2021-08-11 20:17:52
Φωτογραφία για Βαρύς ο λογαριασμός της εφορίας τον Σεπτέμβριο - Το τέλος των μέτρων στήριξης... και το ξεκίνημα των πληρωμών
Μετά το τέλος των μέτρων στήριξης ξεκινούν οι πληρωμές στην εφορία από χιλιάδες φορολογούμενους. Από τον προσεχή Σεπτέμβριο αρχίζουν τα δύσκολα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που καλούνται σε αρκετές δόσεις μεν, να πληρώσουν σημαντικά ποσά δε, για φόρους αλλά και τις ενισχύσεις που έλαβαν την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

Ο επόμενος μήνας καταδεικνύεται σε έναν από τους δυσκολότερους για τους φορολογούμενους. Θα πληρώσουν τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος και μία δόση του ΕΝΦΙΑ. Ταυτόχρονα, κάποιοι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν και τις δόσεις του ΕΦΚΑ. Από τον Οκτώβριο έως και το τέλος του έτους οι υπόχρεοι θα καταβάλλουν μηνιαίως φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, ενώ παραδοσιακά τον Δεκέμβριο πληρώνονται και τα τέλη κυκλοφορίας ύψους 1 δισ. ευρώ.

 

Ωστόσο, τα πράγματα δυσκολεύουν περαιτέρω τον Ιανουάριο. Στο τέλος του πρώτου μήνα του 2022, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες, και γενικότερα όσοι είχαν δοκιμαστεί από την πανδημική κρίση θα ξεκινήσουν να πληρώνουν φόρους και εισφορές που είχαν παγώσει, χρέη που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021, ενώ θα ξεκινήσουν και οι πληρωμές του επιστρεπτέου τμήματος του κρατικού δανείου.


Ειδικότερα:

1. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να καταβληθεί ο φόρος εισοδήματος σε 8 δόσεις. Όπως προαναφέρθηκε τον Σεπτέμβριο θα πληρωθούν τρεις δόσεις. Συνολικά οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν περισσότερα από 3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο επιπλέον φόρος που καταβλήθηκε το προηγούμενο έτους ανήλθε στα 3,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, λόγω των ευνοϊκών μέτρων που θεσπίστηκαν (μείωση φορολογικών συντελεστών και προκαταβολής φόρου) οι επιβαρύνσεις αναμένεται να περιορισθούν.

2. Στα τέλη του επόμενου μήνα ξεκινά και η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε έξι δόσεις. Συνολικά οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώσουν 2,6 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

 

3. Στα τέλη Δεκεμβρίου καταβάλλονται τα τέλη κυκλοφορίας συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

4. Στα τέλη Ιανουαρίου ξεκινά η αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής. Από τους πρώτους τρεις κύκλους της επιστρεπτέας επιστρέφεται το 30% ή 50% του ποσού που έλαβε κάθε δικαιούχους, ενώ από τον τέταρτο κύκλο και μετά επιστρέφεται το 50% του ποσού. Συνολικά πρέπει να επιστραφούν περίπου 5 δισ. ευρώ σε 60 δόσεις. Σημειώνεται ότι όσοι αποπληρώσουν το ποσό εφάπαξ θα έχουν επιπλέον κούρεμα 15%.

5. Στα τέλη Ιανουαρίου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση της ρύθμισης για τα χρέη ή τους φόρους που ανεστάλησαν την περίοδο της πανδημίας. Τα ποσά αυτά υπολογίζονται σε περίπου 3 δισ. ευρώ και μπορούν να αποπληρωθούν σε 72 δόσεις. Συγκεκριμένα όσοι επιλέξουν 36 δόσεις αυτές θα είναι άτοκες, ενώ όσοι επιλέξουν περισσότερες θα καταβάλλουν επιτόκιο 2,5%. Σημειώνεται ότι το ελάχιστο ποσό της δόσης είναι 30 ευρώ για χρέη έως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ. Αντίστοιχη ρύθμιση ισχύει και για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία. /πηγή  capital
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ