2021-07-07 14:10:44
Φωτογραφία για Σαν σήμερα 7 Ιουλίου, εκρήγνυνται στο μετρό του Λονδίνου τρεις βόμβες και σκοτώνουν 56 ανθρώπους.
7 Ιουλίου 2005 και το Λονδίνο συγκλονίζεται από βομβιστικές επιθέσεις στο μετρό. Απολογισμός 56 νεκροί, τέσσερις από τους οποίους ήταν οι δράστες.

Το ημερολόγιο έγραφε 7 Ιουλίου του 2005. Τέσσερις νεαροί Βρετανοί μουσουλμάνοι πυροδοτούν αυτοσχέδιες βόμβες μέσα σε σακίδια σε τρεις συρμούς του μετρό κι ένα λεωφορείο στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια της πρωινής ώρας αιχμής. Ήταν η πρώτη επίθεση αυτοκτονίας με βόμβες που πραγματοποιούσαν Ισλαμιστές μαχητές στη δυτική Ευρώπη. Οι βομβιστές είχαν ως κίνητρο την εμπλοκή της Βρετανίας στον Πόλεμο του Ιράκ.

Στις 08:50 τρεις βόμβες εξερράγησαν σε χρονική απόσταση πενήντα δευτερολέπτων μεταξύ τους σε τρία τρένα του Μετρό του Λονδίνου. Μια τέταρτη βόμβα εξερράγη σε λεωφορείο σχεδόν μία ώρα αργότερα στις 09:47 στην Πλατεία Τάβιστοκ. Οι εκρήξεις προκλήθηκαν από εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν ως κύριο συστατικό τους το οργανικό υπεροξείδιο και είχαν κατασκευαστεί στη Βρετανία. Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί ήταν τοποθετημένοι σε σακίδια. Η πυροδότηση των εκρηκτικών μηχανισμών έγινε σχεδόν σίγουρα από τους βομβιστές με το χέρι και ήταν σκόπιμες επιθέσεις αυτοκτονίας.


Ως αποτέλεσμα σκοτώθηκαν 56 άτομα, μεταξύ των οποίων και οι 4 δράστες, ενώ άλλοι 700 άνθρωποι τραυματίστηκαν και προκλήθηκε καταστροφή στο συγκοινωνιακό σύστημα του Λονδίνου, (σε μεγάλο βαθμό την πρώτη ημέρα) καθώς επίσης στην τηλεπικοινωνιακή υποδομή και στο σύστημα κινητής τηλεφωνίας. Οι εκρήξεις αποτελούν την μεγαλύτερη και πολύνεκρη επίθεση στο μεταφορικό σύστημα στην ιστορία της αγγλικής πρωτεύουσας.

ethnos.gr

sidirodromikanea
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ