2021-07-15 08:02:20
Φωτογραφία για Οι φυσικοί διαμαρτύρονται για την μεγάλη υποβάθμιση της φυσικής από το ΥΠΕΠΘ
Μηπως είναι καιρός να φτιάξουμε επιμελητήριο Φυσικών;

Ας μαζέψουμε υπογραφές για την υποβάθμιση της φυσικής απο το ΥΠΕΠΘ . Η συλλογή υπογραφών ας είναι η αρχή της δημιουργίας ενός επιμελητηρίου Φυσικών της Ελλάδας.

Δελτίο Τύπου από τον Σύλλογο Φυσικών Κρήτης

Με την παρούσα ανακοίνωση θα θέλαμε να χαιρετίσουμε την ανακοίνωση μόνιμων προσλήψεων στην εκπαίδευση, ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο κάλυψης αναγκών από συναδέλφους αναπληρωτές.

Οφείλουμε όμως να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις σε σχέση με την κατανομή θέσεων καθώς παρατηρήσαμε μια ανισοβαρή κατανομή των θέσεων στις ειδικότητες Φυσικών Επιστημών (ΠΕ04). Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις οι θέσεις Φυσικών είναι 87, Χημικών 305, Βιολόγων 424 και Γεωλόγων 87. Σύμφωνα με τα στοιχεία μόνο για το 2021 οι αιτήσεις παραίτησης για λόγους συνταξιοδότησης ανέρχονται σε 259 για τους Φυσικούς, 104 για τους Χημικούς, 51 για Βιολόγους και 42 για Γεωλόγους. Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι ότι ο αριθμός αναπληρωτών Φυσικών κατά το 2019-2020 ήταν 857!!


Μας προξενεί τρομερή εντύπωση πως είναι δυνατόν οι θέσεις Φυσικών να είναι τόσο λίγες την ίδια στιγμή που η Φυσική διδάσκεται σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου. Τα μαθήματα Φυσικής στο Γυμνάσιο είναι 3 και στο Λύκειο 4 με την Φυσική να είναι Πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα σε δύο από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία. Ταυτόχρονα η επιστήμη της Φυσικής παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο της τεχνολογίας τα τελευταία 150 χρόνια! Θα θέλαμε πραγματικά να μάθουμε το σκεπτικό του Υπουργείου Παιδείας για αυτό τον τρόπο κατανομής θέσεων.

Οι προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών σε συνδυασμό με την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών είναι η χρυσή ευκαιρία για την αναβάθμιση της ποιότητας του Δημοσίου Σχολείου. Έχουμε εκφράσει πολλές φορές τις προτάσεις μας για την αναγκαιότητα τα προγράμματα σπουδών Φυσικής να γίνουν σύγχρονα και οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με την Φυσική των μεγάλων επιστημονικών επαναστάσεων της σύγχρονης Φυσικής. Έχουμε προτείνει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια συγκεκριμένες αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, αλλά και στον τρόπο διδασκαλίας της Φυσικής και ειδικά την ενίσχυση του πειραματικού της χαρακτήρα. Η διδασκαλία της Φυσικής, όπως άλλωστε και κάθε γνωστικού αντικειμένου πρέπει να είναι ευθύνη της αντίστοιχης ειδικότητας που κατέχει και το επιστημονικό υπόβαθρο να παρουσιάσει στους μαθητές τις πτυχές του αντικειμένου. Οι αναθέσεις μαθημάτων οφείλουν να γίνονται κυρίως με γνώμονα τα επιστημονικά χαρακτηριστικά κάθε γνωστικού αντικειμένου και όχι απλά με γνώμονα την κάλυψη ωρών.

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να επανεξετάσει τις κατανομές και να αιτιολογήσει την λογική τους τουλάχιστον. Είναι αδιανόητο η κατανομή θέσεων να μην γίνεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις των αναλυτικών προγραμμάτων.

Σε ένα κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, με την επιστήμη να παίζει καθοριστικό ρόλο στην βελτίωση της ζωής των πολιτών, αλλά και στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών της ίδιας της ζωής η πολιτεία οφείλει να ενισχύσει ουσιαστικά τις θετικές επιστήμες και να τις αξιοποιήσει για να διαμορφώσει πολίτες με κριτική και ορθολογική σκέψη, ώστε να αντιλαμβάνονται το αληθές από το ψευδές, το επιστημονικό από το ψευδο-επιστημονικό.

Ηράκλειο, 13 Ιουλίου 2021 https://www.sfkritis.gr/%ce%b4%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%af%ce%bf-%cf%84%cf%8d%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%af%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%bc%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%bc%cf%89%ce%bd-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83/

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΕΕΦΕΕ) –

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

Το Υπουργείο Παιδείας, το τελευταίο διάστημα, έχει εξαγγείλει ένα σημαντικό αριθμό αλλαγών στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και τη λειτουργία των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως αλλαγές στη διοίκηση των σχολείων, αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, νέα μαθήματα και αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών των μαθημάτων της γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, ενώ θα προχωρήσει σε διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια.

Όσον αφορά στο μάθημα της Φυσικής, η ΕΕΦΕΕ, στο πλαίσιο των σκοπών της και μέσα από τους διαλόγους και τις ανακοινώσεις της, έχει ρητά δηλώσει την ανάγκη για αναβάθμιση της διδασκαλίας του μαθήματος της Φυσικής με ένα νέο σύγχρονο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών Φυσικής, καθώς και την εισαγωγή και αξιοποίηση της πειραματικής διαδικασίας στη διδασκαλία της Φυσικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό περιμένουμε με ενδιαφέρον την ανακοίνωση των νέων προγραμμάτων σπουδών από το ΥΠΑΙΘ.

Τίθεται όμως το ερώτημα, που είναι οι Φυσικοί που θα διδάξουν το μάθημα τους;

Μετά την ανακοίνωση τoυ καθορισμού των θέσεων μονίμων εκπαιδευτικών ανά κλάδο και ειδικότητα, εκπλαγήκαμε δυσάρεστα από τον μικρό αριθμό διοριστέων Φυσικών. Ο αριθμός αυτός δεν δικαιολογείται ούτε από τον αριθμό των διδακτικών ωρών του μαθήματος της Φυσικής σε Γυμνάσιο και Λύκειο, ούτε από τα πραγματικά κενά Φυσικών στα σχολεία. Είναι δε άξιον απορίας πώς μετά από περισσότερο από μία δεκαετία χωρίς διορισμούς και τις συνταξιοδοτήσεις που ακολούθησαν την ίδια περίοδο τα οργανικά κενά, σύμφωνα με το ΥΠΑΙΘ, ανέρχονται μόλις σε 84 και έτσι οι διοριστέοι φυσικοί είναι μόνο 87.

Μπορεί το ΥΠΑΙΘ να δικαιολογήσει τους αριθμούς αυτούς;

Η Φυσική ανέκαθεν αποτελούσε βασική επιστήμη, στην οποία στηρίχτηκε η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος. Στην εποχή μας όμως η ταχύτατη εξέλιξη της επιστήμης είχε ως επακόλουθο την εμφάνιση φαινομένων παραπληροφόρησης και ψευδοεπιστήμης. Η σωστή διδασκαλία της Φυσικής αποτελεί επιτακτική ανάγκη ώστε προσφέρονται νέες γνώσεις, να αναπτύσσονται δεξιότητες και να διαμορφώνεται ο ορθολογικός τρόπος σκέψης στους/στις μαθητές/τριες.

Έχοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω, η ΕΕΦΕΕ καλεί το ΥΠΑΙΘ να επανεξετάσει το θέμα του αριθμού των διοριστέων Φυσικών και να καλυφθούν τα κενά σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης.

Από την ΕΕΦΕΕ -14/7/2021

http://physicsmentor.gr/?p=1492
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ