2021-08-29 23:35:19
Φωτογραφία για Wall Street Journal : Με νέο -μυστικό μέχρι πρόσφατα- όπλο η επίθεση των Αμερικανών κατά του ISIS στο Αφγανιστάν
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal το όπλο το οποίο παρέμενε μυστικό μέχρι πρόσφατα, είναι πύραυλος που χρησιμοποιεί λεπίδες αντί εκρηκτικών, για να περιοριστούν οι ζημιές, λένε οι αξιωματούχοι.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν έναν ειδικό πυραύλο Hellfire στο Αφγανιστάν στην αεροπορική επίθεση κατά του Ισλαμικού Κράτους

Το Πεντάγωνο χρησιμοποίησε έναν ειδικό πύραυλο Hellfire, που δεν περιέχει εκρηκτικά, για να χτυπήσει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν το Σάββατο, ως αντίποινα για μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η αεροπορική επίθεση, που πραγματοποιήθηκε από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Reaper, που απογειώθηκε από την περιοχή του Περσικού Κόλπου, σκότωσε δύο μαχητές που συνδέονταν με το παρακλάδι της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν και τραυμάτισε ένα τρίτο άτομο.


Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να αποκαλύψει τις ταυτότητες οποιουδήποτε από τα άτομα που στοχοποιήθηκαν. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που σκότωσε 13 Αμερικανούς στρατιώτες και σχεδόν 200 Αφγανούς πολίτες.

Ο πύραυλος που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ στην αεροπορική επίθεση, που ονομάζεται R9X, είναι αδρανής. Αντί να εκραγεί, το όπλο εκτοξεύει ένα πλέγμα από έξι μεγάλες λεπίδες φερόμενες εντός του κορμού του πυραύλου, οι οποίες αναπτύσσονται την τελευταία στιγμή για να τεμαχίσουν τον στόχο της επίθεσης, επιτρέποντας στους στρατιωτικούς διοικητές να εντοπίσουν τον στόχο τους και να μειώσουν την πιθανότητα θανάτων αμάχων.

Η χρήση του ειδικού πυραύλου Hellfire, που στο στρατό αναφέρεται ως «το ιπτάμενο Ginsu», υπενθυμίζοντας τα δημοφιλή μαχαίρια που πωλούνταν σε τηλεοπτικά infomercials τη δεκαετία του 1970, δεν είχε αποκαλυφθεί. Το όπλο έχει επίσης ονομαστεί “βόμβα νίντζα”.

Στο σημείο του πλήγματος στο Nangarhar, Rahamunullah, ένας γείτονας είπε ότι τρία άτομα σκοτώθηκαν και τέσσερα άλλα τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την εκτίμηση του Πενταγώνου.

Το χτύπημα φάνηκε να έχει προκαλέσει περιορισμένες ζημιές σε ένα σπίτι. Σκηνή από το βίντεο που παρακολούθησε η Wall Street Journal έδειξε μια μικρή τρύπα έκρηξης έξω από το σπίτι δίπλα σε ένα καμένο μηχανοκίνητο τρίκυκλο. Οι τοίχοι ήταν σκαμμένοι από θραύσματα και τα παράθυρα του κτιρίου είχαν σπάσει. Ρούχα, σανδάλια και έπιπλα είχαν διασκορπιστεί στα δωμάτια.

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να πει εάν υπήρξαν πολλαπλά χτυπήματα, αλλά χαρακτήρισε την επιχείρηση ως μία μόνο αποστολή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν συμβεί πολλαπλά χτυπήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός χρησιμοποιώντας τον πύραυλο R9X.

Το πλήγμα στην επαρχία Nangarhar, στο ανατολικό Αφγανιστάν, ήταν αντίποινα για την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε το Σάββατο ότι είναι πιθανό να υπάρξουν και άλλες τέτοιες επιθέσεις. Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου δεν διευκρίνισαν τον τρόπο με τον οποίο οι μαχητές, που στοχοποιήθηκαν συνδέθηκαν με την επίθεση στο αεροδρόμιο ή αν συμμετείχαν στο σχεδιασμό μιας μελλοντικής επίθεσης. Άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σχετίζονται και με τα δύο.

Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα νέας επίθεσης από το Ισλαμικό Κράτος τις επόμενες ώρες καθώς ο αμερικανικός στρατός προσπαθεί να απομακρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους Αμερικανούς και Αφγανούς.

Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι σχεδιάζει να τηρήσει την προθεσμία της 31ης Αυγούστου, μέχρι την οποία όλο το προσωπικό και οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ θα πρέπει να αποσυρθούν από το εσωτερικό της χώρας.

Η Wall Street Journal ανέφερε για πρώτη φορά την ύπαρξη του ειδικού πυραύλου το 2019. Φέρει αδρανή κεφαλή και έχει σχεδιαστεί για να επιτίθεται στις οροφές των αυτοκινήτων και των κτιρίων για να φτάσει στον στόχο του, ενώ προκαλεί ελάχιστη ζημιά σε κοντινή περιουσία και άτομα.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε ποτέ αναγνωρίσει δημόσια την ύπαρξη του όπλου. Αρκετοί αξιωματούχοι περιέγραψαν τον πύραυλο και τη χρήση του στην Wall Street Journal.

Το όπλο είναι γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 για να σκοτώσει έναν Αιγύπτιο υπήκοο στη Συρία, που υπηρετούσε ως το νούμερο 2 της Αλ Κάιντα, και τον Ιανουάριο του 2019 στην Υεμένη για να σκοτώσει έναν άνδρα που κατηγορείτο από τις ΗΠΑ ότι βρίσκεται πίσω από τον βομβαρδισμό του USS Cole το 2000 σε λιμάνι της Υεμένης.

Οι δυνάμεις των ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ το χρησιμοποίησαν ξανά πέρυσι στη βορειοδυτική Συρία για να σκοτώσουν τον de facto ηγέτη του τοπικού κλάδου της Αλ Κάιντα, ανέφεραν τότε οι New York Times.

Δείτε παλιότερο βίντεο από χρήση του όπλου στη Συρία.

Πηγή WSJ




greece-salonikia
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έκανε πρεμιέρα o Big Brother
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έκανε πρεμιέρα o Big Brother
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ