2021-10-07 14:09:10
Φωτογραφία για ΕΤΕπ: «Έχουμε χρήματα για επενδύσεις σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών»
Η διαλειτουργικότητα, ο εκσυγχρονισμός και η μεγαλύτερη χωρητικότητα είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία που στερούνται της ευρωπαϊκής σιδηροδρομικής υποδομής. Για να βελτιωθούν όλα αυτά, όλοι συμφωνούν σε μία προϋπόθεση: τα χρήματα. Λείπουν όμως πραγματικά τα χρήματα;

Νίκος Παπατόλιος

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών στο Λουξεμβούργο μετά την άφιξη του τρένου Connecting Europe Express, οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές υποδομές μονοπώλησαν το ενδιαφέρον. Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ομόφωνα ότι τα προβλήματα υποδομής δεν επιτρέπουν στις σιδηροδρομικές μεταφορές να φτάσουν στο επόμενο επίπεδο σε δραστηριότητες και υπηρεσίες.

Πολλοί είπαν ότι οι επενδύσεις είναι ένα σημαντικό ζήτημα, αλλά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε να παράσχει τα απαραίτητα κεφάλαια. Ποιο είναι λοιπόν το πραγματικό πρόβλημα εδώ; Το RailFreight.com ήταν εκεί για αναφορά.


Τα λεφτά είναι εκεί

«Οι απαιτούμενες επενδύσεις μέσω σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών είναι κάτι που μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε», υποστήριξε ο Kris Peeters, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κατά την ομιλία του. Η ΕΤΕπ έχει ήδη παράσχει κεφάλαια για αρκετά έργα που σχετίζονται με τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές τα τελευταία χρόνια.

Στην πραγματικότητα, ο Peeters είπε ανοιχτά ότι τα χρήματα είναι εκεί και το μόνο που χρειάζεται να γίνει είναι να τα ζητήσετε. Αυτή η δήλωση ήρθε ως απάντηση στον Francois Bausch, αναπληρωτή πρωθυπουργό, υπουργό Άμυνας, Κινητικότητας και Δημοσίων Έργων του Λουξεμβούργου, ο οποίος είπε ότι «ο δημόσιος τομέας πρέπει να χρηματοδοτήσει τις υποδομές».

Το πολιτικό θάρρος είναι το κλειδί

Ωστόσο, ο Μπάους έδωσε μια απάντηση στα τρέχοντα ζητήματα μόνος του. Συζητώντας για το επενδυτικό μοντέλο που εφαρμόζει το Λουξεμβούργο στη σιδηροδρομική υποδομή, είπε ότι η χώρα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε κρατικά και κοινοτικά κονδύλια. «Έτσι κάναμε στο Λουξεμβούργο και τώρα η χώρα επενδύει ακόμη περισσότερο από την Ελβετία», υπογράμμισε.

Συγκεκριμένα, επεσήμανε το γεγονός ότι η χρηματοδότηση δεν είναι το κύριο ζήτημα εδώ. "Το πολιτικό θάρρος είναι αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο", είπε, πράγμα που σημαίνει ότι, πράγματι, εάν οι χώρες θέλουν να επενδύσουν σε σιδηροδρομικές υποδομές, μπορούν να βρουν τον τρόπο, εφόσον αποφασίσουν πραγματικά να κάνουν κάτι γι 'αυτό.

Διαλειτουργικότητα ή αλληλεπίδραση;

Γενικά, τόσο ο Bausch όσο και ο Peter Balazs, Ευρωπαίος συντονιστής του διαδρόμου Βόρειας Θάλασσας-Μεσογείου, συμφώνησαν σε ένα πράγμα: ότι ο εκσυγχρονισμός και η διαλειτουργικότητα είναι απαραίτητες, αλλά η κατασκευή νέων υποδομών είναι ακόμη πιο κρίσιμη. «Δεν χρειαζόμαστε απλώς εκσυγχρονισμό, αλλά επέκταση. Χρειαζόμαστε περισσότερα κομμάτια, περισσότερη χωρητικότητα », τόνισε ο Μπάους. Από την πλευρά του, ο Balasz σχολίασε ότι η ευρωπαϊκή σιδηροδρομική υποδομή είναι μία από τις καλύτερες στον κόσμο, αλλά εκτός από τον εκσυγχρονισμό, χρειάζεται περισσότερη κατασκευή ».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Bausch, το πραγματικό ζήτημα δεν είναι ότι τα κράτη δεν επενδύουν επί του παρόντος. Είναι ότι δεν έχουν επενδύσει εδώ και χρόνια. Η πρότασή του θα ήταν η εστίαση στις ανάγκες κάθε χώρας και η στενή συνεργασία μεταξύ τους. Χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τη συνεργασία μεταξύ Λουξεμβούργου και Γαλλίας. «Οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι το Λουξεμβούργο θα χρηματοδοτήσει το 50 % του εκσυγχρονισμού των υποδομών στη Γαλλία. Θα το κάνουμε για να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας εκεί ». Είναι αυτός ο τρόπος για να πάμε για το μέλλον; Όταν συζητάμε για τη διαλειτουργικότητα, τότε αυτό το είδος συνεργασίας είναι απαραίτητο.

railfreight.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ