2021-09-28 19:13:37
Φωτογραφία για Reuters: Η επιστροφή στα σχολεία εν μέσω πανδημίας, αποδεικνύεται καλύτερη πέρα από κάθε προσδοκία
 

"Αβάσιμοι αποδεικνύονται οι φόβοι για εκτίναξη των κρουσμάτων λόγω της δια ζώσης εκπαίδευσης εώς τώρα"

Τα σχολεία στις περισσότερες χώρες έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα ένα μήνα και οι φόβοι ότι η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού θα εκτροχίαζε την δια ζώσης μάθηση έχουν αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό αβάσιμοι.

Σε δεκάδες χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία, τα ποσοστά κρουσμάτων που είχαν πάρει την ανιούσα τον Αύγουστο πλέον έχουν μειωθεί ως επί το πλείστον, σύμφωνα με τοπικά δεδομένα και αξιωματούχους.

Αυτό μπορεί να συνδέεται με μια σειρά εποχιακών παραγόντων, εν μέσω μιας παγκόσμιας μείωσης των κρουσμάτων, στους εμβολιασμούς και σε άλλα προληπτικά μέτρα. Οι ειδικοί της δημόσιας υγείας λένε ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν για τυχόν σημάδια αύξησης των κρουσμάτων καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, η μετάδοση στα σχολεία είναι υψηλότερη σε μέρη με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού ενηλίκων, αλλά, συνολικά, τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η κατάσταση βαίνει  καλύτερα από το αναμενόμενο.


Τα κρούσματα μεταξύ των παιδιών αυξήθηκαν σχεδόν κατά επτά φορές τον Αύγουστο, αλλά κορυφώθηκαν την εβδομάδα που τελείωσε στις 2 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής. Ωστόσο, μόνο περίπου το 2% των σχολείων στις ΗΠΑ έκλεισαν προσωρινά λόγω των κρουσμάτων COVID-19.

Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό των μη εμβολιασμένων στις περισσότερες πλούσιες χώρες, είτε επειδή τα εμβόλια για τις ηλικιακές τους ομάδες μόλις ξεκίνησαν είτε γιατί δεν έχουν ακόμη εγκριθεί.

Οι καλοκαιρινές λοιμώξεις που σχετίζονται με τα ταξίδια του Αυγούστου και η αύξηση των κρουσμάτων που σχετίζονται με την αντίστοιχη αύξηση των τεστ έχουν υποχωρήσει και τα αυξανόμενα ποσοστά εμβολιασμού σε συνδυασμό με τα υγειονομικά μέτρα στα σχολεία έχουν συμβάλει σε αυτή την αναπάντεχα καλή εικόνα.

Υπάρχουν εξαιρέσεις, βέβαια. Στη Σιγκαπούρη, τα κρούσματα μεταξύ των παιδιών αυξάνονται όλο τον Σεπτέμβριο και στην Ιαπωνία, τα σχολεία του Τόκιο εναλλάσσουν τους μαθητές στην τάξη.

Αλλά στη Σκανδιναβία, τη Σκωτία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα κρούσματα μειώνονται, παρά τους φόβους ότι η πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα θα εκτόξευε τις μολύνσεις.

Η Σουηδία, όπου τα σχολεία παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανοιχτά καθ ’όλη τη διάρκεια της πανδημίας, είδε μια αρχική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στα παιδιά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά τα κρούσματα είναι τώρα σε χαμηλά επίπεδα - τόσο μεταξύ των παιδιών όσο και του ευρύτερου πληθυσμού.

Στη Νορβηγία, τα κρούσματα κατέγραψαν ημερήσιο ρεκόρ (1.785) μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες της επιστροφής στο σχολείο, πριν μειωθούν κατά 60% από την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Βρετανία έχει δει κάποια αύξηση των κρουσμάτων σε σχολεία που άνοιξαν νωρίς, αλλά η τάση αυτή δεν έχει εξαπλωθεί στον ευρύτερο πληθυσμό.

Στη Σκωτία, τα σχολεία άνοιξαν ξανά στα μέσα Αυγούστου και τα θετικά τεστ έφτασαν στο απόγειό τους μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.

Την εβδομάδα μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, περίπου 1 στα 20 παιδιά ηλικίας 3, 8, 13 και 16 ετών είχε COVID-19, σε σύγκριση με 1 στα 45 άτομα στον ευρύτερο πληθυσμό. Αλλά τα κρούσματα μεταξύ των ατόμων κάτω των 19 ετών μειώνονται κάθε εβδομάδα έκτοτε.

πηγή Reuters
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ