2021-08-22 08:20:06
Φωτογραφία για Γιάννης Στάνκογλου: «Η σεζόν που πέρασε μου άφησε ανάμεικτα συναισθήματα»...



Ο Γιάννης Στάνκογλου, με αφορμή την παρουσίαση της τραγωδίας «Προμηθέας Δεσμώτης» στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, μίλησε σε συνέντευξή του για την επαφή με το Θέατρο και την ανάγκη του να λείψει από αυτό. Ο Γιάννης Στάνκογλου αποκάλυψε ακόμη, στο περιοδικό Mytv,τα επόμενα σχέδιά του.

Η σεζόν που πέρασε ήταν γεμάτη για σένα. Τι αίσθηση σου άφησε;

Η σεζόν που πέρασε μου άφησε ανάμεικτα συναισθήματα για όλα όσα προσκόμισα και για αυτά που έχασα. Για παράδειγμα, έχασα επαφές με ανθρώπους που θα ήθελα να ήμουν πιο κοντά τους αλλά δεν ήμουν. Από την άλλη, έκανα μία εσωτερική αναζήτηση και ανακάλυψα πράγματα για εμένα, έγινα χειμερινός κολυμβητής, διάβασα αρκετά βιβλία και αποφάσισα να σκηνοθετήσω, για πρώτη φορά, στο θέατρο. Νομίζω, όμως, ότι αυτά -λίγο πολύ- ισχύουν για όλο τον κόσμο.

Μέσα από αυτή την αναζήτηση, επαναπροσδιόρισες για πράγματα στα οποία πρέπει να δίνεις περισσότερη ή λιγότερη βαρύτητα;

Στη δική μου περίπτωση, δεν συνέβη κάτι τέτοιο, γιατί ως άνθρωπος ήξερα, πριν ξεκινήσει όλη αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώσαμε, τι πρέπει να κάνω. Απλώς, άλλαξαν η ατμόσφαιρα και τα συναισθήματα. Γενικά όμως, είμαι όπως ήμουν και πριν.

Σου έλειψε το θέατρο, δεδομένου ότι αυτό δίνεις πιο πολύ το «παρών»;

Η αλήθεια είναι ότι για 19-20 χρόνια δεν έχω λείψει σχεδόν ποτέ από το θέατρο. Από εκεί πέρα, όταν έγινε ο πρώτος αναγκαίος εγκλεισμός, όπου έκανα τον «Γιούγκερμαν» στο θέατρο και τις «Άγριες Μέλισσες» στον ΑΝΤΙ, μου έδωσε χαρά. Πήρα πολλές ανάσες, γιατί ήμουν αρκετά κουρασμένος. Επίσης, δεν κάναμε το προηγούμενο καλοκαίρι τον «Προμηθέα Δεσμώτη», αλλά τον κάνουμε φέτος. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του δεύτερου αναγκαίου εγκλεισμού, ασχοληθήκαμε πολύ με τον «Γιούγκερμαν», παρουσιάζοντάς τον στο θέατρο με το ελάχιστο ποσοστό πληρότητας και έπειτα σε διαδικτυακά προβολή. Επιπλέον, έκανα γυρίσματα για τη σειρά «Σχεδόν ενήλικες», με την υπογραφή της Μυρτώς Κοντοβά, στο MEGA. Όπως ξέρεις, το θέατρο είναι το σπίτι μου, αλλά έχω την ανάγκη να μείνω εκτός για ένα-δύο χρόνια και να το δω αλλιώς.

Αυτή η ανάγκη προκύπτει από το ότι σου απορροφά χρόνο και ενέργεια, καθώς επίσης και επειδή τα τελευταία χρόνια έκανες παραπάνω από μία παραστάσεις;

Ακριβώς. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, επειδή έκανα και κανονικό και παιδικό θέατρο, είχα φτάσει στο σημείο να κάνω 14 παραστάσεις την εβδομάδα. Είμαι από τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει πάρα πολύ στο θέατρο. Έχω κάνει παιδικό θέατρο, έργα ρεπερτορίου, δραματικά, τραγωδίες, κωμωδίες...

Το φετινό καλοκαίρι, λοιπόν, πρωταγωνιστείς στον «Προμηθέα Δεσμώτη». Μίλησέ μου γι' αυτή τη συνεργασία...

Ήταν μία δική μου ιδέα να κάνω τον «Προμηθέα Δεσμώτη» και πλησίασα τον Άρη Μπινιάρη, τον οποίο ενημέρωσα γι’ αυτό, και του είπα αν θέλει να με σκηνοθετήσει. Πίστευα ότι το συνταρακτικό έργο, μαζί με τη μουσική του, θα το απογειώσει. Εκείνος ενθουσιάστηκε και έτσι, από πέρυσι, ξεκινήσαμε να ετοιμαζόμαστε κατάλληλα. Η συνεργασία αποδείχθηκε εξαιρετική, βγάζοντας ασπροπρόσωπο το ένστικτό μου.

Περίμενες ότι η παράσταση θα έχει τόσο θερμή ανταπόκριση από το κοινό;

Ναι, πάρα πολύ, απλά δεν περίμενα να το νιώσω τόσο έντονα και σε τόσο βάθος. Στη συγκεκριμένη παράσταση το κοινό δεν κουνιέται, δεν ανοίγει κινητά, τίποτα. Έχω κάνει κι άλλες παραστάσεις, που ήταν καλές, αλλά σε αυτή είναι σαν να συμβαίνει κάτι άλλο. Σαν μία ιεροτελεστία.



Πηγή: TVNEA.COM
tvnea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ