2021-04-16 08:25:19
Φωτογραφία για Εισφορά αλληλεγγύης: «Παγωμένη» και το 2022, οριστική κατάργηση το 2023



Μοντέλο 2021 και το επόμενο έτος αναφορικά με την εισφορά αλληλεγγύης σχεδιάζει να εφαρμόσει το οικονομικό επιτελείο με τις όποιες ελαφρύνσεις για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους να μετατίθενται για το 2023, σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές εξελίξεις.

Αυτό σημαίνει πως και το 2022, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι ως μη πληγέντες εισοδηματικά από την πανδημία θα κληθούν να καταβάλλουν όπως και φέτος τον οβολό τους για εισφορά αλληλεγγύης αλλά το «πάγωμα» της εισφοράς θα συνεχίσει να ισχύει όπως και σήμερα για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, αλλά και για εισοδήματα από ενοίκια, τόκους και μερίσματα.

Το παραπάνω σενάριο είναι το βασικό στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου κατά τη διαδικασία κατάρτισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος το οποίο αναμένεται να αποσταλεί στις Βρυξέλλες έως το τέλος του μήνα και διαπνέεται από «συντηρητική» διαχείριση των δημοσιονομικών.



Η διατήρηση της ρήτρας γενικής διαφυγής και για το 2022 σημαίνει πως ναι μεν υπάρχει ευελιξία η οποία όμως συνοδεύεται από την απόλυτη γραμμή για μη λήψη μόνιμων μέτρων. Επέκταση της απαλλαγής από την εισφορά αλληλεγγύης σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους θα μπορούσε να θεωρηθεί μόνιμο μέτρο ιδίως από την ώρα που η κατάργηση της εισφοράς αποτελούσε ένα από τα σημεία αναφοράς στο προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Όλα τα σχέδια της κυβέρνησης τα οποία έχουν δημοσιονομικό κόστος αναμένεται να βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της δέκατης αξιολόγησης η οποία ξεκινά σε επίπεδο επικεφαλής την ερχόμενη εβδομάδα. Καθώς, η Ε.Ε βλέπει φως στο τούνελ της πανδημίας και ταχεία ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας την επόμενη μέρα , οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι εκπρόσωποι των θεσμών αρχίζουν να επανέρχονται στην τυπική ατζέντα των αξιολογήσεων, μετρώντας και ξαναμετρώντας τα κουκιά εσόδων και δαπανών. Το οικονομικό επιτελείο φέρεται να τηρεί συντηρητική στάση διαμηνύοντας πως όπως έκανε προσεκτικά βήματα στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών έως σήμερα, το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και στη συνέχεια. Στόχοι και κανόνες δεν υπάρχουν ούτε το 2022, αλλά όπως σημειώνει συχνά πυκνά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «άλλο δημοσιονομική ευελιξία και άλλο δημοσιονομικός εκτροχιασμός».

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως όποια μέτρα στήριξης ήταν να υιοθετηθούν έχουν ήδη εξαγγελθεί και ο τελικός λογαριασμός παρ’ ότι δεν μπορεί να θεωρείται κλειδωμένος στα 14 δισ. ευρώ (οι «εκπλήξεις» της πανδημίας δεν μπορούν να αποκλειστούν), δεν θα ξεπεράσει σε καμία περίπτωση τα 15 δισ. ευρώ.

Πηγή (ΠΑ 16/4/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ