2021-05-10 11:57:35
Φωτογραφία για DIY Ιδέες-Κατασκευές με χρώματα που φωσφορίζουν στο σκοτάδι
Τα χρώματα που φωσφορίζουν στο σκοτάδι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δύο τύπων DIY κατασκευές: 

1. Για διακόσμηση αντικειμένων-επιφανειών, αφού οι φλούο αποχρώσεις είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές σε χώρους διακοσμημένους σε μοντέρνο στυλ

2. Για να "μαρκάρετε" επιφάνειες-αντικείμενα που θέλετε να είναι περισσότερο ευκρινή στο σκοτάδι πχ πόρτες, προεξοχές σε τοίχους ή χαμηλές οροφές, ανισόπεδα σημεία σε δάπεδα, σκαλοπάτια, μονοπάτια σε κήπους κλπ.



Η συγκεκριμένη χρήση είναι ιδιαίτερα λειτουργική κυρίως σε χώρους που χρησιμοποιούνται από ηλικιωμένους, άτομα με κινητικά προβλήματα, παιδιά κλπ. αφού το χρώμα ΝΕΟΝ λειτουργεί ως φωτισμός σήμανσης, ακριβώς όπως και όταν χρησιμοποιείται σε δημόσιους χώρους, δρόμους κλπ. Έτσι επικίνδυνα σημεία σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους του σπιτιού γίνονται προσβάσιμα με ασφάλεια και στην διάρκεια της νύχτας.  


Αντίστοιχα δύο είναι και οι βασικές κατηγορίες φωσφοριζέ χρωμάτων που θα βρείτε στην αγορά:

1. Χρώματα ΝΕΟΝ στα κλασσικά χρώματα πράσινο, κόκκινο, πορτοκαλί, φούξια και μπλε, τα οποία και κατά την διάρκεια της ημέρας έχουν τις αντίστοιχες φλούο έντονες αποχρώσεις

2. Λευκό χρώμα που μόνο στο σκοτάδι φωσφορίζει πάνω σε αντικείμενα-επιφάνειες που έχει εφαρμοστεί, με φως λευκής-ώχρα απόχρωσης 

Προϋπόθεση βεβαίως για να φωσφορίζει στο σκοτάδι, κάθε τύπος τέτοιου χρώματος, είναι το αντικείμενο-επιφάνεια που έχει βαφτεί με αυτό να έχει εκτεθεί στο ηλιακό ή σε τεχνητό φως για όσο περισσότερες ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας. 

Στην αγορά θα βρείτε ποικιλία προϊόντων -και από τις δύο  βασικές κατηγορίες φωσφοριζέ χρωμάτων- σε ό,τι αφορά μάρκες, συσκευασίες και τύπο χρώματος πχ σε υγρή μορφή, σπρέϋ, σκόνη κλπ. για να επιλέξετε ανάλογα με την χρήση και την ποσότητα χρώματος που χρειάζεστε.  Δείτε ενδεικτικά εδώ εδώ και εδώ.

Τα περισσότερα είναι ακρυλικά χρώματα νερού όμως επειδή κάθε προϊόν έχει τις δικές του προδιαγραφές σε ό,τι αφορά τόσο την διαδικασία εφαρμογής -κάποια εφαρμόζονται ως έχουν άλλα αραιώνονται με νερό- αλλά και τον χρόνο που απαιτείται για να στεγνώσουν, ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες του συγκεκριμένου χρώματος που θα χρησιμοποιήσετε. 

Τόσο τα φλούο χρώματα ΝΕΟΝ όσο και τα απλά λευκά χρώματα που φωσφορίζουν στο σκοτάδι μπορούν να εφαρμοστούν πάνω σε κάθε τύπου επιφάνεια. Τσιμέντο, πέτρα, ξύλο, μέταλλο, γυαλί, κεραμικό, πλαστικό.

Έτσι μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να βάψετε τόσο επιφάνειες σε εσωτερικούς - εξωτερικούς χώρους όσο και έπιπλα, διακοσμητικά αντικείμενα, γλάστρες κλπ.  

Ιδιαίτερα μοντέρνα τάση, ειδικά για καλοκαιρινές διακοσμήσεις, νεανικούς χώρους, φοιτητικά - παιδικά δωμάτια κλπ. είναι το επιλεκτικό ανά σημεία βάψιμο επίπλων, πχ το βάψιμο μόνο της κεντρικής τους επιφάνειας ή μόνο των ποδιών σε καρέκλες-τραπέζια κλπ. 

Τα μεταλλικά έπιπλα είναι επίσης από τα αντικείμενα που με χρώμα ΝΕΟΝ θα αλλάξουν εντελώς εμφάνιση, μια πρόταση επίσης ιδανική για παιδικά-εφηβικά-νεανικά δωμάτια. 

Τα γεωμετρικά σχήματα σε τοίχους, βαμμένα μα χρώματα ΝΕΟΝ, είναι επίσης ένας τρόπος για να διακοσμήσετε χώρους διακοσμημένους σε μοντέρνο στυλ. Αν στο σημείο που θα τα "ζωγραφίσετε" υπάρχει κατά την διάρκεια της ημέρας έντονο φως τότε και την νύχτα η όψη τους θα είναι εντυπωσιακή.  

Πόρτες, εσοχές σε τοίχους, χαμηλά ή ψηλότερα ράφια και κάθε μορφής σημεία με κόχες, που πιθανόν θέλετε να διακρίνονται έστω και ελαφρά στο σκοτάδι, μπορούν να βαφτούν με χρώμα ΝΕΟΝ όποιας απόχρωσης προτιμάτε. 

Απλές πήλινες γλάστρες αλλά και DIY γλάστρες-ζαρντινιέρες από τσιμέντο, τσιμεντόλιθους κλπ είναι από τα αντικείμενα που θα αποκτήσουν πολύ εντυπωσιακή όψη βαμμένα με φωσφοριζέ χρώματα και θα διακοσμήσουν πολύ ιδιαίτερα το μπαλκόνι ή τον κήπο σας. 

Το γεγονός ότι τα χρώματα που φωσφορίζουν στο σκοτάδι είναι κατάλληλα και για χρήση σε εξωτερικούς χώρους, τα κάνει από τις πιο ιδιαίτερες επιλογές για εφαρμογές σε κήπο-μπαλκόνι σε κάθε τύπου αντικείμενα-DIY κατασκευές. 

Μονοπάτια - διαδρόμους κήπου που θα φωσφορίζουν στο σκοτάδι μπορείτε να δημιουργήσετε με απλές πλάκες επίστρωσης - πέτρες και χρησιμοποιώντας τόσο χρώματα ΝΕΟΝ για να τις βάψετε όσο και λευκό φωσφοριζέ χρώμα.  

Επίσης απλός τρόπος για να "φωτίσετε" την νύχτα έναν διάδρομο στον κήπο είναι να βάψετε απλές πέτρες-βότσαλα με φωσφοριζέ χρώμα και να τα τοποθετήσετε δεξιά και αριστερά σε πλάκες επίστρωσης. 

Τα χρώματα που φωσφορίζουν στο σκοτάδι μπορούν, γενικά, να χρησιμοποιηθούν σαν απλό ακρυλικό χρώμα σε κάθε τύπου κατασκευές, για βάψιμο-ζωγραφική σε πέτρες κλπ. ακόμη και σε συνδυασμό με άλλου είδους χρώματα. Η μοναδική διαφορά είναι ότι τα σημεία στα οποία έχει χρησιμοποιηθεί χρώμα ΝΕΟΝ θα διακρίνονται και στο σκοτάδι, αφού βεβαίως κατά την διάρκεια της ημέρας τα αντικείμενα είναι εκτεθειμένα στο φως του ήλιου. 

Μια από τις πιο ιδιαίτερες χρήσεις των φωσφοριζέ χρωμάτων είναι η εφαρμογή τους πάνω σε γυάλινα αντικείμενα. Θα χρειαστεί απλώς να ...ζωγραφίσετε με μικρές ή μεγαλύτερες πινελιές υγρού χρώματος ΝΕΟΝ το εσωτερικό μέρος του γυαλιού. Αφήστε το αντικείμενο σε σημείο που να το βλέπει ο ήλιοςκατά την διάρκεια της ημέρας και ...απολαύστε την εντυπωσιακή του όψη στο σκοτάδι. 

Πολύ ιδιαίτερα αντικείμενα που φωσφορίζουν στο σκοτάδι μπορούν να δημιουργηθούν και με υγρό γυαλί, χρησιμοποιώντας για τον χρωματισμό του φωσφοριζέ χρώμα σε σκόνη. 

Τέλος, με χρώματα ΝΕΟΝ μπορούν να δημιουργηθούν και ...απίστευτης όψης καλλιτεχνικές δημιουργίες. Χαρτί, καμβάδες ή και ολόκληροι τοίχοι μπορούν να μετατραπούν σε έργα τέχνης που στο σκοτάδι αποκτούν πραγματικά ασύλληπτη όψη. 

Η βασική τεχνική, ο σχεδιασμός δηλαδή αρχικά με μολύβι κάθε σχήματος και στην συνέχεια το "γέμισμά του" με χρώματα ΝΕΟΝ, θεωρητικά δεν είναι κάτι ...ακατόρθωτο. Όμως φυσικά για να εφαρμοστεί με επιτυχία σε μεγάλου μεγέθους επιφάνειες εκτός από υπομονή, εμπειρία και φαντασία απαιτείται σίγουρα και ταλέντο. Δείτε εδώ δείγματα δουλειάς με χρώματα ΝΕΟΝ της Ουγγαρέζας Bogi Fabian που ασχολείται με το συγκεκριμένο είδος "ζωγραφικής".  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
20 καλοκαιρινά Σαλόνια
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
20 καλοκαιρινά Σαλόνια
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ