2021-10-14 09:19:02
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Φυσαλίδα (Κινέζικο Φαναράκι)
Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας 

για την Φυσαλίδα

Physalis spp είναι η επιστημονική ονομασία του πολύ ιδιαίτερου αυτού φυτού που καλλιεργείται τόσο ως καλλωπιστικό όσο και ως βρώσιμο αφού ο  καρπός των περισσότερων ποικιλιών, που μοιάζει με ντοματίνι με πιο όξινη γεύση, τρώγεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φαγητά, σάλτσες κλπ.  



Γενικά Χαρακτηριστικά

Πόα με ύψος από 0,40cm έως 1,50-2,00 μέτρα ανάλογα με το είδος, όπως ακριβώς και η κανονική ντοματιά με την οποία η Φυσαλίδα είναι συγγενικό είδος.

Το πιο χαρακτηριστικό της γνώρισμα το "χάρτινης" υφής φουσκωτό κέλυφος, που αναπτύσεται από τους κάλυκες των ανθών και το οποίο περικλύει τον καρπό. Το κέλυφος αυτό, σταδιακά κατά την ανάπτυξη των καρπών, αποκτά απόχρωση πράσινη, κιτρινωπή και τελικώς κόκκινη-πορτοκαλί. Το σχήμα του μοιάζει με φαναράκι για αυτό η Φυσαλίδα είναι γνωστή και ως "Κινέζικο Φανάρι". 


Δεν είναι βρώσιμες όλες οι ποικιλίες και πολλές καλλιεργούνται αποκλειστικά για καλλωπιστικούς λόγους, λόγω της πολύ ιδιαίτερης εμφάνισης των βλαστών γεμάτων από πορτοκαλί - κόκκινους κάλυκες, μέσα στους οποίους ο καρπός διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για παραπάνω από τριάντα ημέρες. 

Τόσο τα φύλλα όσο και οι καρποί χρησιμοποιούνται επίσης ως βότανα και στην παρασκευή ομοιοπαθητικών σκευασμάτων. 

Και το φύλλωμα της Φυσαλίδας προσομοιάζει αρκετά με αυτό της ντοματιάς όμως τα φύλλα είναι μεγαλύτερα και τριχοειδή, ενώ οι βλαστοί πιο σκληροί και ευθυτενείς. Στο αρχικό στάδιο ανάπτυξή της ίσως να χρειαστεί ελαφριά υποστήλωση.

Καλλιεργείται τόσο απευθείας στο έδαφος όσο και σε δοχεία φύτευσης και οι βλαστοί είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί τοποθετημένοι και σε βάζα ή συνθέσεις. 

Φροντίδα

Τα περισσότερα είδη Φυσαλίδας είναι εποχιακά και ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες, υπάρχουν όμως και πολυετείς ποικιλίες όπως η Physalis Alkekengi ιδιαίτερα ανθεκτική στο κρύο που απλά στο διάστημα του χειμώνα πέφτει σε αδράνεια.  

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για την Φυσαλίδα ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα για λαχανόκηπο με καλή αποστράγγιση. Για καλλιέργεια σε γλάστρα τοποθετείστε πριν το χώμα μια στρώση χαλίκια για την σωστή απορρόφηση και αποροοή του νερού ποτίσματος.   

Θέση: Χρειάζεται ήλιο σχεδόν σε όλη την διάρκεια της ημέρας και προστασία μόνο από τον έντονο μεσημεριανό ήλιο σε περιόδους καύσωνα και τον έντονο αέρα. 

Πότισμα: Η Φυσαλίδα είναι σχετικά απαιτητική σε νερό, για να έχει ικανοποιητική ανθοφορία. Από την άνοιξη, ανάλογα βεβαίως και με τις καιρικές συνθήκες, ποτίζετε 2-3 φορές την εβδομάδα και κάθε 2 ημέρες στο διάστημα του καλοκαιριού.

Στο αρχικό στάδιο φύτευσης και για 2-3 εβδομάδες μειώστε την ποσότητα νερού που δέχεται το φυτό στην εντελώς αναγκαία ώστε να μην αναπτυχθεί υπέρμετρα το επιφανειακό ριζικό σύστημα εις βάρος των βλαστών. Το ίδιο ελαφρά μειωμένα ποτίσματα απαιτούνται και στο διάστημα δημιουργίας των ανθών και  "δεσίματος" των καρπών, αφού το υπερβολικό νερό έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση των λουλουδιών.  

Όπως ακριβώς και στην καλλιέργεια της κανονικής ντομάτας αποφύγετε κατά το πότισμα το βρέξιμο των φύλλων ώστε η υγρασία να μην γίνει αιτία εμφάνισης ασθενειών. 



Λίπανση: Η λίπανση, ειδικά αν έχετε χρησιμοποιήσει ένα εμπλουτισμένο σε συστατικά φυτόχωμα, δεν είναι τόσο απαραίτητη όμως ένα βιολογικό σκεύασμα πλούσιο κυρίως σε άζωτο και κάλιο μια φορά τον μήνα από τις αρχές της άνοιξης ευννοεί την Φυσαλίδα και συμβάλλει στην εντονότερη ανθοφορία - καρποφορία της.  

Ασθένειες: Προσβάλλεται από τις ίδιες ασθένειες της κανονικής ντομάτας με κυριότερες το ιώδιο και τον περονόσπορο, που αντιμετωπίζονται με ειδικά σκευάσματα κατάλληλα για βιολογικές καλλιέργειες.

Προληπτικά κάθε εβδομάδα μπορείτε να ψεκάζετε το φυτό με ένα μείγμα που θα δημιουργήσετε αναμειγύνοντας από μία κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι και οινόπνευμα με ένα λίτρο νερό. 



Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Φυσαλίδα ανθίζει αρχές της άνοιξης και καρποφορεί στην διάρκεια του καλοκαιριού.

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους αρχές της άνοιξης, με μοσχεύματα  ή διαίρεση των ριζών, ενώ σε μεγάλα φυτώρια θα βρείτε τόσο έτοιμα φυτά όσο και σπόρους κυρίως της πολυετούς καλλωπιστικής ποικιλίας Physalis Alkekengi .
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ