2021-03-30 17:05:10
Φωτογραφία για Λινού: Να δοθούν σημαντικά οικονομικά κίνητρα σε όσους νοσούν για να μπορούν να μην πηγαίνουν στις δουλειές τους. Άλλο η χαλάρωση, άλλο η κυκλοφορία έξω
Μιλώντας στο CNN Greece, η Αθηνά Λινού έκανε σημαντικές παρατηρήσεις σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, την αντιμετώπισή της, καθώς και για την πληροφόρηση γύρω από αυτή.

Σε ερώτηση για το πώς εξηγείται η συνεχιζόμενη έξαρση του κορονοϊού παρά τα μέτρα και το άνοιγμα του καιρού, η καθηγήτρια επιδημιολογίας ανέφερε:

«Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αποτυπώνει με ακρίβεια την εικόνα της διασποράς. Και αυτό γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφονται, εξαρτάται από τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται. Μια μέρα μπορεί να έχουμε λιγότερα κρούσματα γιατί έγιναν λιγότερα τεστ και το αντίστροφο.

Την πραγματική εικόνα τη δίνει ο δείκτης θετικότητας. Και μάλιστα όχι γενικά ο δείκτης, αλλά εξειδικευμένα τόσο στα τεστ που γίνονται αυτοβούλως όσο και στους ελέγχους των συνεργείων του ΕΟΔΥ με rapid test. Μέχρι τώρα ο δείκτης θετικότητας δεν έχει πέσει κάτω από το 5,5, ενώ το όριο συναγερμού είναι το 4.»


Διασπορά λόγω επαφής

Η Αθηνά Λινού προσέθεσε:

«Από εκεί και πέρα, μεγάλη διασπορά έχουμε εκεί όπου υπάρχει επαφή μεταξύ των ανθρώπων λόγω συνθηκών διαβίωσης. Το κέντρο της Αθήνας αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στις πολυκατοικίες είναι πολύ εύκολη η επαφή ακόμα και αν δεν ανήκουμε στο ίδιο νοικοκυριό.

Ο ενδοκτιριακός συνωστισμός χειροτερεύει από τον περιορισμό της δυνατότητας να κυκλοφορούμε σε εξωτερικούς χώρους λόγω της λανθασμένης απαγόρευσης της διαδημοτικής μετακίνησης.»

Ανεπαρκής ιχνηλάτηση

Η κ. Λινού ανέφερε ακόμα ως βασική αιτία της συνεχιζόμενης έξαρσης της πανδημίας την ανεπαρκή ιχνηλάτηση και τις ελλιπείς οδηγίες για την τήρηση της καραντίνας από όσους νοσούν καθώς και από το οικογενειακό περιβάλλον τους. Έδωσε μάλιστα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, είπε ότι:

«Η επαρκής ιχνηλάτηση δεν είναι πολυτέλεια αλλά εκ των ων ουκ άνευ. Στη Μεγάλη Βρετανία από λάθος καθυστέρησαν μια εβδομάδα να ενημερωθούν για 15.000 κρούσματα. Αυτό είχα σαν αποτέλεσμα τα κρούσματα να γίνουν 125.000 και να έχουν 1.500 νεκρούς.

Επιπλέον, πρέπει να δοθούν σημαντικά οικονομικά κίνητρα σε όσους νοσούν για να μπορούν να μην πηγαίνουν στις δουλειές τους.»

Η χαλάρωση

Σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των μέτρων, η κ. Λινού ήταν κατηγορηματική:

«Άλλο το μπορούμε να κυκλοφορούμε στους εξωτερικούς χώρους και άλλο η χαλάρωση των μέτρων. Πρέπει να συνεχιστεί η τήρηση των μέτρων, δηλαδή η μάσκα, η απόσταση των δύο μέτρων, το πλύσιμο των χεριών, το να μην επισκεπτόμαστε άλλα σπίτια, η αξιοποίηση του υπαίθρου, η επαρκής ιχνηλάτηση.»

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει αν διασφαλίζεται ο καλός εξαερισμός με ανοιχτές πόρτες και παράθυρα, τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων και φοριούνται οι μάσκες.

Τέλος εκτίμησε ότι για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων θα παραμείνει υψηλός.
themaygeias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ