2021-08-02 08:58:30
Φωτογραφία για Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αυξήθηκαν κατά 29% παγκοσμίως τους τελευταίους 6 μήνες

 



Η Check Point δημοσιεύει την έκθεση ασφαλείας 2021 Mid-year Security Report, επισημαίνοντας τις τελευταίες τάσεις των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Οι παγκόσμιες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αυξήθηκαν κατά 29%, καθώς οι χάκερς συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται την πανδημία COVID-19 και τη στροφή στην απομακρυσμένη εργασία. Οι επιθέσεις Ransomware αυξήθηκαν κατά 93% τους τελευταίους 6 μήνες, τροφοδοτούμενες από την καινοτομία στην τεχνική επίθεσης που ονομάζεται Triple Extortion.

– EMEA: οι οργανισμοί παρουσίασαν αύξηση 36% στις κυβερνοεπιθέσεις από την αρχή του έτους, με 777 εβδομαδιαίες επιθέσεις ανά οργανισμό

– ΗΠΑ: 17% αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων από την αρχή του έτους, με 443 εβδομαδιαίες επιθέσεις ανά οργανισμό

– APAC: 13% αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων σε οργανισμούς από την αρχή του έτους, με 1338 εβδομαδιαίες επιθέσεις ανά οργανισμό

Η Check Point δημοσίευσε το Mid-year Security Report 2021. Η έκθεση παρέχει μια λεπτομερή επισκόπηση του τοπίου των κυβερνοαπειλών και παρουσιάζει τις τελευταίες τάσεις κυβερνοεπιθέσεων που παρατηρήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Κύριες τάσεις

– Η άνοδος των επιθέσεων ransomware και του “τριπλού εκβιασμού”: Εκτός από την κλοπή ευαίσθητων δεδομένων από οργανισμούς και την απειλή ότι θα τα δημοσιοποιήσουν, εκτός αν γίνει πληρωμή, οι επιτιθέμενοι στοχεύουν πλέον στους πελάτες ή/και τους επιχειρηματικούς εταίρους των οργανισμών και απαιτούν λύτρα και από αυτούς. Η καινοτομία της επίθεσης έχει ονομαστεί “τριπλός εκβιασμός” από την Check Point.

– Οι επιθέσεις τύπου supply chain ενισχύονται: Η γνωστή επίθεση μέσω της SolarWinds ξεχωρίζει το 2021 λόγω της κλίμακας και της επιρροής της, αλλά έχουν σημειωθεί και άλλες μαζικές εξελιγμένες επιθέσεις αυτού του τύπου, όπως η Codecov τον Απρίλιο και πιο πρόσφατα η Kaseya.

– Εντείνεται η κούρσα για τον διάδοχο της Emotet: Μετά την κατάρριψη του botnet τον Ιανουάριο, άλλα κακόβουλα προγράμματα κερδίζουν γρήγορα τη δημοτικότητά τους, συγκεκριμένα: Trickbot, Dridex, Qbot και IcedID.

Προβλέψεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2021

– Ο πόλεμος κατά του Ransomware θα ενταθεί -Οι επιθέσεις Ransomware θα συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται παρά τις αυξημένες επενδύσεις από τις κυβερνήσεις και τις αρχές επιβολής του νόμου, ιδίως καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν θέτει το θέμα ως προτεραιότητα.

– Το “man-in-the-middle” πλέον σημαίνει ότι ο χάκερ έχει πάρει πρόσβαση στο δίκτυο – Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε δει μια επιτάχυνση στη χρήση εργαλείων διείσδυσης, όπως το Cobalt Strike και το Bloodhound. Αυτά τα εργαλεία δεν αποτελούν απλώς μια πραγματική πρόκληση από άποψη ανίχνευσης, αλλά παρέχουν επίσης στους επιτιθέμενους πρόσβαση στα παραβιασμένα δίκτυα, επιτρέποντάς τους να σαρώνουν κατά βούληση και να προσαρμόζουν επιθέσεις εν κινήσει.

– Παράπλευρες απώλειες – Η τάση τριπλού εκβιασμού στο ransomware περιλαμβάνει πλέον όχι μόνο τον αρχικό οργανισμό-στόχο, αλλά και τους πελάτες, τους συνεργάτες και τους προμηθευτές του θύματος. Αυτό πολλαπλασιάζει τα πραγματικά θύματα κάθε επίθεσης και απαιτεί ειδική στρατηγική ασφαλείας.

Συμβουλές ασφάλειας και πρόληψης

– Εγκαθιστάτε τακτικά ενημερώσεις και επιδιορθώσεις. Οι ενημερώσεις και τα διορθωτικά patches πρέπει να εγκαθίστανται αμέσως και να έχουν αυτόματη ρύθμιση.

– Υιοθετήστε μια στρατηγική και μια προσέγγιση με γνώμονα την πρόληψη. Μόλις μια επίθεση διεισδύσει με οποιονδήποτε τρόπο σε μια συσκευή ή σε ένα εταιρικό δίκτυο, είναι πολύ αργά. Επομένως, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε προηγμένες λύσεις πρόληψης απειλών που σταματούν ακόμη και τις πιο προηγμένες επιθέσεις, καθώς και να αποτρέπουν τις απειλές μηδενικής ημέρας και τις άγνωστες απειλές.

– Εγκαταστήστε το anti-ransomware. Η προστασία κατά του ransomware παρακολουθεί κάθε ασυνήθιστη δραστηριότητα, όπως το άνοιγμα και η κρυπτογράφηση μεγάλου αριθμού αρχείων, και αν εντοπιστεί οποιαδήποτε ύποπτη συμπεριφορά, μπορεί να αντιδράσει άμεσα και να αποτρέψει μαζικές ζημιές. Οι επιθέσεις ransomware δεν ξεκινούν με ransomware. Να είστε ενήμεροι για άλλους κακόβουλους κώδικες, όπως το Trickbot ή το Dridex, που διεισδύουν σε οργανισμούς και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια επακόλουθη επίθεση ransomware.

– Η εκπαίδευση αποτελεί ουσιαστικό μέρος της προστασίας. Πολλές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ξεκινούν με ένα στοχευμένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν περιέχει κακόβουλο λογισμικό, αλλά χρησιμοποιεί κοινωνική μηχανική για να προσπαθήσει να παρασύρει τον χρήστη να κάνει κλικ σε έναν επικίνδυνο σύνδεσμο. Η εκπαίδευση των χρηστών είναι επομένως ένα από τα σημαντικότερα μέρη της προστασίας.

– Συνεργασία. Στον αγώνα κατά του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, η συνεργασία είναι το κλειδί. Επικοινωνήστε με τις αρχές επιβολής του νόμου και τις εθνικές αρχές κυβερνοχώρου- μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την ειδική ομάδα αντιμετώπισης περιστατικών μιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας. Ενημερώστε τους υπαλλήλους για το περιστατικό, συμπεριλαμβανομένων οδηγιών σχετικά με το πώς να ενεργήσουν σε περίπτωση ύποπτης συμπεριφοράς.

Δήλωση της Maya Horrowitz, VP Research στην Check Point Software

“Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου συνέχισαν να προσαρμόζουν τις πρακτικές τους προκειμένου να εκμεταλλευτούν τη στροφή προς την υβριδική εργασία, στοχεύοντας όχι μόνο την επιτιθέμενη εταιρία αλλά και τους συνεργάτες αυτής , προκειμένου να επιτύχουν τη μέγιστη δυνατή αναστάτωση. Φέτος οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο συνέχισαν να σπάνε ρεκόρ και μάλιστα παρατηρήσαμε τεράστια αύξηση στον αριθμό των επιθέσεων ransomware, με περιστατικά υψηλού προφίλ, όπως η Solarwinds, η Colonial Pipeline, η JBS ή η Kayesa. Με το βλέμμα στο μέλλον, οι οργανισμοί θα πρέπει να έχουν επίγνωση των κινδύνων και να διασφαλίζουν ότι διαθέτουν τις κατάλληλες λύσεις για να αποτρέψουν, χωρίς να διαταράξουν την κανονική ροή της επιχείρησης, την πλειονότητα των επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των πιο προηγμένων”.



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ