2021-07-03 21:26:02
Φωτογραφία για Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την ίση παρουσία γυναικών στο σιδηρόδρομο.
Μια προσωρινή συμφωνία μεταξύ της Κοινότητας Ευρωπαϊκών Εταιρειών Σιδηροδρόμων και Υποδομών (CER) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές (ETF) καθιστά τον σιδηρόδρομο πιο προσβάσιμο στις γυναίκες. Στις 30 Ιουνίου, η CER και το ETF κατέληξαν σε κοινή κατανόηση σχετικά με τις ευκαιρίες απασχόλησης των γυναικών στον σιδηρόδρομο και το περιβάλλον στο οποίο εργάζονται.

Γράφει ο  Νίκος Παπατόλιος

«Αυτή η συμφωνία αποτελεί ορόσημο, διότι οι ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι στον σιδηροδρομικό τομέα δίνουν ένα σαφές σημάδι ότι κατάλαβαν τις προκλήσεις και θέλουν να αλλάξουν, για να καταστήσουν τη βιομηχανία κατάλληλη για να εργαστούν οι γυναίκες. Χωρίς γυναίκες, ο σιδηροδρομικός τομέας δεν έχει μέλλον Σχολίασε ο Giorgio Tutti, αντιπρόεδρος του τομεακού κοινωνικού διαλόγου της ΕΕ για τους σιδηροδρόμους.

Τα εμπλεκόμενα μέρη πέρασαν από επτά γύρους διαπραγματεύσεων μέχρι να φτάσουν στην πρώτη φάση της συμφωνίας. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι επίσημα έγκυρο ακόμη, καθώς η CER και η EFT πρέπει να υποβάλουν όλες τις προφορικές συζητήσεις σε χαρτί και αργότερα να τις ψηφίσουν κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου.


Περισσότερες γυναίκες, ίσες συνθήκες

Αυτή η συμφωνία έχει ως στόχο να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες στη σιδηροδρομική βιομηχανία και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας για αυτές. Σε έναν τομέα στον οποίο κυριαρχούν οι άνδρες, είναι καιρός να έχουν οι γυναίκες ίση μεταχείριση, ίσες αμοιβές και ευκαιρίες σταδιοδρομίας. Επιπλέον, η συμφωνία στοχεύει σε μια καλύτερη οριοθέτηση επαγγελματικής-ιδιωτικής ζωής για τις γυναίκες, κάτι που είναι απαραίτητο, ειδικά όταν πρόκειται για τη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ της σταδιοδρομίας και της οικογένειας.

Το πιο σημαντικό, η CER και η EFT θέλουν να δημιουργήσουν ένα εργασιακό περιβάλλον για τις γυναίκες όπου το σεξισμό και η σεξουαλική παρενόχληση θα πάψουν να υπάρχουν, και οι γυναίκες θα έχουν την ασφάλεια που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν. Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν ότι η επίτευξη συναίνεσης σε ένα τέτοιο θέμα αποτελεί ορόσημο για έναν ίσο τομέα και κοινωνία. Το γεγονός ότι αυτή η συναίνεση έρχεται κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους Σιδηροδρόμων δίνει ένα πιο συμβολικό στρώμα στο ταξίδι ίσων ευκαιριών στον σιδηρόδρομο.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη

Είστε περίεργοι να ρίξετε μια ματιά στη ζωή των γυναικών που εργάζονται στον σιδηρόδρομο; Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη βίντεο παρακάτω, με τη Heather Waugh, τη μόνη γυναίκα οδηγό εμπορευματικών τρένων της Σκωτίας.

https://www.railfreight.com/policy/2021/07/02/agreement-opens-the-way-for-the-equal-presence-of-women-in-rail/

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης

sidirodromikanea
sidirodromikanea
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ