2021-05-13 00:14:23
Φωτογραφία για Κόλαση σε Ισραήλ, Γάζα: Αδιάκοποι βομβαρδισμοί και ρουκέτες
Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ.

Πάνω από 1.000 ρουκέτες προς την ισραηλινή επικράτεια, συνεχείς αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας και πάνω από 70 νεκροί από τη Δευτέρα: η σύγκρουση μεταξύ της Χαμάς και του εβραϊκού κράτους δεν έδειχνε κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης, τροφοδοτώντας φόβους για «πόλεμο ευρείας κλίμακας».

Σύμφωνα με το Reuters, έχασαν τη ζωή τους 16 μέλη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς από τις επιθέσεις των ισραηλινών μαχητικών.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιβεβαίωσε το θάνατο υψηλόβαθμου διοικητή ταξιαρχίας μαχητών στην πόλη της Γάζας, προειδοποιώντας: «Αυτό είναι μόνο η αρχή. Θα τους πλήξουμε έτσι ώστε δεν το έχουν φανταστεί ούτε στα όνειρα τους».

Η Χαμάς επιβεβαίωσε το θάνατο του υψηλόβαθμου στελέχους της και άλλων μαχητών, σε σχετική ανακοίνωση. Ο ηγέτης της, Ισμαήλ Χανίγια, τόνισε: «Η αντιπαράθεση με τον εχθρό είναι ανοιχτή».


Συνολικά, τουλάχιστον 56 άνθρωποι -συμπεριλαμβανομένων παιδιών- έχουν χάσει τη ζωή τους στην Γάζα από την περασμένη Δευτέρα, οπότε και πυροδοτήθηκε ο νέος αυτός κύκλος της έντασης. Στο Ισραήλ, σύμφωνα με υγειονομικές πηγές της χώρας, έχουν χάσει τη ζωή τους επτά άνθρωποι.

Σύμφωνα με το Reuters, πηγή από την Παλαιστίνη σημείωσε ότι οι ενέργειες για επίτευξη εκεχειρίας από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τον ΟΗΕ δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντόνι Μπλίνκεν, χαρακτήρισε «τρομακτικό» το σκηνικό, σημειώνοντας ότι στην περιοχή θα μεταβεί ο Χάντι Αμρ ως απεσταλμένος του για να έχει συνομιλίες με τις δύο πλευρές στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης.

Ο Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την έκκλησή του του προς όλα τα μέρη για μείωση των εντάσεων και για τερματισμό της βίας», ανέφερε σε ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να μπορούν «να απολαμβάνουν ελευθερία, ασφάλεια, ευημερία και δημοκρατία».

Σε μια τελευταία εξέλιξη, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε για επείγουσα συνάντηση του κουαρτέτου για την Μέση Ανατολή.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ