2021-04-01 16:41:36
Φωτογραφία για Παράταση ως τις 30 Σεπτεμβρίου για το μειωμένο εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
παραμένει αν θα αποζημιωθούν και φέτος οι κάτοχοι μεγάλης διάρκειας καρτών, όπως έγινε πέρυσι

Παρατείνεται έως το τέλος Σεπτεμβρίου η μειωμένη τιμή στο εισιτήριο των αστικών συγκοινωνιών καθώς η ισχύς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% για τις υπηρεσίες μεταφορών, η οποία έληγε στα τέλη Απριλίου ανανεώθηκε έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Η διάταξη ενσωματώθηκε σε άρθρο του νόμου 4787/2021 και αφορά την υπαγωγή σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ των εισιτηρίων κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, τις υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και των αποσκευών τους, κλπ.

Μαρία Λιλιοπούλου

Το μέτρο, το οποίο είχε ξεκινήσει την 1η Ιουνίου 2020, είχε παραταθεί ήδη έως τις 30 Απριλίου 2021 και πλέον θα συνεχίσει να ισχύει έως και το τέλος Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου μετακίνησης με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα είναι μειωμένη στο 1,20 ευρώ από 1,40 και στο 0,50 από 0,60 ευρώ για το μειωμένο εισιτήριο
. Αντιστοίχως, μειωμένο στο 0,90 ευρώ είναι και το κόμιστρο για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχες μειώσεις ισχύουν και στις τιμές των άλλων προϊόντων μετακίνησης του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ. Ειδικά για την Αθήνα, η τιμή των 10 εισιτηρίων συν ένα δώρο έχει πέσει στα 12 από τα 13,50 ευρώ ενώ η τιμή για μετακίνηση στο αεροδρόμιο με το μετρό μειώθηκε στα 9 από τα 10 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών, η τιμή της μηνιαίας έχει μειωθεί στα 27 από 30 ευρώ, της τριμηνιαίας στα 78 από 85, της εξαμηνιαίας στα 155 από 170 ευρώ και της ετήσιας στα 300 από 330 ευρώ.

Αυτό που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα είναι εάν θα υπάρξει κάποιου είδους αποζημίωση για όσους είχαν προμηθευτεί κάρτες μεγάλης διάρκειας πριν την επανεπιβολή του lockdown και κυρίως πριν την απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Πέρυσι είχε ανακοινωθεί από τον ΟΑΣΑ ότι οι χρήστες που είχαν αγοράσει 3μηνιαίες, 6μηνιαίες και ετήσιες κάρτες θα έπαιρναν δωρεάν προϊόν επιδότησης με πρόσθετο χρόνο 55 ημερών, όσο δηλαδή είχαν κρατήσει τα μέτρα περιορισμού. Το μέτρο προέβλεπε ότι η ανανέωση θα γινόταν αυτομάτως με την πρώτη ανανέωση της κάρτας είτε σε αυτόματο μηχάνημα εισιτήριων είτε σε εκδοτήριο. Ειδικά για τους νέους χρήστες ετήσιων καρτών είχε αποφασιστεί η χορήγηση επιπλέον 37 μέρες, οι οποίες αντιστοιχούν σε έκπτωση 10%. Με άλλα λόγια αντί για 365 ημέρες μετακίνησης, θα έπαιρναν 402 ημέρες.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, οι εν λόγω αποζημιώσεις θα πιστώνονταν στα αυτόματα μηχανήματα πώλησης του δικτύου του ώστε να είναι διαθέσιμες προς χρήση από τους δικαιούχους, όποτε το επιθυμήσουν εντός χρονικού διαστήματος 24 μηνών, δηλαδή έως την 1η Ιουνίου 2022. Επιπλέον, για τις αγορές ετήσιων καρτών θα παρέχεται πρόσθετη έκπτωση 10%, πάλι με τη μορφή χρονικής επέκτασης. Μένει να φανεί εάν ο ΟΑΣΑ θα προχωρήσει σε αντίστοιχες αποζημιώσεις και φέτος ή δε θα δοθεί αυτή η δυνατότητα δεδομένου ότι τα φετινά μέτρα απαγόρευσης είναι πολύμηνα.

ethnos.gr

sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ