2021-09-19 07:24:12
Φωτογραφία για 9 Εύκολης καλλιέργειας Λαχανικά για λαχανόκηπο ή γλάστρες
Καλλιέργεια χειμερινών λαχανικών

Δημοφιλή και ιδιαίτερα θρεπτικά χειμερινά λαχανικά που μπορούν να καλλιεργηθούν εύκολα σε λαχανόκηπο αλλά και δοχεία φύτευσης. 

Όλα τα είδη, ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο σας και την ποσότητα που χρειάζεστε από το κάθε ένα, μπορούν να αναπτυχθούν και σε μικτές συγκαλλιέργειες πολλών ειδών, ενώ ειδικά για ερασιτέχνες ....παραγωγούς :) η καλλιέργεια από έτοιμα μικρά φυτά που θα βρείτε σε φυτώρια είναι πιο ενδεδειγμένη, εύκολη και γρήγορη σε σχέση με την φύτευση σπόρων.

Μαρούλι

Από τα πιο κοινά και εύκολα φθινοπωρινά-χειμερινά σαλατικά, αν και πλέον το Μαρούλι καλλιεργείται όλες τις εποχές.

Χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε φροντίδα ευδοκιμεί και σε λαχανόκηπο αλλά και σε μεγάλες ζαρντινιέρες. 

Το ιδανικό διάστημα για να φυτέψετε φυτρωμένα έτοιμα μαρουλάκια, που Οκτώβρη-Νοέμβρη θα βρείτε σχεδόν σε όλα τα φυτώρια, είναι όταν η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 15-18°C


Φυτεύονται σε απόσταση 30cm περίπου μεταξύ τους και 50-60cm ανάμεσα στις σειρές φύτευσης. 

Το πότισμα με μικρές ποσότητες νερού αλλά πολύ τακτικά έτσι ώστε το χώμα να διατηρείται μόνιμα ελαφρά υγρό και να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση και η προστασία από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία είναι οι μοναδικές ανάγκες των φυτών για να σας δώσουν καρπούς σε 2.5 - 4 μήνες, ανάλογα με την ποικιλία. 

Στην ίδια καλλιέργεια μπορούν και να αναμειχθούν ποικιλίες Μαρουλιού όπως Λόλα, Iceberg, Σαλάτα κλπ. 

Τόσο η απαραίτητη ανάμειξη του χώματος με καλά χωνεμένη κοπριά πριν την φύτευση και η ενίσχυση του κάθε φυτού με 1-2 κουταλιές κοπριά ή ένα βιολογικό λίπασμα με βάση το οργανικό άζωτο μία φορά τον μήνα, βοηθούν σημαντικά στην ανάπτυξη των φυτών και την γρηγορότερη καρποφορία τους.  

Καρότο

Από τα πιο αγαπημένα και θρεπτικά λαχανικά που μπορούν να καλλιεργηθούν όχι μόνο στον λαχανόκηπο αλλά και σε γλάστρες - ζαρτινιέρες ακόμη και στο μπαλκόνι μας.

Το βρώσιμο μέρος του Καρότου αναπτύσσεται κάτω από το έδαφος γι΄αυτό και είναι σημαντικός ο εμπλουτισμός του χώματος αρκετά πριν την φύτευση με κοπριά ή κομπόστ. 

Το καρότο δεν αγαπά γενικά την ζέστη ενώ αντίθετα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στα κρύα του χειμώνα. Για την ανάπτυξή του χρειάζεται τα φυτά να βρίσκονται σε θέση με αρκετές ώρες ηλιοφάνειας μέσα στην ημέρα, ενώ το πότισμά θα πρέπει να γίνεται 2-3 φορές την εβδομάδα ανάλογα βεβαίως και με τις καιρικές συνθήκες. .

Έτοιμα μικρά φυτά μπορούν να φυτευθούν και σε δοχεία φύτευσης με βάθος 40-50cm και σε απόσταση περίπου 10cm. 

Ο χρόνος συγκομιδής είναι 3-4 μήνες από την φύτευση και όταν η κορυφή της πορτοκαλί-κοκκινωπής ρίζας του καρότου θα αρχίσει να εξέχει από το έδαφος περίπου 3-5cm. 

Λάχανο

Υψηλής διατροφικής αξίας και από τα πιο ευρείας κατανάλωσης αχανικά τόσο ωμό σε σαλάτες όσο και ως συστατικό φαγητών όπως οι λατρεμένοι ...λαχανοντολμάδες :) 

Λόγω του μεγάλου μεγέθους του φυτού όταν ο καρπός αποκτήσει το τελικό του μέγεθος δεν προσφέρεται τόσο για καλλιέργεια σε δοχεία φύτευσης, χωρίς βεβαίως κάτι τέτοιο να είναι απαγορευτικό. 

Φυτεύεται από το τέλος του καλοκαιριού έως τον Νοέμβριο σε απόσταση πάνω από 50cm ανάμεσα στα φυτά και περισσότερο από ένα μέτρο για τις σειρές φύτευσης, για καλλιέργεια σε λαχανόκηπο. 

Χρειάζεται αρκετή υγρασία και πότισμα 2-3 φορές την εβδομάδα στο διάστημα του φθινοπώρου, ανάλογα βεβαίως και με τις συνθήκες θερμοκρασίας και βροχόπτωσης, το δε χώμα του θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση ώστε να αποφευχθεί το σάπισμα των επιφανειακών ριζών. 

Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστα σημεία, ενώ η ανάμειξη του χώματος πριν την φύτευση με κοπριά ή κομπόστ και η λίπανση με ένα βιολογικό σκεύασμα που θα περιέχει κάλιο, άζωτο και ιχνοστοιχεία κάθε 3-4  εβδομάδες είναι σημαντικοί παράγοντες για μια πετυχημένη και αποδοτική καλλιέργεια.

Ανάλογα με την ποικιλία η συγκομιδή γίνεται 2-4 μήνες μετά την φύτευση, όταν η κεφαλή αποκτήσει το τελικό της μέγεθος και είναι αρκετά συμπαγής όταν την πιέζουμε. 

Σέλινο

Καλλιεργείστε εύκολα, ακόμη και σε γλάστρες - ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι σας, ένα από τα πιο δημοφιλή μυρωδικά της Μεσογειακής κουζίνας. 

Τόσο η κλασσική ποικιλία Σέλινου, όσο και το Σέλερι αλλά και η Σελινόριζα φυτεύονται μέσα στο φθινόπωρο και πριν τα έντονα χειμωνιάτικα κρύα ή αρχές της άνοιξης. 

Τα μικρά έτοιμα φυτά θα πρέπει να τοποθετηθούν σε απόσταση 25-25cm ανάμεσά τους και σε κηπόχωμα εμπλουτισμένο με κοπριά ή κομπόστ. 

Το Σέλινο αναπτύσσεται ιδανικά σε ηλιόλουστα ή ελαφρά ημισκιερά σημεία και χρειάζεται τακτικό πότισμα, έτσι ώστε το χώμα του να διατηρείται σχεδόν μόνιμα ελαφρά νωπό.

Η συγκομιδή γίνεται 3-4 μήνες από την φύτευση, όταν οι βλαστοί του θα έχουν αποκτήσει ικανοποιητικό ύψος.

Κουνουπίδι

Αναντικατάστατης θρεπτικής αξίας λαχανικό και αν έχετε τον κατάλληλο χώρο καθόλου δύσκολο να εξασφαλίσετε ακόμη και ολόκληρη την ποσότητα Κουνουπιδιού που θα κατανωλώσετε μέσα στον χειμώνα.

Το βρώσιμο μέρος του είναι ουσιαστικά η ανθοκεφαλή του φυτού που αναπτύσσεται στο κέντρο του φυλώμματος και είναι έτοιμη για συγκομιδή 3-4 μήνες μετά την φύτευση, ανάλογα και με την ποικιλία, όταν τα Κουνουπίδια ξεπεράσουν σε διάμετρο τα 10cm.  

Η φύτευση έτοιμων μικρών φυτών γίνεται από το τέλος του καλοκαιριού έως και τον Νοέμβριο, σε ηλιόλουστες θέσεις και σε χώμα εμπλουτισμένο με κοπριά ή κομπόστ και βιολογικό λίπασμα.

Λόγω της μεγάλης παράπλευρης ανάπτυξή τους τα φυτά θα πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση τουλάχιστον 50cm μεταξύ τους. 

Το Κουνουπίδι χρειάζεται τακτικό πότισμα, 2-3 φορές την εβδομάδα, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, ενώ σε συνθήκες πολύ χαμηλών θερμοκρασιών ή παγετού οι ανθοκεφαλές που δεν είναι ακόμη έτοιμες για συγκομιδή θα πρέπει να προστατεύονται με το ειδικό αντιπαγετικό ύφασμα κηπουρικής.  

Μπρόκολο

Πλούσιο σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, ασβέστιο, κάλιο και ιδιαίτερα γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες το Μπρόκολο είναι επίσης ένα από τα χειμερινά λαχανικά εύκολης καλλιέργειας, χωρίς ιδιαίτερες ανάγκες σε φροντίδα.

Η διαδικασία καλλιέργειάς του είναι πανομοιότυπη με εκείνη του Κουνουπιδιού, με την διαφορά ότι το κάθε φυτό διαθέτει παραπάνω από μία και μικρότερες ανθοκεφαλές, ενώ θαυμάσια μπορείτε να τα φυτέψετε και σε συγκαλλιέργεια με κουνουπίδι, τόσο σε λαχανόκηπο όσο και σε βαθιά και μεγάλου μεγέθους δοχεία φύτευσης. 

Κρεμμύδι

Από τα πιο κοινά είδη για χρήση στην μαγειρική και πολύ εύκολο να καλλιεργήσετε τα δικά σας ξερά ή φρέσκα κρεμμύδια σε λαχανόκηπο ή γλάστρες - ζαρντινιέρες.

Κοκκάρι, μικρούς βολβούς κρεμμυδιού, θα βρείτε σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου στα φυτώρια.

Για συγκομιδή των φρέσκων πράσινων βλαστών μπορείτε να φυτέψετε οποιαδήποτε εποχή ενώ για καλλιέργεια ξερών κρεμυδιών η φύτευση των βολβών θα πρέπει να γίνει αρχές της άνοιξης. 

Οι βολβοί φυτεύνται σε απόσταση 5-10 εκατοστών μεταξύ τους (μικρότερη απόσταση για συγκομιδή φρέσκων και μεγαλύτερη για τα ξερά) και σε βάθος όχι μεγαλύτερο του 1cm.

Όπως όλα τα λαχανικά που τμήμα του βρώσιμου καρπού τους αναπτύσσεται κάτω από το έδαφος το κρεμμύδι απαιτεί πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά χώμα, εμπλουτισμένο με κοπριά ή κομπόστ.

Εκτός της αρχικής περιόδου φύτευσης που τα ποτίσματα θα πρέπει να είναι αραιά για να μην σαπίσει το κοκκάρι, το Κρεμμύδι χρειάζεται τακτικό πότισμα 2-3 φορές την εβδομάδα, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, ώστε το χώμα μόνιμα και σε αρκετό βάθος να διατηρεί μια μικρή ποσότητα υγρασίας.

Η συγκομιδή των φρέσκων κρεμμυδιών γίνεται 1-2 μήνες μετά την φύτευση, όταν οι λεπτοί πράσινοι βλαστοί αποκτήσουν ικανοποιητικό μήκος, ενώ τα ξερά κρεμμύδια συλλέγονται αρχές του καλοκαιριού όταν το πράσινο μέρος του φυτού αρχίζει να ξεραίνεται και να γέρνει προς το έδαφος. Στο στάδιο αυτό σταματάμε το πότισμα και όταν το υπέργειο τμήμα του φυτού ξεραθεί πλήρως συλλέγουμε τους βολβούς. 

Σκόρδο

Το φυτό "φάρμακο" κατά πολλούς αν και λόγω της οσμής του διαθέτει και ορκισμένους ...εχθρούς :) και από τα πιο κοινά μυρωδικά για χρήση στην κουζίνα τόσο ωμό όσο και ως συστατικό πολλών φαγητών.

Η καλλιέργειά του είναι εξίσου εύκολη και παρόμοια με εκείνη του  Κρεμμυδιού και με ικανοποιητική απόδοση μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε δοχεία φύτευσης.

Για την καλλιέργειά του φυτεύουμε σελίδες σκόρδου (κατά προτίμηση αυτές στο εξωτερικό μέρος του σκόρδου) σε βάθος 2-3cm, Οκτώβριο-Νοέμβριο όταν οι θερμοκρασίες κινούνται γύρω τους 15-18°C

Σε αντίθεση με το κρεμμύδι το Σκόρδο είναι ανθεκτικό σε συνθήκες ξηρασίας και δεν χρειάζεται πότισμα παραπάνω από 1-2 φορές την εβδομάδα. Λίγο δε πριν την συγκομιδή, στην διάρκεια της άνοιξης, τα ποτίσματα για τουλάχιστον 2 εβδομάδες θα πρέπει να σταματούν ώστε να ωριμάσουν και να ξεραθούν επαρκώς οι υπόγειες κεφαλές του φυτού. 

Παντζάρι

Ιδιαίτερα θρεπτικής αξίας τόσο το φύλωμμα όσο κυρίως οι βολβώδεις ρίζες του Παντζαριού και από τα πιο νόστιμα χειμωνιάτικα λαχανικά που προσφέρονται για καλλιέργεια και σε βαθιά δοχεία φύτευσης.

Χρησιμοποιείστε για την καλλιέργειά του κηπόχωμα εμπλουτισμένο με καλά χωμενένη κοπριά ή κομπόστ και φυτέψτε έτοιμα φυτά Παντζαριού σε απόσταση 20-30cm μεταξύ τους Μάρτιο-Μάϊο και από το τέλος του καλοκαιριού έως τον Νοέμβριο.

Το Παντζάρι δεν χρειάζεται πολύ νερό, το πότισμα 1-2 φορές την εβδομάδα για τα διαστήματα χωρίς βροχοπτώσεις είναι αρκετό ενώ το χώμα του θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση ώστε να μην λιμνάζει νερό ποτίσματος στις ρίζες του φυτού.

Καλλιεργείται σε ηλιόλουστες αλλά και ημισκιερές θέσεις, με χαμηλότερη όμως καλλιεργητική απόδοση, και η συγκομιδή γίνεται γίνεται 2-3 μήνες μετά την φύτευση όταν η κοκκινωπή ρίζα έχει φτάσει σε ένα ικανοποιητικό μέγεθος διαμέτρου περίπου  4-5cm. 
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ