2021-10-02 14:54:40
Φωτογραφία για Ιερός Ναός Αγίου Κυπριανού και Αγίας Ιουστίνης, στο χωριό Μένοικο
Η Εκκλησία του «Αγίου Κυπριανού» και της «Αγίας Ιουστίνης», βρίσκεται στο κέντρο του παλαιού οικισμού, στο όμορφο χωριό «Μένοικο», το οποίο βρίσκεται 20km δυτικά της Λευκωσίας και στο μέσο των χωριών Παλιομετόχου, Ακακίου και Περιστερώνας. Είναι από τις λίγες εκκλησίες της Ορθοδοξίας που είναι αφιερωμένες στους Αγίους Κυπριανό και Ιουστίνη.

Η εκκλησία των Αγίων Κυπριανών και Ιουστίνης αποτελεί το στολίδι της κοινότητας. Πρόκειται για μια βασιλική εκκλησία με οξυκόρυφες καμάρες και σταυρολίθια με ένα ιδιαίτερα επιβλητικό κωδωνοστάσιο. Διαμέσου των αιώνων, η εκκλησία δέχτηκε πολλές επεμβάσεις, οι οποίες διαφοροποίησαν την αρχική του μορφή.

Σήμερα στο χωριό Μένοικο ζουν γύρω στους 1000 μόνιμους κατοίκους, δεν αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες εκτός από θρησκευτικό τουρισμό, λόγω της εκκλησίας η οποία είναι γνωστή για το ξεμάτιασμα.

Ο Άγιος Κυπριανός, είναι ο άγιος που λύνει τη «Βασκανία» και σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση είναι ο Άγιος στον οποίο οι πιστοί προσεύχονται και καταφεύγουν σ’αυτόν, όταν πιστεύουν ή θεωρούν ότι έχουν «χτυπηθεί» από τη «Μαγεία».


Λίγα Λόγια για το Βίο του Αγίου Κυπριανού:

Ο Άγιος Κυπριανός γεννήθηκε το 211 μ.Χ.στην Αντιόχεια της Συρίας και στην αρχή ήταν ειδωλολάτρης, ο οποίος ασχολείτο με τη μαγική τέχνη. Στην πορεία έγινε μεγάλος και φημισμένος μάγος και πολλοί άνθρωποι πήγαιναν καθημερινά κοντά του για να τους βοηθήσει με τα μάγια του. Ο Άγιος Κυπριανός ήταν ευγενής, πλούσιος, φιλόσοφος και μάγος, μετεστράφη στο Xριστιανισμό, όταν δοκίμασε να υποτάξει την πίστη της Ιουστίνης και δεν τα κατάφερε. Ενώ χρησιμοποίησε όλη τη δύναμη των μαγικών του γνώσεων, παραδέχθηκε και πίστεψε τελικά πως ο μόνος παντοδύναμος Θεός είναι ο Ιησούς Χριστός, για την αγάπη του οποίου δέχτηκε στη συνέχεια, με θάρρος τα μεγαλύτερα βασανιστήρια μαζί με την παρθένο Ιουστίνη. Αποκεφαλίστηκαν και οι δύο το 250 μ.Χ. επί βασιλείας Δεκίου και αναδείχθηκαν τεκμήριο του χριστιανικού μαρτυρίου.

Μέρος των λειψάνων των «Αγίων Κυπριανού» και «Αγίας Ιουστίνης», βρίσκεται εντός του Ιερού Ναού. Οι Άγιες εικόνες του ναού είναι ανεκτίμητης ιστορικής και θρησκευτικής αξίας, καλύπτουν την περίοδο από το 16ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Μία από τις πιο αξιόλογες εικόνες του ναού είναι αυτή του Αγίου Κυπριανού, που φιλοτεχνήθηκε από το σημαντικό καλλιτέχνη Δαυίδ και χρονολογείται το 1613. Επίσης στο εσωτερικό του ναού φυλάσσονται σημαντικά ιερά κειμήλια, όπως ένα ξυλόγλυπτο αρτοφόριο του 1873, ένα ζωγραφιστό δίπτυχο του 1856, αλλά και μερικά έργα εκκλησιαστικής αργυροχοΐας, όπως το αργυρεπίχρυσο κάλυμμα της εικόνας του Αγίου Κυπριανού. Επιπρόσθετα, στην εκκλησία φυλάσσονται χειρόγραφα και παλαίτυπα, ανάμεσά τους εκδόσεις ελληνικών τυπογραφείων της Βενετίας και τέσσερις χειρόγραφες μεσοβυζαντινές ακολουθίες Αγίων.

 

Φωτο: ieradeisis.blogspot

Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Κυπριανού και της Ιουστίνης στις 2 Οκτωβρίου. Την ημέρα της εορτής πλήθος προσκυνητών από όλη την Κύπρο καταφθάνει στο χωριό Μένοικο.Την ημέρα αυτή οργανώνεται μια μεγάλη πανήγυρη στο χωριό, η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πανηγύρεις της Κύπρου. Τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγοι οι προσκυνητές που έρχονται στην εκκλησία των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης από το εξωτερικό και ειδικότερα από διάφορες χώρες της Ευρώπης αλλά κυρίως από τη Ρωσία και άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Σύμφωνα με το Κοινοτικό Συμβούλιο.

ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΒΑΣΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΟΦΑΓΙΑ

Του Κυρίου δεηθώμεν,

Κύριε ο Θεός ημών, ο Βασιλεύς των αιώνων, ο παντοκράτωρ και παντοδύναμος, ο ποιών πάντα και μετασκευάζων μόνο τω βούλεσθαι, ο την επταπλάσιον κάμινον και την φλόγα την εν Βαβυλώνι εις δρόσον μεταβαλών και τους αγίους σου τρεις Παίδας σώους διαφυλάξας, ο ιατρός και θεραπευτής των ψυχών ημών, η ασφάλεια των εις σε ελπιζόντων, σου δεόμεθα και σε παρακαλούμεν, απόστησον, φυγάδευσον και απέλασον πάσαν διαβολικήν ενέργειαν, πάσαν σατανικήν έφοδον και πάσαν επιβουλήν , περιέργειαν τε πονηράν και βλάβην και οφθαλμών βασκανίαν των κακοποιών και πονηρών άνθρωπων από τον/τους δούλους σου (ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΣΩΝ ΘΕΛΟΥΜΕ) και ή υπό ωραιότητας ή ανδρείας ή ευτυχίας ή ζήλου και φθόνου ή βασκανίας συνέβη, αυτός φιλάσνθρωπε Δ'εσποτα, έκτινον την κραταιάν σου χείρα και τον βραχίονα σου τον ισχυρόν και ύψιστον και επισκοπών επισκόπησον το πλάσμα σου τούτο, και κατάπεμψον αυτών Άγγελον ειρηνικόν, κραταιόν ψυχής και σώματος φύλακα, ος επιτημίσει και απελάσει απ' αυτού πάσαν πονηράν βουλήν, πάσαν φαρμακείαν και βασκανίαν των φθοροποιών και φθονερών ανθρώπων ίνα υπό σου ο σος ικέτης φρουρούμενος μετ ' ευχαριστίας ψάλλη σοι.

Κύριος εμοι βοηθός και ου φοβηθήσομαι κακά, ότι εσύ μετ' εμού ει, ότι συ ει ο Θεός κραταίωμα μου, ισχυρός εξουσιαστής, άρχων ειρήνης, πατήρ του μέλλοντος αιώνος.

Ναι, Κύριε ο Θεός ημών, φείσαι του πλάσματος σου και σώσον τον δούλον σου από πάσης βλάβης και επηρείας της εκ βασκανίας γινομένης και ανώτερον αυτόν παντός κακού διαφύλαξον.

Πρεσβείες της υπερευλογημένης, ενδόξου Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας, των φωτοειδών Αρχαγγύλων και πάντων σου των αγίων.

Αμήν!

*Στο τέλος μπορείτε να προσθέσετε την παράκληση προς όποιον άλλο Άγιο θέλετε εκτός όσων αναφέρονται πριν τελειώσετε την προσευχή.

Την προσευχή αυτή πρέπει να τη λέτε κάθε βράδυ, μαζί με μια παράκληση προς την Παναγία.

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 22822435

Πηγή: cyprusalive
paraklisi
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Κάνουν πρεμιέρα οι «Αρβύλα»...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κάνουν πρεμιέρα οι «Αρβύλα»...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ