2021-06-04 21:47:54
Φωτογραφία για Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος,ο αγαπημένος άγιος του Κόντογλου
Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι ο αγαπημένος άγιος του Κόντογλου. Την εικόνα του την έχει ζωγραφίσει άπειρες φορές, όχι μόνο στις τοιχογραφίες των εκκλησιών αλλά και σε φορητούς πίνακες, σε σχέδια, προσχέδια και αντιγραφές. Απειράριθμα είναι και τα κείμενα που έχει γράψει για τον Πρόδρομο, όπου στο άρθρο του στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της 3ης Σεπτεμβρίου του 1950 βάζει τον τίτλο «Ο Πρόδρομος, ο μεγαλύτερος από τους ανθρώπους». Και το άρθρο του της 2ας Σεπτεμβρίου 1951 αρχίζει έτσι :

 «Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος.Σήμερα που γράφω, μέρα Τετάρτη, 29 Αυγούστου είναι η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Χθες το βράδυ ψάλλαμε τον Εσπερινό κατανυκτικά σ’ ένα παρεκκλήσι, κι ήτανε μονάχα λίγες γυναίκες και δυο τρεις άνδρες. Σήμερα το πρωί ψάλλαμε τη λειτουργία του πάλι με λίγους προσκυνητές. Τα μαγαζιά ήτανε ανοιχτά, όλοι δουλεύανε σα να μην ήτανε η γιορτή του πιο μεγάλου άγιου της θρησκείας μας.


 Αληθινά λέγει το τροπάρι του : Μνήμη δικαίου μετ’ εγκωμίων, σοι δε αρκέσει η μαρτυρία του Κυρίου, Πρόδρομε». Με εγκώμια και με ευλάβεια γιορτάζανε άλλοι φορά οι ορθόδοξοι χριστιανοί τον Πρόδρομο, αλλά τώρα του φτάνει η μαρτυρία του Κυρίου. Αυτή η μαρτυρία θ’ απομείνει στον αιώνα, είτε τον γιορτάζουνε είτε δεν τον γιορτάζουνε οι άνθρωποι, είτε τον θυμούνται είτε τον ξεχάσουνε. Κι η μαρτυρία είναι τούτη : πως ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι «ο εν γεννητοίς γυναικών μείζων», δηλαδή «ο πιο μεγάλος απ’ όσους γεννηθήκανε από γυναίκα», κατά τα λόγια του ίδιου του Χριστού. 

Γι αυτό κι η Εκκλησία μας όρισε να μπαίνει το εικόνισμά του πλάγι στην εικόνα του Χριστού στο εικονοστάσιο της κάθε ορθόδοξης εκκλησίας».

Σήμερα δημοσιεύουμε μερικές από τις εικόνες και τα σχέδια του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου «δια χειρός Φωτίου Κόντογλους, Κυδωνιέως».

Φώτη Κόντογλου Αρχείο
proskynitis
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ