2021-05-05 10:15:47
Φωτογραφία για 18 Φυτά κατάλληλα για Πέργκολες
Οι πέργκολες είναι από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία στην διαμόρφωση εξωτερικών χώρων και αποκτούν ακόμη πιο όμορφη όψη αν πλαισιωθούν με τα κατάλληλα φυτά, ανάλογα με τον τύπο της πέργκολας και το σημείο που είναι τοποθετημένη. 

Τα φυτά δεν ανήκουν στα απαραίτητα στοιχεία για την λειτουργικότητα μιας πέργκολας αφού ασφαλώς η σκίαση που αυτή θα παρέχει μπορεί να επιτευχθεί με κάθε άλλου τύπου σκέπαστρο πχ καλαμωτή, τέντα κλπ. αισθητικά όμως μια πέργκολα πλαισιωμένη από αναρριχώμενα - κρεμοκλαδή φυτά αποκτά πολύ πιο όμορφη όψη.

Αν βεβαίως η επιλογή των φυτών δεν είναι η πιο ενδεδειμένη τόσο για τον χώρο όσο και για την γενική φροντίδα που αυτός θα απαιτεί,  η ομορφιά μετατρέπεται σε ...ταλαιπωρία :) αφού βεβαίως τα φυτά δεν είναι κάτι ...άψυχο όπως οι τέντες, θα αναπτύσσονται και κατά εποχές θα ρίχνουν τα φύλλα και τα λουλούδια τους στον χώρο. 

ΚληματαριάΊσως το πρώτο φυτό για πέργκολες που έρχεται στην σκέψη μας, στην περιοχή της Μεσογείου. 

Δημιουργεί μια απόλυτα εξοχική και καλοκαιρινή ατμόσφαιρα όπως και έντονη σκιά, όμως στην διάρκεια του χειμώνα χάνει εντελώς τα φύλλα της. 

Ανάλογα με την ποικιλία κληματαριάς θα έχετε ταυτόχρονα με την σκιά και τα δικά σας σταφύλια, όμως όπως συμβαίνει με όλα τα καρποφόρα χρειάζεται περισσότερες φροντίδες από ένα αναρριχώμενο καλλωπιστικό (ραντίσματα για προστασία από ασθένειες, συστηματικό κλάδεμα κλπ) και βεβαίως ο περιβάλλον χώρος θα πρέπει να καθαρίζεται τακτικά από φύλλα και πεσμένους καρπούς.  ΓλυσίνιαΤο πιο επιβλητικής όψης αναρριχώμενο, λόγω της μοναδικής εμφάνισης των ροζ-μωβ λουλουδιών της Γλυσίνιας που αναπτύσσονται σαν "τσαμπιά". 

Μπορεί να δημιουργήσει μια εξαιρετική εικόνα τοποθετημένο τόσο σε κλειστές όσο και ανοιχτές στο επάνω μέρος πέργκολες. 

Μέχρι να ξυλοποιηθούν οι βλαστοί χρειάζεται πλήρη στήριξη, αναπτύσσεται γρήγορα αλλά ανθίζει για πρώτη φορά μετά τα πρώτα 4-5 χρόνια, γι΄αυτό και ειδικά για χρήση σε πέρκολες προμηθευτείτε μεγάλα "ενήλικα" φυτά και βεβαίως συνυπολογίστε πως όλος τον όγκο λουλουδιών μιας ανθισμένης Γλυτσίνιας κάποια στιγμή θα πρέπει να τον ...μαζέψετε από το έδαφος :) 

Εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικές συμβουλές φροντίδας για την Γλιτσίνια.

Γιασεμί

Από τις πιο κλασσικές επιλογές για χρήση σε φράχτες, πέργκολες κλπ. 

Το ανθεκτικό Γιασεμί με τον χρόνο μπορεί να δημιουργήσει μια ιδιαίτερα σκιερή πέργκολα και με το κατάλληλο κλάδεμα να κατευθυνθεί εύκολα προς κάθε κατεύθυνση, ενώ για αρκετά χρόνια μπορεί να ευδοκιμήσει και σε μεγάλα δοχεία φύτευσης. 

Στα πλεονεκτήματά του ότι το φύλλωμα παραμένει πράσινο όλες τις εποχές του χρόνου, ενώ άνοιξη - καλοκαίρι και ανάλογα με την ποικιλία που θα χρησιμοποιήσετε τόσο η όψη των λουλουδιών αλλά και το άρωμά τους δημιουργούν μια πραγματικά ...μαγική ατμόσφαιρα.  Τριανταφυλλιές

Ίσως το ομορφότερο φυτό και για να πλαισιώσετε μια πέργκολα, χρησιμοποιώντας ειδικές ποικιλίες αναρριχώμενων Τριανταφυλλιών. 

Καταπράσινες όλες τις εποχές του χρόνου και με πραγματικά απίστευτη όψη το διάστημα που είναι ανθισμένες οι Τριανταφυλλιές δεν ανήκουν στα "δύσκολα" είδη όπως πιστεύουν πολλοί, πριν ασχοληθούν με την καλλιέργειά τους. Χρειάζονται απλά το κατάλληλο ηλιόλουστο σημείο, διαφορετικά η ανθοφορία τους είναι μειωμένη, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά χώμα,  συστηματική λίπανση και μέτριο πότισμα. 

Σε πέργκολες μπορούν και να συνδυαστούν Τριανταφυλλιές διαφορετικών ποικιλιών - αποχρώσεων όπως και να χρησιμοποιηθούν σε κάποια μόνο από τα κάθετα σημεία της πέργκολας. Μπιγκόνια μεγανθής

Στα μειονεκτήματά της ότι φθινόπωρο και χειμώνα χάνει πλήρως και το φύλλωμά της που αναπτύσσεται και πάλι από την αρχή της άνοιξης και πως μέλισσες αλλά και μερμύγκια ...αγαπούν ιδιαίτερα τα εντυπωσιακά πορτοκαλί λουλούδια της σε σχήμα "χωνάκι".  

Αναρριχώμενο πολύ γρήγορης ανάπτυξης και ανθεκτική σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες η Μπιγκόνια μεγανθής χρειάζεται άπλετο ήλιο και κανονικό πότισμα.  Αμπέλοψη

Από τα πλέον εντυπωσιακά αναρριχώμενα ειδικά στην διάρκεια του φθινοπώρου που το φύλλωμά της Αμπέλοψης αποκτά σκούρα κόκκινη απόχρωση. 

Γρήγορης ανάπτυξης, δεν απαιτεί ιδιαίτερες φροντίδες, μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα 8-10 μέτρα και από τα είδη που το ίδιο εύκολα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αναρριχώμενο ή κρεμοκλαδές, ανάλογα με τον τύπο της πέργκολας και τον τρόπο σκίασης που επιθυμείτε. 

Εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικές συμβουλές φροντίδας για την Αμπέλοψη.

Βουκαμβίλια

Από τα εντυπωσιακότερα αναρριχώμενα για τοποθέτηση σε πέργκολες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ...αγανακτείτε την εποχή που ρίχνει τα άνθη της :)

Η σχετικά γρήγορη ανάπτυξή της - αν τοποθετηθεί σε πλήρως ηλιόλουστο και προστατευμένο από τους βοριάδες σημείο- τα πολύ όμορφα ροζ, μωβ, λευκά ή κόκκινα λουλούδια της όπως και το ότι σε περιοχές με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες η Βουκαμβίλια παραμένει ανθισμένη τους περισσότερους μήνες του χρόνου και μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα δέκα μέτρα, την κάνουν από τα καταλληλότερα φυτά για τοποθέτηση σε πέργκολες οι οποίες αποκτούν ακόμη πιο εντυπωσιακή εμφάνιση αν πλαισιωθούν με Βουκαμβίλιες διαφορετικών ποικιλιών - αποχρώσεων. 

Εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικές συμβουλές φροντίδας για την Βουκαμβίλια.Κισσός

Παρά τις ενστάσεις ότι στο πυκνό του φύλλωμα συνηθίζουν να ...κρύβονται ζωύφια είναι το πιο εύκολο σε φροντίδα και πιο γρήγορης ανάπτυξης αναρριχώμενο για την δημιουργία μιας καταπράσινης πέργκολας, όλες τις εποχές. 

Μπορεί να αναπτυχθεί και "ελεγχόμενα" με το κατάλληλο κλάδεμα-αραίωμα του φυλώμματος, ενώ το ίδιο ανθεκτικές είναι και οι ποικιλίες με πιο μικρά και συνήθως κιτρινοπράσινα φύλλα. 

Στα σημαντικά πλεονεκτήματα του Κισσού και το γεγονός ότι δεν χρειάζεται κανενός είδους στήριξη, καθώς αναπτυσσόμενος αναρριχάται οπουδήποτε με εναέριες ρίζες. 

Εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικές συμβουλές φροντίδας για τον Κισσό.Ιπομέα 

Μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα 5 μέτρα και η ανθισμένη όψη της "Πρωινής Χαράς", όπως συχνά αποκαλείται λόγω της συνήθειας των λουλουδιών της να κλείνουν το βράδυ και να ανοίγουν με το φως του ήλιου, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. 

Το χειμώνα πέφτουν και τα φύλλα της και λόγω της εξίσου μεγάλης παράπλευρης ανάπτυξής της (2-3 μέτρα) είναι ιδανική για μικρών διαστάσεων και χαμηλές πέργκολες οι οποίες με 3-4 φυτά μπορούν να καλυφθούν πλήρως περιμετρικά.

Εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικές συμβουλές φροντίδας για τον Κισσό.

 

 

Κίτρινο Ιταλικό Γιασεμί

Εκτός από το χειμωνιάτικο κίτρινο γιασεμί, μια ακόμη ποικιλία το λεγόμενο Ιταλικό έχει κίτρινα αντί για άσπρα άνθη και μπορεί να δώσει ιδιαίτερα εντυπωσιακή όψη σε φράχτες - πέργκολες.

Ξεπερνά σε ύψος τα 3 μέτρα, ενώ τόσο μορφολογικά όσο και σε φροντίδες δεν διαφέρει ουσιαστικά από το κλασσικό Γιασεμί με πιο βασική διαφορά ότι τα μικροσκοπικά λουλουδάκια του δεν διαθέτουν ιδιαίτερα έντονο άρωμα. 

Εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικές συμβουλές φροντίδας για τον Κισσό.

Κληματίδα

Το ιδανικό φυτό για να δώσετε σε μια πέργκολα πραγματικά ξεχωριστή όψη, αρκεί να εξασφαλίσετε στην Κληματίδα σκιά στο κάτω μέρος του φυτού και μόνο η κορυφή της να βρίσκεται σε ακάλυπτο και πλήρως εκτεθειμένο στον ήλιο σημείο. Για το λόγο αυτό είναι κατάλλλη και ως "συμπληρωματικό" ανθοφόρο στην διαμόρφωση χώρου μιας πέργκολας, αφού εύκολα μπορεί να αναρριχηθεί σε δέντρα και κάθε είδους στοιχείο που βρίσκεται στο ίδιο σημείο και να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με πράσινα αναριχώμενα πχ Αμπέλοψη, Κισσό κλπ. Πασιφλόρα

Ιδιαίτερα γρήγορης ανάπτυξης αναρριχώμενο και με πολύ ιδιαίτερης όψης μεγάλα και δίχρωμα λουλούδια που μοιάζουν με ...ρολόι και ανάλογα με την ποικιλία έχουν κοκκινωπές ή μπλε - μωβ αποχρώσεις.

Αρωματικά όχι μόνο τα άνθη αλλά και τα φύλλα της Πασιφλόρας, το ύψος της μπορεί να ξεπεράσει τα 10 μέτρα, ενώ παράγει και βρώσιμου καρπούς τους οποίους βεβαίως αν δεν συλλέξετε από το φυτό θα υποχρεωθείτε να μαζέψετε από το ...έδαφος :)

Εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικές συμβουλές φροντίδας για την ΠασιφλόραΚαπένσια

Από τα πλέον ανθεκτικά και εύκολα στην καλλιεργειά τους αναρριχώμενα - κρεμοκλαδή με ιδιαίτερα εντυπωσιακή εμφάνιση. 

Ταχείας ανάπτυξης και με ύψος που μπορεί να ξεπεράσει τα 10 μέτρα η Καπένσια αποκτά πολύ όμορφη όψη όσο είναι ανθισμένη, από τις αρχές της άνοιξης έως τα πρώτα κρύα του χειμώνα, με πορτοκαλί χωνοειδή λουλούδια. 

Ευδοκιμεί τόσο σε πλήρως ηλιόλουστες όσο και ημισκιερές θέσεις και μοναδικό της μειονέκτημα μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι τα λουλούδια της προσελκύουν τις μέλισσες, κυρίως το φθινόπωρο όταν λιγοστά άλλα είδη είναι ανθισμένα.  Λυκίσκος

Αν και η περίοδος ανθοφορίας του είναι μικρή και διαρκεί μόνο Ιούλιο - Αύγουστο ενώ στην διάρκεια του χειμώνα χάνει και το φύλλωμά του ο Λυκίσκος είναι από τα ιδιαίτερα όμορφα αναρριχώμενα για χρήση σε φράχτες και πέργκολες. 

Το ύψος του φτάνει τα 4-6 μέτρα, στα πρώτα στάδια ανάπτυξή του χρειάζεται στήριξη, ενώ τα κιτρινοπράσινα άνθη του μετατρέπονται σε βρώσιμους καρπούς (που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή μπύρας) και στην διάρκεια του καλοκαιριού προσελκύουν τις πεταλούδες. 

Δεν απαιτεί ιδιαίτερες φροντίδες πέρα από πλούσιο σε συστατικά χώμα και μέτριο-κανονικό πότισμα το ζεστό διάστημα του καλοκαιριού. Πλουμπάγκο

Το ...απόλυτο αναρριχώμενο για μια εντυπωσιακή ...μπλέ πέργκολα. 

Κλασσική "περικοκλάδα" του Μεσογειακού τοποίου με εντυπωσιακά μπλε-μωβ ανθάκια το Πλουμπάγκο είναι ιδανικό για χαμηλές πέργκολες, αφού δεν ξεπερνά σε ύψος τα 2-3 μέτρα ενώ αντίθετα αναπτύσσεται περισσότερα παράπλευρα. 

Η ανθοφορία του διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης έως το φθινόπωρο, ενώ το χειμώνα χάνει και το φύλλωμά του. 

Αναπτύσσεται σε πλήρως ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις ενώ δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη φροντίδα εκτός από κλάδεμα (μετά το τέλος τη ανθοφορίας του) για να διατηρείται στον σχηματισμό που χρειάζεται ανάλογα με το σημείο που θα το φυτέψετε. Μοσχομπίζελο

Πολύ ξεχωριστή επιλογή για να δώσετε σε μια ...καλοκαιρινή πέργκολα ιδιαίτερα εντυπωσιακή εμφάνιση. 

Το Μοχομπίζελο ανήκει στα ετήσια φυτά, όμως οι σπόροι που πέφτουν στο χώμα δημιουργούν νέα φυτά την επόμενη χρονιά. 

Οι ψηλές αναρριχώμενες ποικιλίες φτάνουν σε ύψος περίπου 2 μέτρων, ενώ τα διαφόρων αποχρώσεων αρωματικά λουλούδια σε συνδυασμό με το πυκνό κριζοπράσινο φύλλωμα δίνουν στο φυτό ιδιαίτερα εντυπωσιακή όψη.  

Είδος ιδιαίτερα γρήγορης ανάπτυξης, η ανθφορία του διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης έως το φθινόπωρο, ενώ δεν απαιτεί ιδιαίτερες φροντίδες πέρα από τακτικό πότισμα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και καλή αποστράγγιση ώστε στις ρίζες του να μην παραμένει-λιμνάζει νερό. Στεφανωτή

Ένα ακόμη ιδιαίτερα όμορφο αναρριχώμενο με αρωματικά λευκά ανθάκια, που ξεπερνά σε ύψος τα 4-5 μέτρα. 

Η ιδιαιτερότητα της Στεφανωτής σε σχέση με άλλα παρόμοιας όψης είδη (Γιασεμί, Αγιόκλημα κλπ) είναι ότι χρειάζεται προστασία από τον ήλιο και ευδοκιμεί σε ημισκιερά-σκιερά σημεία γι΄αυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σαν δευτερεύον φυτό στο κάτω μέρος μιας σκεπασμένης πέργκολας.

Η περιόδος ανθοφορίας της είναι ιδιαίτερα μεγάλη, από την αρχή της άνοιξης έως τα μέσα του φθινοπώρου, ενώ ανήκει στα καλλωπιστικά που στην διάρκεια του καλοκαιριού χρειάζονται καθημερινό πότισμα. Μουριά

Αν αυτό που χρειάζεστε είναι ένα φυτό για πλήρη σκίαση μιας καλοκαιρινής πέργκολας τότε αντί για ένα καλλωπιστικό αναρριχώμενο χρησιμοποιείστε ...Μουριές. 

Στα αρχικά στάδια ανάπτυξής της οι εύκαμπτοι βλαστοί θα πρέπει να κατευθυνθούν-δεθούν πάνω στην πέργκολα και προς τις κατευθύνσεις που χρειάζεται ώστε όσο το δέντρο αναπτύσσετεαι να την καλύψει πλήρως. Η υποστήλωση αυτή μπορεί να γίνει σε μια φυτεμένη Μουριά και με απλά ξύλα-καλάμια με τα οποία θα κατευθύνετε προσωρινά τους βλαστούς του δέντρου και θα αφαιρέσετε όταν αυτοί πλέον ξυλοποιηθούν. 

Η Μουριά ανήκει στα ταχείας ανάπτυξης δέντρα και αν φυτέψετε ένα έτοιμο δέντρο ύψους περίπου 2-3 μέτρων δεν θα χρειαστεί περισσότερο από 2-3 χρόνια για να σας προσφέρει ικανοποικητική σκίαση, αρκεί στα πρώτα στάδια ανάπτυξής του να το ποτίζεται τακτικά. 

Για να γλυτώσετε από την ...ταλαιπωρία των μούρων που πέφτουν στο έδαφος απλά φυτέψτε ένα αρσενικό μη καρποφόρο δέντρο. 

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τα Απολυτίκια της ημέρας
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τα Απολυτίκια της ημέρας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ