτήρια και χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα:

Επιχειρήσεις που θα ανοίξουν ξανά μετά την απόσυρση των περιοριστικών μέτρων: θα εξετάζεται αν είχαν αυξημένη είσπραξη ή όχι, εξαιτίας της εκτίναξης της πιεσμένης κατανάλωσης των προηγούμενων μηνών. «Το μερικό άνοιγμα του Ιανουαρίου έδειξε μεγάλη αναβαλλόμενη ζήτηση σε ορισμένους ΚΑΔ», λέει στο «business stories» αρμόδια πηγή. «Μόλις ξεκινήσει η αγορά και έχουμε τα πρώτα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές πληρωμές, θα μπορέσουμε να ανασχεδιάσουμε τα μέτρα στήριξης», εξηγεί. Τέτοια στοιχεία θα δείξουν για ποιες επιχειρήσεις ή κλάδους η επανεκκίνηση χρειάζεται επιπλέον «καύσιμα».

Νέες επιχειρήσεις που έκαναν το ξεκίνημά τους μέσα στην κρίση: θα ληφθεί ειδική μέριμνα, καθώς υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 35.000 οι ενάρξεις επιχειρήσεων μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν έτοιμη πελατεία να τους ψάξει όταν ανοίξει η αγορά (εκτός αν προέρχονται από μετασχηματισμό ή κλείσιμο παλαιών υφιστάμενων επιχειρήσεων). Ηταν και παραμένουν εκτός αγοράς, οπότε είναι διπλά δύσκολο και να ορθοποδήσουν. Συνολικά όσες επιχειρήσεις έχουν έναρξη από Ιανουάριο 2018 και μετά, ευνοούνται ασχέτως μείωσης τζίρου. Στόχος είναι, επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να είναι βιώσιμες να μην έχουν ακόμα μία χαμένη χρονιά που -ειδικά γι’ αυτές- θα ήταν και καταστροφική.

Κλειστές διά νόμου επιχειρήσεις, βάσει ΚΑΔ: «Τα μέτρα στήριξης θα αποσύρονται ανάλογα με τον βαθμό ανοίγματος της αγοράς», λένε στο οικονομικό επιτελείο. Με άλλα λόγια, επανεκκίνηση της αγοράς δεν σημαίνει ότι θα ανοίξουν αυτομάτως όλες οι επιχειρήσεις μαζί. Η 8η Επιστρεπτέα θα καλύψει επιχειρήσεις που θα παραμείνουν για ένα μέρος του Απριλίου ή και ολόκληρο τον μήνα κλειστές.

Πληττόμενες επιχειρήσεις: στην 8η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, κριτήριο θα αποτελέσει η πτώση τζίρου στο τετράμηνο Ιανουάριος – Απρίλιος 2021. Ωστόσο, τυχόν άλλα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ληφθεί θα συνυπολογιστούν και θα αφαιρεθούν, αποκλείοντας εντέλει έτσι και πολλούς υποψηφίους.

«By pass» στις εξαιρέσεις στην Επιστρεπτέα 7

Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα ανακοινώσει αλλαγές και στη νέα Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, προκειμένου να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για ενισχύσεις 1 δισ., που θα καταβληθούν τον Απρίλιο.

Κερδισμένοι της νέας Επιστρεπτέας 7 θα βγουν χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχασαν την 6η Επιστρεπτέα παρότι ήταν κλειστές. Οσες έμειναν χωρίς ενίσχυση τον Μάρτιο αποκλείστηκαν γιατί είχαν αύξηση εσόδων το 2020 εν μέσω πανδημίας. Ο όρος αυτός όμως παρακάμπτεται στην 7η Επιστρεπτέα: θα τους ζητηθεί να αποδείξουν ότι είχαν πτώση στο α’ τρίμηνο του 2021, εν συγκρίσει με το α’ τρίμηνο του 2020. Και έτσι θα καλυφθούν και οι περισσότεροι εξ αυτών που έχασαν την ενίσχυση. Και επειδή οι περισσότεροι ήσαν κλειστοί και τους 3 πρώτους μήνες του 2021 (αντί του Μαρτίου μόνο, το 2020) είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα αναδειχθούν δικαιούχοι ως πληττόμενοι, κάνοντας «by pass» στις απαγορεύσεις και τις εξαιρέσεις. Και η Επιστρεπτέα 7 συνυπολογίζει αν όποια ενίσχυση δόθηκε «πατσίζοντας» με 1 μήνα διαφορά τις απώλειες από την Επιστρεπτέα 6.

Επιπλέον η Επιστρεπτέα 7 του Απριλίου φέρνει «κούρεμα» 15% ή έως και 60 δόσεις, ως εξής:

Η δανειακή ενίσχυση επιστρέφεται σε 60 μήνες αντί 40 (50% περισσότερες δόσεις)

 Οσοι δεν θέλουν δόσεις, μπορούν να εξοφλήσουν εφάπαξ ως τον Ιανουάριο του 2022 και θα έχουν «δώρο» 15% στην οφειλή. Για παράδειγμα, με επιχορήγηση 2.000 ευρώ και «επιστρεπτέα» τα 1.000 ευρώ (50%) κάποιος μπορεί να πληρώσει τα 850 εφάπαξ τον Δεκέμβριο και κερδίζει «μη επιστρεπτέα» 1.150 ευρώ.



…και επιδότηση παγίων τον Μάιο

Μάιο ξεκινά και η επιδότηση παγίων δαπανών, που θα καλύπτει έως και 90% των ζημιών του 2020 για τους μικρούς, ή έως 70% για μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Δεν αφορά επιδότηση στο χέρι, αλλά «σβήνουν» φόροι και εισφορές 500 εκατ. ευρώ, που θα έπρεπε να πληρωθούν στην επανεκκίνηση της οικονομίας κατά το βαρύ από υποχρεώσεις β’ εξάμηνο.

Συγκεκριμένα, από Μάιο έως 31 Δεκεμβρίου 2021 απαλλάσσονται από ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΜΥ και ασφαλιστικές εισφορές, επιχειρήσεις με ζημιές 30% και πτώση τζίρου 30% τουλάχιστον, εφόσον ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους και απασχολούν εργαζόμενους. Αυτό το κριτήριο ανοίγει τον δρόμο για να λάβουν ενισχύσεις επιχειρήσεις που «βούτηξαν» σε ζημιές λόγω της κρίσης, αλλά απασχολούν και πολλούς εργαζόμενους.

Επιδοτούνται ποσά που καταβλήθηκαν το 2020 ως μισθοί, εισφορές, ενέργεια, νερό, τηλέφωνο, ενοίκια, τόκοι (βάσει Ε3 και εφόσον έχουν υποβάλει τις δηλώσεις ΦΠΑ), ενώ αφαιρούνται οι ενισχύσεις που ήδη έλαβαν πέρυσι (κάλυψη ενοικίων κ.λπ.). Δεσμεύονται επίσης ότι δεν απολύουν κανέναν εργαζόμενο έως τις 31/12/2021.

Πηγή (ΤΕ 24/3/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ