2021-06-15 08:41:27
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Χόγια (Κεράκι)
Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας 

για την Χόγια 

Από τα πιο όμορφα ανθοφόρα παχύφυτα, η Hoya είναι κατάλληλη για καλλιέργεια τόσο σε εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς χώρους. 

Γενικά Χαρακτηριστικά

Με καταγωγή από την Ανατολική Ασία και την Αυστραλία η Hoya είναι από τα δημοφιλή παχύφυτα λόγω της πολύ ιδιαίτερης όψης των  λουλουδιών της που έχουν κέρινη υφή, από την οποία προκύπτει και η κοινή ονομασία της "Κεράκι" - "The wax plant".

Πολυετές αναρριχώμενο ή κρεμοκλαδές, ανάλογα με το σημείο που θα τοποθετηθεί, με ύψος που ξεπερνά τα 3-4 μέτρα.

Υπάρχουν πάρα πολλές ποικικίες που διαφέρουν κυρίως στην μορφή του φυλώμματος αλλά και το μέγεθος και χρώμα των λουλουδιών.

Τα άνθη της αναπτύσσονται σε ομπρελοειδείς ταξιανθίες, έχουν αστεροειδές σχήμα και το κάθε ένα αποτελείται από δύο  τμήματα.  Το εξωτερικό που καλύπεται από λευκά τριχίδια και το μικρότερο εσωτερικό, στο ίδιο ακριβώς σχήμα που έχει κέρινη υφή και μοιάζει πραγματικά με μικρό κεράκι.



Διαθέτουν επίσης ένα ιδιαίτερο γλυκό άρωμα, που μοιάζει με του μελιού, ενώ συχνά από τα πλήρως ανοιγμένα άνθη ρέει μια ουσία που μοιάζει με νέκταρ, κάτι που θα πρέπει να λάβετε υπόψη για φυτά τοποθετημένα σε εσωτερικούς χώρους. 

Τα λουλούδια, ανάλογα με την ποικιλία, έχουν λευκή, ροζ, μωβ, κίτρινη ή σκούρα βυσσινί απόχρωση και το μεγάλο βάρος τους τα κάνει να γέρνουν προς τα κάτω.

Η Χόγια στα αρχικά στάδια ανάπτυξή της χρειάζεται υποστύλωση των κεντρικών βλαστών, μετά την ανάπτυξη των οποίων πάνω τους "πλέκονται" οι παράπλευροι, δίνοντας στο φύλωμμα των νεαρών φυτών όψη που μοιάζει αρκετά με εκείνη της Ορχιδέας.  



Φροντίδα



Χώμα: Χρησιμοποιείστε ένα πλήρως εμπλουτισμένο φυτόχωμα για είδη εξωτερικού ή εσωτερικού χώρου, ανάλογα με το που θα την τοποθετήσετε, που να διαθέτει καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Ανήκει στα είδη που δεν αντέχει τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, τον έντονο αέρα αλλά ούτε και την απευθείας έκθεση στον ήλιο.

Επιλέξτε για την Χόγια μια θέση με έμμεσο ηλιακό φως, κυρίως πρωινό και απογευματινό και σημεία προστατευμένα από τα ρεύματα του αέρα.

Σε εσωτερικό χώρο επίσης δεν θα πρέπει να δέχεται για πολλές ώρες άμεσα την ηλιακή ακτινοβολία, όμως έχει ανάγκη από έμμεσο φως διαφορετικά η ανθοφορία της είναι αισθητικά μειωμένη. 

Φυτά που βρίσκονται σε εξωτερικό περιβάλλον στην διάρκεια του χειμώνα είναι προτιμότερο να μεταφέρονται σε ζεστό, προστατευμένο σημείο. 

Πότισμα: Όπως και όλων των παχύφυτων έτσι και το εσωτερικό βλαστών-φύλλων της Χόγια συγκρατεί το νερό, για΄αυτό και σε συνθήκες ιδιαίτερου ψύχους αυτό παγώνει και το φυτό καταστρέφεται, όμως έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα στην διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού. Ποτίζετε 2-3 φορές την εβδομάδα, ανάλογα φυσικά με το σημείο που είναι τοποθετημένο το φυτό και τις καιρικές συνθήκες και όταν το χώμα όχι μόνο επιφανειακά αλλά και σε βάθος μερικών εκατοστών αρχίζει να στεγνώνει. 

Λίπανση: Ένα υγρό ή κοκκώδες λίπασμα από τις αρχές της άνοιξης έως και το φθινόπωρο, κάθε 2-3 εβδομάδες, είναι απαραίτητο για πλούσια ανθοφορία. Κατάλληλα για την Χόγια είναι και όλα τα σκευάσματα για Ορχιδέες. 

Κλάδεμα: Μετά το τέλος της ανθοφορίας οι βλαστοί μπορούν να κλαδευτούν έως και στο 1/4 του μήκους τους, ώστε να ευνοηθεί η νέα ανάπτυξή τους και το φυτό να διατηρήσει το σχήμα του.

Αποφύγετε κατά το κλάδεμα να αφαιρέσετε μεγάλο αριθμό από τα "μάτια" των βλαστών, αφού σε αυτά τα σημεία δημιουργούνται τα νέα λουλούδια. 

Ασθένειες: Δεν ανήκει στα είδη που εύκολα προσβάλλονται από ζιζάνια-ασθένειες, πλην της κίτρινης μελίγκρας που όμως τις περισσότερες φορές δεν επιφέρει βλάβες στο φύλωμμα ή της βαμβακίασης που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ένα κατάλληλο σκεύασμα. 

Μεταφύτευση: Μπορεί να μεταφυτευθεί αρχές της άνοιξης ή στην διάρκεια του φθινοπώρου, πριν ακόμη κρυώσει ο καιρός, αλλά σε καμιά περίπτωση όταν έχει αρχίσει να δημιουργεί άνθη. Κατά την διάρκεια ανθοφορίας αποφύγετε ακόμη και την μετακίνηση της γλάστρας. Η Χόγια περισσότερων όλων είναι ευαίσθητη στις ...αλλαγές και η μετατόπιση του φυτού σε άλλο σημείο κατά την διάρκεια ή λίγο πριν αρχίσει να δημιουργεί μπουμπούκια μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την μειωμένη αλλά και την πλήρη παύση ανθοφορίας. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Χόγια, ανάλογα με την ποικιλία, ανθίζει σταδιακά από τα μέσα της άνοιξης έως και τις αρχές του φθινοπώρου και το κάθε άνθος έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. 

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται κυρίως με μοσχεύματα που για να ριζώσουν μπορούν να τοποθετηθούν όχι μόνο σε εμπλουτισμένο φυτόχωμα αλλά και σε νερό.

Μια σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να γνωρίζετε για να μην ...απογοητευτείτε :) από αυτό το πραγματικά πανέμορφο φυτό είναι ότι η πρώτη ανθοφορία της πραγματοποιείται συνήθως μετά τα 3-4 χρόνια κατά τα οποία αναπτύσσεται μόνο το φύλωμμα.  

Αν και όχι ιδιαίτερα γνωστό στην χώρα μας δεν είναι σπάνιο φυτό και οχι μόνο σε εξειδικευμένα με παχύφυτα - κακτοειδή αλλά και σε μεγάλα φυτώρια θα βρείτε διάφορες ποικιλίες Χόγιας και κυρίως της πιο κοινής ποικιλίας "Hoya Carnosa". 



soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ