2021-09-16 10:51:01
Φωτογραφία για 16 Σεπτεμβρίου: Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Ευφημίας
Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Οσίου Κασσιανού του Κυπρίου, που ασκήτεψε κοντά στο χωριό Αλέκτορα, και της Αγίας μεγαλομάρτυρος και πανευφήμου Ευφημίας, η οποία καταγόταν από τη Χαλκηδόνα και έζησε στην εποχή των διωγμών του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. 

Οι γονείς της διακρίνονταν για την αγάπη τους προς την Αγία Ορθόδοξο Εκκλησία, την αρετή της ελεημοσύνης, την προσευχή και την ευλάβεια.

Όταν ξέσπασαν οι διωγμοί, όλοι έτρεξαν να σωθούν στα βουνά και στις σπηλιές. Το ίδιο έκανε και η Ευφημία. Γρήγορα όμως οι διαφυγόντες Χριστιανοί κλήθηκαν να δώσουν αναφορά ενώπιον του Ανθύπατου. Ήταν συγκινητικό, διότι όλοι οι Χριστιανοί παρέμειναν γενναίοι και σταθεροί στο ορθόδοξο φρόνημα, παρά τις απειλές, τις κακουχίες και τις στερήσεις. Ανάμεσά τους και η Αγία Ευφημία.

Μετά τα βασανιστήρια, τους οδήγησαν όλους τους Χριστιανούς στη φυλακή, εκτός της Αγίας Ευφημίας, διότι ο Ανθύπατος, ήθελε να τη δελεάσει αλλά και να την απειλήσει, ένεκα της προσωπικότητας και της ομορφιάς της. Προσπαθούσε μάταια όμως, διότι δεν αξιολόγησε τη γενναιότητά της και την αφοσίωσή της στον εσταυρωμένο Ιησού Χριστό.


Άντεξε πολλά βασανιστήρια και εξευτελισμούς, αντιστρατευόμενη τους κακούς λογισμούς του Ανθύπατου. Πολλοί από τους παριστάμενους την ώρα του μαρτυρίου της πίστευσαν και ομολόγησαν τον Χριστό ως αληθινό Θεό. Δέχθηκε τέλος το θάνατο από τα άγρια θηρία που εξαπέλυσαν οι δήμιοι εναντίον της και την κατασπάραξαν.

Η Αγία Ευφημία παραμένει και σήμερα παράδειγμα γενναίας χριστιανής γυναίκας, που έφθασε μέχρι το μαρτύριο για την αγάπη του Χριστού και την αφοσίωση στο ιερό Ευαγγέλιο.

Προσευχή μας, οι πρεσβείες της Αγίας Ευφημίας προς τον Πανάγιο Θεό να στηρίζουν όλες τις ηρωίδες γυναίκες στο στίβο της ζωής, οι οποίες έχουν επίγνωση των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος, αλλά και της υπομονής, της απλότητας και της ταπείνωσης.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Πηγή: orthodoxianewsagency
paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ