2021-05-18 00:43:41
Φωτογραφία για Προειδοποίηση Τσιόδρα για μεταλλάξεις. Ανησυχία για τη χαλάρωση
Έντονος είναι η προβληματισμός σε κυβερνητικό επίπεδο για χαλάρωση των πολιτών μετά την άρση μέτρων στο lockdown, ενώ ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αλλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκρουσαν κώδωνα κινδύνου. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά και οι μεταλλάξεις δημιουργούν νέα δεδομένα που αναγκάζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε αλλαγή στρατηγικής.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι ο κορονοϊός είναι εδώ και θα μείνει. Χαρακτηριστικά, τόνισε κατά την παρέμβασή του στο «20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων», ότι οι προβλέψεις με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τις άγνωστες παραμέτρους είναι οι ακόλουθες:

Είναι απαραίτητη η ποιοτική επιτήρηση με νέα εργαλείαΗ ανοσία θα είναι και φυσική - εκτός από τα εμβόλια- και πιθανόν μακράς διαρκείας Το αμέσως επόμενο διάστημα θα μας απασχολήσουν η εξέλιξη ιού, οι μεταλλάξειςΩς βασικές παραμέτρους για το επόμενο διάστημα, κατά τον τον κ. Τσιόδρα, θα είναι «ο εμβολιασμό μια φορά τον χρόνο και η αντιμετώπιση του ιού με έξυπνα μέτρα τα οποία θα έχουν ευρεία κοινωνική αποδοχή».


Συναγερμός για τις μεταλλάξεις

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι μεταλλάξεις του ιού. Η ινδική μετάλλαξη όπως και αυτή που παρατηρείται έντονα τελευταία στο κέντρο της Αθήνας. Πάντως, το καλό νέο είναι ότι όλα τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή φαίνεται να ανταποκρίνονται στις μεταλλάξεις, εξ ου και οι ειδικοί κάνουν έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν όλοι.

Στα τέλη του μήνα θα γνωρίζουμε κατά πόσο οι συνωστισμοί των τελευταίων ημερών μετά την άρση των μέτρων, επιβαρύνουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Κυβερνητικές πηγές πάντως άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο τοπικών lockdown, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Προβληματισμός επικρατεί στους ειδικούς για ένα μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού που εντοπίστηκε πρόσφατα στο κέντρο της Αθήνας, την επονομαζόμενη «αθηναϊκή» μετάλλαξη για την οποία τοποθετήθηκε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Αναφερόμενη στην συγκεκριμένη μετάλλαξη κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, η κ. Θεοδωρίδου, εξέφρασε μια εύλογη ανησυχία, η οποία όπως τόνισε επικρατεί και για οποιαδήποτε μεταλλαγμένο στέλεχος παρουσιάζεται, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να είναι πολύ περιορισμένη.

«Σχετικά με την Αθηναϊκή μετάλλαξη που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας, δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ανησυχεί, καθώς και για ό,τι παραλλαγμένο παρουσιάζεται. Υπάρχουν, όμως, τα συστήματα ειδικής παρατήρησης και καταγραφής και ειδικοί γενετιστές και λοιμωξιολόγοι θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη της και ας ελπίσουμε ότι θα είναι πολύ περιορισμένη», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.

Στην «Αθηναϊκή» μετάλλαξη, αναφέρθηκε με τη σειρά του και ο καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Όπως δήλωσε στο Newsbomb.gr, πρόκειται ουσιαστικά για μια παραλλαγή της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης αλλά ακόμα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πολλά γι' αυτήν.

«Ουσιαστικά πρόκειται για την μετάλλαξη Β 1.1.318 και αυτή την στιγμή φαίνεται να εξαπλώνεται στο κέντρο της Αθήνας. Η νοτιαφρικανική μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική γι' αυτό χρειάζεται προσοχή», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Ο κόσμος δεν πρέπει να ζει λες και έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα γιατί κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, χρειάζεται προσοχή».

Τι είναι η Αθηναϊκή μετάλλαξη

Το στέλεχος 318 είναι ένα στέλεχος του οποίου η παλιά απομόνωσή του βρίσκεται στη Νιγηρία.

«Πρόκειται για ένα στέλεχος που έχει τη μετάλλαξη 484Κ, η οποία σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή» διευκρίνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωσή του στις 7 Μαΐου. Δηλαδή πρόκειται για μια μετάλλαξη που μπορεί να διαφεύγει από την προστασία των διαθέσιμων έως τώρα εμβολίων.

«Δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι αυτή τη στιγμή. Να θυμίσω ότι στην αρχή λέγαμε ότι η νοτιοαφρικάνικη είναι πολύ επιθετική. Δεν έχει αποδειχθεί αυτό ακόμα, ούτε η βραζιλιάνικη έχει αποδειχθεί. Η βρετανική αποδείχθηκε τελικά ότι είναι αρκετά επιθετική. Χρειάζεται χρόνος και το παρακολουθούμε. Σε κάθε περίπτωση, περιχαρακώνεται οποιαδήποτε περίεργη μετάλλαξη με επαρκή ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση» είχε πει.

Μάλιστα αναφερόμενος στα ποσοστά που εμφανίζει η διάδοση της συγκεκριμένης μετάλλαξης, ο κ. Μαγιορκίνης είχε ξεκαθαρίσει ότι τα ποσοστά αναφέρονται σε διάφορα σημεία: «Δεν είναι το 10% των κρουσμάτων, αλλά το 10% ενός επιλεγμένου δείγματος μεταλλαγμένων» είχε πει.

Το μήνυμα Μητσοτάκη: Δεν ξεμπερδέψαμε με την πανδημία

Σαφές μήνυμα σε όλους όσοι θεωρούν ότι η πανδημία έχει τελειώσει οριστικά έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της τακτικής σύσκεψης για την πορεία της πανδημίας.

«Πολλοί συμπολίτες μας φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη οριστικά ξεμπερδέψει με την πανδημία, πράγμα το οποίο προφανώς δεν συμβαίνει. Βεβαίως και βλέπουμε μία σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις διασωληνώσεις, η πανδημία όμως είναι ακόμα εδώ», τόνισε χαρακτηριστικά και παράλληλα προσέθεσε σε αυστηρό ύφος ότι ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα. Ζήτησε, δε, από τους πολίτες να τηρήσουν πλήρως τα «λίγα μέτρα τα οποία έχουν απομείνει» και από τους επαγγελματίες, ειδικά της εστίασης, να εφαρμόσουν απόλυτα τα μέτρα που έχουν καταρτιστεί με βάση τις συστάσεις των ειδικών.

«Θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η θετική πορεία η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να συνεχιστεί απρόσκοπτα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από 21 Μαΐου ραντεβού με όλα τα εμβόλια για ηλικίες 40-44 ετών

Ανακοινώθηκε επίσημα η ημερομηνία έναρξης στην οποία οι πολίτες ηλικίας 40-44 ετών μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους με όλα τα εμβόλια να είναι πλέον διαθέσιμα.Συγκεκριμένα όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, από την Παρασκευή, 21 Μαΐου, ανοίγει η πλατφρόμα για τα εμβόλια όλων των εταιρειών, για όσους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών.

Μέχρι και τότε την Παρασκευή, 21 Μαΐου, υπήρχε ο περιορισμός για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, που μπορούσαν να κάνουν μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca. Παράλληλα επεσήμανε ότι θα ακολουθήσουν οι ηλικιακές ομάδες 35-39 και 30-34.

Σε ότι αφορά τα στατιστικά στοιχεία των εμβολιασμών ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι από την πρώτη ημέρα των εμβολιασμών μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί κοντά στους 4.377.000 εμβολιασμοί.
themaygeias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ