2021-06-18 19:24:17
Φωτογραφία για Ζέττα Μακρή σε Νίκο Φίλη: Πραγματική σας επιδίωξη δεν είναι η αλλαγή της διαδικασίας απαλλαγής αλλά να μετετρέψετε το ΜτΘ από υποχρεωτικό σε προαιρετικό
Στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Νίκου Φίλη για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά απάντησε η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή που είπε μεταξύ άλλων τα εξής: 

Σταματήσαμε ως υπουργείο τη λανθασμένη πρακτική να ρυθμίζεται η διαδικασία απαλλαγής μέσω εγκυκλίων. Με νομοθετική ρύθμιση δόθηκε η κατάλληλη εξουσιοδότηση στην Υπουργό να εκδίδει υπουργική απόφαση, κάτι το οποίο δεν το κάνατε παρότι δεν είναι καθόλου δύσκολο. Εντάξαμε την αίτηση απαλλαγής ακριβώς στο κείμενο που υπέδειξε το Συμβούλιο της Επικρατείας χωρίς να αλλάξουμε απολύτως τίποτα ως είχαμε υποχρέωση. Εντάξαμε στην υπουργική απόφαση όλες τις προβλέψεις που διασφαλίζουν τα προσωπικά δεδομένα των αιτούντων. Και αυτό θα μπορούσατε να το είχατε κάνει, αλλά δεν το κάνατε. 

Για να είμαι σαφής, εμείς εφαρμόσαμε κατά γράμμα και πνεύμα τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και εσείς και με την ερώτηση και με την τοποθέτησή σας μας ζητάτε να αγνοήσουμε το Συμβούλιο της Επικρατείας και να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
. Αν ακολουθούσαμε στο Υπουργείο τη λογική σας, θα σήμαινε ότι η πολιτεία εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΣτΕ μόνο όταν η εκάστοτε Υπουργός συμφωνεί με αυτές. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι θεσμικό ατόπημα και δεν πιστεύω ότι παροτρύνετε προς αυτό το Υπουργείο. Θα υπήρχε θεσμική κρίση. 

Εμείς δεν παίζουμε με τους θεσμούς και δεν υιοθετούμε την άποψή σας, και αν την ερμηνεύω σωστά από την τοποθέτησή σας. 

Σε ό,τι αφορά την περίφημη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που επικαλείστε αυτή, κύριε συνάδελφε, που φέρατε με προηγούμενη εγκύκλιο, αυτή που εμείς καταργήσαμε και εσείς προσωπικά διατηρούσατε και την καταδίκασε ως αντίθετη λόγω της φράσης «Δεν είμαι χριστιανός ορθόδοξος» που έπρεπε να περιέχεται τότε στη δήλωση απαλλαγής, η οποία πλέον δεν λαμβάνεται. Η πραγματική σας, όμως, επιδίωξη, όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις σας -και θα μου επιτρέψετε παρουσίας σας να σας ερμηνεύσω- δεν είναι η αλλαγή της διαδικασίας απαλλαγής. Η πραγματική σας επιδίωξη είναι να ανατρέψετε τις αποφάσεις του ΣτΕ με τις οποίες δεν συμφωνείτε και να μετατρέψετε το μάθημα των Θρησκευτικών από υποχρεωτικό σε προαιρετικό. Αυτό δεν είναι εφικτό με το ισχύον συνταγματικό πλαίσιο. Δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου και προσπαθείτε με έμμεσο τρόπο, σκάβοντας λίγο-λίγο να το κάνετε για να σας καταλάβουμε. Και τελειώνω με την εξής ρητορική για μένα ερώτηση. Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει δημόσια και ανοιχτά. Θέλουμε τα θρησκευτικά να διδάσκονται στο σχολείο υπό την εγγύηση του ΥΕΠ και από εκπαιδευτικούς που είναι απόφοιτοι Θεολογικών Σχολών ή θέλουμε να διδάσκονται αποκλειστικά εκτός σχολείου με ό,τι αυτό σημαίνει; Και ο νοών, νοείτω.

Με πληροφορίες από esos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ