2021-10-20 08:50:31
Φωτογραφία για Αλλάζουν «παρόχους» οι ψηφιακές υποδομές στην Ελλάδα



 Πίστα δείχνουν να αλλάζουν οι ψηφιακές υποδομές στην Ελλάδα με τις ιδιωτικές επενδύσεις που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση να πυκνώνουν και την χώρα να εντείνει τις προσπάθειές της για γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις ώστε να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις του Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) της ΕΕ. Διαφοροποιητικό στοιχείο αυτή τη φορά, αποτελεί το γεγονός ότι οι προσπάθειες δείχνουν συντονισμένες, με στόχο να καλύψουν όλο το φάσμα των απαιτούμενων υποδομών, προσδίδοντας πόντους ψηφιακής βαρύτητας στη χώρα 

Αυξάνονται και πληθαίνουν τα Data Center 

Τις ιδιωτικές προσπάθειες που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση επισφραγίζουν οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Lamda Hellix, θυγατρική της Digital Realty, η οποία έβαλε χθες τα θεμέλια για την κατασκευή του μεγαλύτερου data center που υπάρχει μέχρι σήμερα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, το Athens 3, όπως και θα λέγεται, θα αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου campus κέντρων δεδομένων στην Νοτιανατολική Ευρώπη

. Σε αυτό θα μπορούν να στεγαστούν πάνω από 50.000 εξυπηρετητές και η χωρητικότητα του θα ανέρχεται σε 6.8MW, μεγαλύτερη δηλαδή από τη χωρητικότητα όλων μαζί, των εν λειτουργία data centers στην Ελλάδα. Αντίστοιχης δυναμικής και χωρητικότητας θα είναι και το δεύτερο data center, Athens 4, που σχεδιάζει να κατασκευάσει στη χώρα μας η εταιρεία και το οποίο βρίσκεται αυτή την περίοδο στο στάδιο της αδειοδότησης. 

Οι εν λόγω επενδύσεις, ξεπερνούν συνολικά τα 140 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθούν σταδιακά, με τα στελέχη της εταιρείας να διευκρινίζουν ότι η πρώτη φάση του Αthens 3 θα είναι έτοιμη τον Δεκέμβριο του 2022. Ωστόσο δεν είναι τα μόνα σχέδια που έχει η εταιρεία για την χώρα μας, αφού όπως διευκρινίστηκε ήδη διερευνά τον σχεδιασμό και την κατασκευή επιπλέον data centers, τόσο στην περιοχή της Αττική όσο και στην Βόρεια αλλά και Νότια Ελλάδα. 

Θεμέλια για τρία ακόμα data center αναμένεται να ρίξει σύντομα και η Microsoft, η οποία είχε ανακοινώσει πριν από έναν περίπου χρόνο την σχετική επένδυσή της. Η εταιρεία, φέρεται να βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της αναζήτησης τοποθεσίας για τα data centers, τα οποία θα μπορούσαν να κατασκευαστούν και σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής για λόγους ασφαλείας, όπως είχε διευκρινίσει σε παλαιότερη ενημέρωση ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος. Παρότι πρόσθετες ανακοινώσεις για το Data Center Region της Microsoft δεν έχουν γίνει, το επιθυμητό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί κατά τον εορτασμό των 30 χρόνων παρουσίας της εταιρείας στην Ελλάδα, δηλαδή σε δύο περίπου χρόνια από σήμερα.Μόνο οι προαναφερθείσες επενδύσεις εκτιμάται ότι θα τριπλασιάσουν το capacity της χώρας για αποθήκευση δεδομένων. Να θυμίσουμε ότι στην Ελλάδα στεγάζονται σήμερα 13 Data Center μικρότερης χωρητικότητας με τα 8 εξ αυτών να βρίσκονται στην Αθήνα, τα τρία στην Θεσσαλονίκη και το ένα στην περιφέρεια. Η χώρα μας ωστόσο υπολείπεται άλλων χωρών αν σκεφτεί κανείς ότι το αντίστοιχο νούμερο στη Βουλγαρία είναι 23. Το σκηνικό δείχνει να αλλάζει κι επικουρικά προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να συμβάλλει και η νέα ρύθμιση των στρατηγικών επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, βάσει την οποίας οι επενδύσεις σε data center μπορούν να χαρακτηριστούν «στρατηγικές επενδύσεις». 

Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος αποτελεί βέβαια μόνο τον έναν λόγο, χάρη στον οποίο οι προαναφερθέντες αμερικανικοί κολοσσοί συμπεριέλαβαν την Ελλάδα στον χάρτη των κέντρων δεδομένων. Ο άλλος φέρεται να είναι η γεωστρατηγική θέση της χώρας η οποία μπορεί να την μετατρέψει σε σταυροδρόμι που συνδέει την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Αυτή η γεωστρατηγική θέση μάλιστα, η οποία έμενε ανεκμετάλλευτη μέχρι χθες, δείχνει να κινητοποιεί επενδύσεις και προς μια άλλη κατεύθυνση, εξίσου βασική για την συνδεσιμότητα της περιοχής. Ο λόγος για τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών (SBUs) τα οποία προσφέρουν υψηλή αξιοπιστία και υψηλή μεταφορική ικανότητα δεδομένων. 

Νέα καλώδια οπτικών ινών πέφτουν στις ελληνικές θάλασσες

Για την ακρίβεια, όπως τονίστηκε χθες, ένα νέο καλώδιο οπτικών ινών ετοιμάζεται να εγκατασταθεί στο βυθό του Ιονίου από την ανεξάρτητη πλατφόρμα υποδομής οπτικών ινών Islalink, που ανήκει στη Fiera Infrastructure και την Elettra, θυγατρική κατά 100% της Orange. Το εν λόγω υποβρύχιο καλώδιο θα συνδέει την παραθαλάσσια ιταλική πόλη Crotone με την Πρέβεζα, θα φέρει την ονομασία ΙONIAN και αναμένεται να είναι έτοιμο τον Νοέμβριο του 2022. Το μήκος του θα είναι 330 χλμ και η υποβρύχια υποδομή θα συμπληρωθεί από δύο επίγειους δακτυλίους οπτικών ινών που θα συνδέουν το σύστημα με τις πόλεις του Μιλάνου και της Ρώμης στην Ιταλία, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα. 

Το IONIAN μάλιστα, όπως διευκρινίστηκε χθες, θα είναι εξοπλισμένο με 24 ζεύγη οπτικών ινών τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν δυνητικά από πολλαπλούς συμβατούς παρόχους και διαφέρει αρκετά από τα ήδη υπάρχοντα καλώδια σε Αδριατική και Μεσόγειο αφού το 75% αυτού θα είναι τοποθετημένο στην επιφάνεια του βυθού, κάτω δηλαδή από τα 1.000 μέτρα, ώστε να προστατεύεται από οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα που θα μπορούσε να δημιουργήσει προσκόμματα στη λειτουργία του. Στόχος είναι να υποστηρίξει υπερ-ευρυζωνικές υπηρεσίες στην Ελλάδα ώστε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να αποτελέσουν περιφερειακούς κόμβους για υπηρεσίες cloud, περιεχομένου και τηλεπικοινωνιών. Σε αυτό το πλαίσιο δε, το Ionian θα διακινεί και τα δεδομένα του υπό κατασκευή Athens 3 της Lamda Hellix.Να θυμίσουμε ότι η ισπανική IslaLink με έδρα τη Μαδρίτη αποτελεί έναν ανεξάρτητο και ουδέτερο πάροχο υποδομών οπτικών ινών, που ειδικεύεται σε υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών και συναφείς δραστηριότητες. Η Elettra Tlc SpA, με έδρα τη Ρώμη, ανήκει στον Όμιλο Orange και εξειδικεύεται σε θαλάσσια έργα που σχετίζονται με οπτικά υποβρύχια καλωδιακά συστήματα. Όσο για την Fiera Infrastructure αποτελεί έναν επενδυτής τέτοιων υποδομών παγκόσμιου βεληνεκούς, που έχει ήδη παρουσία στο Τορόντο, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη και τα περιουσιακά υπό διαχείριση στοιχεία της ξεπερνούσαν τα 2,7 δισ. δολάρια στις 31 Μαρτίου 2021.

Πέρα από την Islalink, τα υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών που θα διασυνδέουν την ηπειρωτική χώρα με τα ελληνικά νησιά και με την Κύπρο, βρίσκονται ψηλά και στην ατζέντα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την δυνατότητα χρηματοδότησης τους να έχει συμπεριληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με αρχικό ποσό 89 εκατ. ευρώ. Για το σκοπό αυτό μάλιστα βρίσκεται εδώ και καιρό σε διαβούλευση η κατασκευή ενός νέου υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών που θα ενώνει την Ελλάδα, με την Κύπρο. Το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, του υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας διερευνούν ειδικότερα τις προθέσεις του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να βρεθεί ο καταλληλότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για την υλοποίηση του εν λόγω καλωδίου.

Από το βυθό των ελληνικών θαλασσών θα μπορούσαν να περάσουν και δύο ακόμα διεθνή υποθαλάσσια καλώδια που ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει η ινδική εταιρεία Reliance Jio Infocomm (Jio). Σύμφωνα με τα σχέδια που παρουσιάζονται στην σχετική ανακοίνωση της εταιρείας τα IAX και IEX, όπως και θα ονομάζονται, θα έχουν μήκος 16,000 χιλιόμετρα και χωρητικότητα 200Tbps και θα συνδέσουν την Ινδία με την Ευρώπη και συγκεκριμένα την Ιταλία περνώντας και από την Κρήτη. insider.gr



Εικόνα

Freegr network blog- News about pc, technology.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ