2021-06-08 12:05:52
Φωτογραφία για Απάντηση σε ερώτηση στη Βουλή για την επανέναρξη δρομολογίων των τρένων της γραμμής Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης.
Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος απαντούν σε ερώτηση βουλευτών της «Ελληνική Λύσης» σχετικά με την επανέναρξη δρομολογίων των τρένων της γραμμής Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης.

Παραθέτουμε τις σχετικές απαντήσεις.

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, σας επισυνάπτουμε το με αρ. πρωτ. Φ21.1/110531/26.04.2021 σχετικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και το με αρ. πρωτ.9144910/28.04.2021 της Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας Ανώνυμης Εταιρείας.

Σε συνέχεια της Ερώτησης στην Βουλή (γ) σχετικό, από τους Βουλευτές της Ελληνικής Λύσης κκ. Απόστολο Αβδελά, Κωνσταντίνο Χήτα και Κωνσταντίνο Μπούμπα, με θέμα την επανέναρξη δρομολογίων των τρένων της γραμμής Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι:

1. Κυκλοφορία αμαξοστοιχιών

ϊ. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διέκοψε την κυκλοφορία των επιβατικών αμαξοστοιχιών Θεσσαλονίκης- Αλεξανδρούπολης (αμαξ/χίες 90, 91, 600, 601) στο τμήμα Δράμα-Αλεξανδρούπολη την 30.07.2019. Στο τμήμα πέραν Δράμας δρομολόγησε λεωφορεία.


Η. Την 17.03.2020 στο πλαίσιο μέτρων αντιμετώπισης της Πανδημίας, τα δρομολόγια αυτά διεκόπησαν εντελώς.

Hi. Την 29.06.2020 επαναφέρθηκε μόνο ένα ζεύγος το 600/91 και μόνο έως Δράμα

ϊν. Με το δεύτερο κύμα Πανδημίας και τα αντίστοιχα μέτρα, η κυκλοφορία των 600/91 διεκόπη εκ νέου την 04.11.2020.

2. Έργα συντήρησης και σχετικός προγραμματισμός

ΐ. Από το 2017 υλοποιούνται στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης δύο συμβάσεις του ΟΣΕ με αντικείμενο τη συντήρηση και γενική επισκευή της γραμμής σε εντοπισμένα τμήματα.

ϊΐ. Παράλληλα ο ΟΣΕ έχει εκπονήσει σειρά μελετών για τη νέα γραμμή Θεσσαλονίκης- Αμφίπολης η οποία θα συντομεύσει κατά πολύ την απόσταση και τους χρόνους διαδρομής μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Η υλοποίηση των έργων βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας από την ΕΡΓΟΣΕ.

3 Προβλήματα στην Υποδομή

Τον Ιανουάριο του 2021, έντονα πλημμυρικά φαινόμενα έπληξαν τους νομούς Σερρών, Ροδόπης και Έβρου, με αποτέλεσμα σημαντικές καταστροφές της υποδομής και επιδομής της γραμμής, διεσπαρμένες σε μία έκταση περίπου 400 χιλιομέτρων, που κατέστησαν τη σιδηροδρομική συγκοινωνία στη διαδρομή Σέρρες-Αλεξανδρούπολη αδύνατη. Ο ΟΣΕ κινητοποιήθηκε αμέσως και έτσι η κυκλοφορία μεταξύ Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης αποκαταστάθηκε την 14.03.2021. Από την ημερομηνία αυτή η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δρομολογεί εμπορικές αμαξοστοιχίες σε αυτή τη διαδρομή.

4 Εκ του νόμου ο ΟΣΕ χορηγεί χωρητικότητα και χαράσσει δρομολόγια για τις Σιδηροδρομικές Επιχειρήσεις (ΣΕ) κατόπιν αιτήματος τους. Οι ΣΕ έχουν την αρμοδιότητα για τη χάραξη της πολιτικής πωλήσεών τους και την υλοποίησή της (διάθεση προσωπικού και τροχαίου υλικού). Στο πλαίσιο αυτό ο ΟΣΕ δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τον προγραμματισμό επαναφοράς των δρομολογίων. Παραμένει όμως σε ετοιμότητα, εν αναμονή του σχετικού αιτήματος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ώστε αμέσως να εξασφαλίσει τις αναγκαίες συνθήκες για την κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών.

sidirodromikanea
sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ