2021-06-17 08:04:58
Φωτογραφία για Βάψιμο - Μετατροπές σε Retro έπιπλα
Τρόποι, ιδέες και τεχνικές για να μετατρέψετε, να βάψετε και να δώσετε νέα ...ζωή σε παλιά έπιπλα Retro ύφους. 

Το Retro, σε σχέση με τον γενικό όρο Vintage αναφέρεται πιο συγκεκριμένα στις τάσεις που επικρατούσαν σε διακόσμηση, μόδα κλπ τις δεκαετίες ΄50 - ΄70. Τα κλασσικά σύνθετα - σκρίνια με τις γυάλινες βιτρίνες, εντελώς απλοί ξύλινοι μπουφέδες - ντουλάπια, βιβλιοθήκες με πολλαπλούς χώρους αποθήκευσης (συρτάρια, ντουλάπια, ράφια) όπως και οι θρυλικές ...κουτσομπόλες :) (τα μικρά τραπεζάκια τηλεφώνου με ενσωματωμένο κάθισμα) είναι κάποια από τα πιο αντιπροσωπευτικά έπιπλα που ...φιγουράριζαν στα αστικά σπίτια εκείνης της εποχής. 

Τα Retro έπιπλα χαρακτηρίζονται από απλές και τετραγωνισμένες κυρίως φόρμες χωρίς καμπύλα μέρη, σκαλίσματα κλπ και αυτή είναι η βασική τους διαφορά από τα Vintage κομμάτια παλαιότερων εποχών, τα έπιπλα που συνηθίζεται να αποκαλούνται του "μεσοπολέμου" κλπ.



Αυτή ακριβώς η ιδιαιτερότητα κάνει τα Retro ύφους έπιπλα να μην προσφέρονται τόσο για Τεχνικές Παλαίωσης, όμως με βάψιμο και μικρομετατροπές ακόμη και ένα κομμάτι που σας φαίνεται εντελώς ...παλαιομοδίτικο μπορεί πραγματικά να μεταμορφωθεί και να μετατραπεί σε ένα πολύ ιδιαίτερο έπιπλο.



Έίτε με βάψιμο είτε και μόνο με συντήρηση - περιποίηση του ξύλου και διατήρηση της φυσικής του όψης ένα Retro έπιπλο μπορεί να αποτελέσει το κεντρικό και πολύ ιδιαίτερο κομμάτι στην διακόσμηση κάθε χώρου, συνδυασμένο με έπιπλα Ρουστίκ, Κλασσικά ή και πιο μοντέρνας γραμμής ανάλογα με το πόσο Vintage προτιμάτε την συνολική ατμόσφαιρα. 

Ένας τρόπος για να αξιοποιήσετε κυρίως μεγάλου μεγέθους έπιπλα αυτού του στυλ, όπως πχ ένα σύνθετο που όμως το επάνω μέρος του δεν σας αρέσει είναι η μετατροπή τους, με την αφαίρεση κάποιων κομματιών, το βάψιμο του υπόλοιπου μέρους, αλλαγή σε πόμονα κλπ.

Με τον τρόπο αυτό ακόμη και από πολύ οικονομικά κομμάτια που θα βρείτε σε καταστήματα με παλιά - μεταχειρισμένα έπιπλα μπορούν να δημιουργηθούν πολύ όμορφα και εντελώς σύγχρονης γραμμής έπιπλα για κάθε χώρο του σπιτιού. 

Για το βάψιμό τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακρυλικό χρώμα νερού για ξύλινες επιφάνειες όμως τα χρώματα κιμωλίας, ακόμη και σε έπιπλα που δεν εφαρμόζονται τεχνικές παλαίωσης, προσφέρουν ευκολότερα το τελειότερο φινίρισμα.  

Τα Retro έπιπλα είναι πάντα ...μόδα, έτσι σε καταστήματα επίπλων θα βρείτε σύγχρονα κομμάτια σε αυτό το ύφος την αισθητική των οποίων μπορείτε απλά να ...αντιγράψετε σε ένα αυθεντικό παλιό Retro έπιπλο. 

Ένας τρόπος βαψίματος που αξιοποιεί ιδιαίτερα τιην φόρμα των επίπλων αυτών είναι η διατήρηση της φυσικής απόχρωσης του ξύλου ανά σημεία και η προσθήκη χρώματος επιλεκτικα σε κάποια άλλα.

Για να συντηρήσετε το παλιό ξύλο Retro επίπλων απλά τρίψτε ελαφρά με γυαλόχαρτο και περάστε βερνίκι ξύλου.  

Οι διχρωμίες ή και πολυχρωμίες στην επιφάνεια Retro επίπλων επίσης είναι επίσης εντυπωσιακές και απόλυτα ταιριαστές με το γενικό τους ύφος. 

Σε έπιπλα που διαθέτουν πολλά ντουλάπια, συρτάρια κλπ επιλέξετε διαφορετικές αποχρώσεις για κάθε επιφάνεια και τόσες σε αριθμό ανάλογα με τον χώρο που πρόκειται να τα τοποθετήσετε και πόσο ιδιαίτερη και πολύχρωμη προτιμάτε την τελική τους όψη.  

Η επένδυση κάποιων επιφανειών με αυτοκόλλητη ταπετσαρία ή και ύφασμα είναι επίσης ένας τρόπος για να επεξεργαστείτε - μετατρέψετε την όψη ενός Retro επίπλου.

Αν χρησιμοποιήσετε ύφασμα κολλήστε το με κόλλα για Decoupage και όταν αυτή στεγνώσει περάστε την επφάνειά του με προστατευτικό βερνίκι ώστε να αδιαβροχοποιηθεί. 

Τα stencils και οι ταπετσαρίες είναι ο πιο απλός τρόπος για να προσθέσετε σε ένα Retro γραμμής έπιπλο πολύ ταιριαστά με το στυλ του γεωμετρικά μοτίβα. 

Και το βάψιμο εξ΄ολοκλήρου ή επιλεκτικά σε κάποια σημεία με γεωμετρικά σχέδια ταιριάζουν πολύ σε έπιπλα αυτού του στυλ. 

Απλά οριοθετείστε τις περιοχές που θα έχουν διαφορετική απόχρωση με προστατευτική χαρτοταινία βάψιμος που θα αφαιρέσετε όταν το χρώμα στεγνώσει. 

Γενικά και όπως συμβαίνει με κάθε τύπου παλιό και φαινομενικά άχρηστο αντικείμενο έτσι και κάθε είδους παλιό έπιπλο με λίγη περιποίηση και φαντασία μπορεί να αποκτήσει εντελώς διαφορετική όψη και ...νέα ζωή. 

Ο τρόπος που θα επιλέξετε εξαρτάται από το είδος του επίπλου και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, αφού προφανώς σε ιδιαίτερα φθαρμένα έπιπλα η συντήρηση του ξύλου είναι μια διαδικασία δυσκολότερη και όχι πάντα επιτυχής ενώ το βάψιμο, η επένδυση με ταπετσαρία κλπ. μπορούν να πραγματοποιηθούν πολύ πιο απλά και γρήγορα. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ