2021-05-24 06:24:51
Φωτογραφία για Σε τροχιά υλοποίησης το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Έναρξη εργασιών εντός του 2021.
Ανοίγει ο δρόμος για ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της Θεσσαλονίκης

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη με τροπολογία που ψηφίστηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή.

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Με το άρθρο 5 της τροπολογίας αντιμετωπίζονται ζητήματα που συνδέονται με την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, στο χώρου του Εμπορικού Σταθμού Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα ρυθμίζονται οι ανταλλαγές οικοπέδων μεταξύ ΟΣΕ και δήμου Θεσσαλονίκης. Με αυτές τις ανταλλαγές εξασφαλίζονται ουσιαστικά καλύτερες συνθήκες θέασης και προβολής του υψηλού συμβολισμού και διεθνούς εμβέλειας έργου, αφού χωροθετείται σε κεντρικότερο σημείο, καλύτερη πρόσβαση στο κτίριο, δημιουργία παρκινγκ κ.ά

Ζέρβας: Σε φάση κατασκευής ένα εμβληματικό έργο

«Με την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας από τη Βουλή, αίρονται εμπόδια ετών κι ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή ενός από τα πλέον εμβληματικά έργα της Θεσσαλονίκης», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σημειώνοντας: Με χαρά και ικανοποίηση βλέπουμε να προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος, στη Θεσσαλονίκη.


«Εμείς, ως Δήμος Θεσσαλονίκης, στηρίξαμε και συμμετείχαμε από την πρώτη στιγμή σε όλες τις προσπάθειες και ενέργειες επίλυσης υπαρκτών προβλημάτων, με αποφασιστικότητα και αμεσότητα. Υπό τον συντονισμό της Ελληνικής Κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Αντιπροέδρου Παναγιώτη Πικραμμένου αλλά και με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, φτάνουμε σήμερα σε αυτή τη σημαντική ημέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε: Με τη λύση στην οποία καταλήξαμε -μέσα από την ανταλλαγή εκτάσεων μεταξύ Δήμου και ΟΣΕ- το Μουσείο Ολοκαυτώματος αποκτά μεγαλύτερη προβολή, αφού χωροθετείται σε κεντρικότερο σημείο, ενώ την ίδια ώρα αναβαθμίζονται η προσβασιμότητα και η λειτουργικότητά του, καθώς διασφαλίζονται οι αναγκαίες προσβάσεις προς το κτίριο αλλά και η δημιουργία του απαραίτητου χώρου στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του.

Για τις εξελίξεις αυτές, άλλωστε, ενημέρωσα προσωπικά τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ώστε να γνωρίζουν όλες τις παραμέτρους και να έχουν πλήρη εικόνα της εξέλιξης αυτού του τόσο σημαντικού έργου για τη Θεσσαλονίκη. Ένα εμβληματικό έργο για την πόλη μας αλλά και συνολικά για τη χώρα περνά στη φάση κατασκευής. Μέσα από αυτό η Θεσσαλονίκη τιμά το παρελθόν της και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Ένας τόπος μνήμης και μαρτυρίας μετατρέπεται σε ένα διεθνές σύμβολο ενάντια στον ρατσισμό -στις διακρίσεις κάθε είδους- και δίνει νέα δυναμική και προοπτική στην ίδια την πόλη.

Καλαφάτης: Μιλάμε με έργα – ανοίγουμε το δρόμο για την ανέγερση

«Για άλλη μία φορά, η κυβέρνηση μιλάει με έργα. Η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, λύνει τα προβλήματα και ανοίγει το δρόμο για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στο χώρο του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης. Εξέλιξη για την οποία συνεργαστήκαμε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο, ώστε να υλοποιηθεί ένα έργο υψηλού συμβολισμού και διεθνούς εμβέλειας, το οποίο θα συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Ολοκαυτώματος, αλλά και στην αναβάθμιση της περιοχής. Στη νέα θέση του, εκεί από όπου, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναχώρησαν τα “τρένα του θανάτου” που οδήγησαν χιλιάδες Εβραίους της Θεσσαλονίκης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το κτίριο θα αποτελεί μέρος του τοπίου του παραλιακού μετώπου και θα “συνομιλεί” με το πιο γνωστό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, το Λευκό Πύργο», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή την ψήφιση, στη Βουλή της τροπολογίας με την οποία επιτράπηκε η ανταλλαγή οικοπέδου που ανήκει στη διαχείριση της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., με οικόπεδο του Δήμου Θεσσαλονίκης, ώστε να υλοποιηθεί το έργο.

Το ζήτημα που είχε προκύψει

Πιο συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στη ρύθμιση, η ανέγερση του Μουσείου στο συγκεκριμένο σημείο προκρίθηκε λόγω της ιστορικής του σημασίας καθώς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αναχώρησαν από εκεί τα «τραίνα του θανάτου» που οδήγησαν χιλιάδες Εβραίους της Θεσσαλονίκης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πρόκειται για ένα έργου υψηλού συμβολισμού και διεθνούς εμβέλειας, το οποίο θα συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Ολοκαυτώματος, αλλά και στον εξωραϊσμό και την εν γένει αναβάθμιση της περιοχής, η οποία παραμένει εντελώς αναξιοποίητη. Προς το σκοπό αυτό υπεγράφη το 2013 Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ και του δήμου Θεσσαλονίκης με αντικείμενο την από κοινού συνεργασία για την ανέγερση του Μουσείου. Στη συνέχεια εκμισθώθηκε η ευρύτερη έκταση από τη ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ προς την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Προέκυψε ωστόσο το ζήτημα ότι μικρό μέρος μόνο της έκτασης άνηκε πλέον στην ΟΣΕ ΑΕ και κατά συνέπεια στη διαχείριση της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ, μετά την ολοκλήρωση ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης υπέρ του Δήμου Θεσσαλονίκης στην ίδια περιοχή, με αποτέλεσμα το μισθωτήριο να τροποποιηθεί και να περιοριστεί σε μικρότερα, γωνιακό τμήμα της ευρύτερης έκτασης.

Ο περιορισμός αυτός είχε, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη ρύθμιση, δυσμενείς συνέπειες ως προς την τοποθέτηση και προβολή του κτιρίου, ως προς τη λειτουργικότητά του (όπως οδική πρόσβαση) αλλά και ως προς τη μεταγενέστερη ένταξή του στο σχεδιαζόμενο από το Δήμο Θεσσαλονίκης μητροπολιτική πάρκο («Πάρκο Μνήμης»), που θα καταλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, με απόληξη στο κτίριο του Μουσείου. Τονίζεται ότι το κτίριο του Μουσείου Ολοκαυτώματος σχεδιάζεται κατά τρόπο ώστε να αποτελέσει μέρος του τοπίου του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης ως αντίστοιχο σημείο αναφοράς σε σχέση με το Λευκό Πύργο, γεγονός που επιβάλλει την τοποθέτησή του στην πλέον περίοπτη θέση.

Επισημαίνεται ακόμη ότι το έργο χρηματοδοτείται από δωρεές ης Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και επιχορηγείται από το ελληνικό δημόσιο και τονίζεται ότι «η συνεχόμενη καθυστέρηση, λόγω της προβληματικής αρχικής τοποθέτησης του κτιρίου και της αδυναμίας διευθέτησης του περιβάλλοντος χώρου, καθιστά επισφαλή τη χρηματοδότηση αυτή, καθώς οι ανωτέρω δωρητές αδυνατούν να παρατείνουν επ΄αόριστον την δέσμευση των ταχθέντων χρηματικών ποσών, χωρίς να υπάρχει κάποια ενέργεια προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του έργου».

Έναρξη εργασιών εντός του 2021

Στην ίδια τροπολογία τονίζεται ότι η έναρξη των εργασιών για την υλοποίηση του έργου εντός του 2021 έχει ιδιαίτερα σημαντικό συμβολισμό και θετικό αντίκτυπο, καθώς συμπίπτει με την Ελληνική Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση προβλέπεται η δυνατότητα ανταλλαγής του ακινήτου της ΟΣΕ ΑΕ με παρακείμενη ίση έκταση εντός του κοινόχρηστους χώρου του δήμου Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχη ανταλλαγή ακινήτων προβλέπεται και για τη δημιουργία υπαίθριου χώρου στάθμευσης για την εξυπηρέτηση του Μουσείου. Επίσης, προβλέπεται τακτοποίηση ρυμοτομικών γραμμών, χάραξη πεζοδρόμων και δημιουργία οικοδομικών τετραγώνων εντός των ανταλασσόμενων εκτάσεων, προκειμένου να γίνει πρακτικά και νομικά εφικτή η ανταλλαγή.

Τέλος ορίζεται ως κύριος του έργου η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, ενώ προβλέπεται η μεταγενέστερη σύσταση νομικού προσώπου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στο οποίο θα ανατεθεί η διοίκηση, διαχείριση και λειτουργία του Μουσείου.

typosthes.gr

sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ