2021-10-20 23:35:00
Φωτογραφία για Νέος Υπερ-Τειρεσίας για δάνεια, εφορία,λογαριασμούς ΔΕΚΟ κλπ -  Ηλεκτρονικό δίχτυ για όλους!
Πρόσβαση σε μια «ακτινογραφία» που θα αποτυπώνει λεπτομερώς κάθε τους συναλλαγή με την εφορία θα αποκτήσουν μέσα στο επόμενο δίμηνο όλοι οι πολίτες.

Αυτό θα καταστεί δυνατό μέσα από μια νέα ψηφιακή υπηρεσία στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, η οποία θα ονομάζεται ψηφιακή ενημέρωση κίνησης. Εξέλιξη που από την μια διευκολύνει κάθε Έλληνα και σηματοδοτεί μια νέα εποχή στη σχέση κράτους – πολίτη, από την άλλη όμως βάζει ένα ακόμη λιθαράκι στον δρόμο για τον... ΥΠΕΡ Τειρεσία.

Σε λειτουργία θα τεθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο η νέα ψηφιακή υπηρεσία, μέσα από την οποία οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να βλέπουν για κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο, τι ποσά πλήρωσαν και για για ποιες υποχρεώσεις (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, κ.λπ.), τι ποσά συμψηφίστηκαν και με ποιους φόρους, πόσα καταβλήθηκαν στους λογαριασμούς τους, και τι ποσά καταβλήθηκαν ως υπερεισπράξεις.

Συμπληρώνεται το ψηφιακό παζλ

Η εξέλιξη αυτή συμπληρώνει ένα ακόμη κομμάτι του παζλ που μεθοδικά στήνεται τα τελευταία χρόνια: Και ήδη αυτή την στιγμή, πάνω από κάθε νοικοκυριό απλώνεται ένα τεράστιο… ηλεκτρονικό δίχτυ!

Πολύ πιο σύντομα από ότι ενδεχομένως περιμένει κανείς, το ηλεκτρονικό «μάτι» του κράτους θα «βλέπει» και θα ξέρει τα πάντα: Ψηφιοποίηση κάθε πτυχής της δημόσιας διοίκησης φέρνει η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ηλεκτρονικοί φάκελοι για κάθε Έλληνα πολίτη στην Εφορία, στα νοσοκομεία, την Πολεοδομία, το Κτηματολόγιο, τα δικαστήρια, τον ΕΦΚΑ, ακόμη και στα… διόδια. Αλλά και ηλεκτρονικοί φάκελοι για τους αλλοδαπούς στα γραφεία μετανάστευσης.

Ο .. απόλυτος φάκελος δεδομένων στην Εφορία

Ο… απόλυτος φάκελος δεδομένων για κάθε πολίτη θα βρίσκεται στην Εφορία. Εκεί θα είναι καταγεγραμμένο από το τι χρήματα βάζει στην τσέπη μέχρι και το πόσα ξοδεύει και πού. Εκείνη η αλλαγή που θα κάνει την διαφορά ακούει στη φράση Data mining ή στα… ελληνικά «εξόρυξη δεδομένων». Μοιάζει με τίτλο ταινίας αλλά δεν είναι. Πρόκειται για το νέο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης με το οποίο εξοπλίζεται η Εφορία.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα έχει τη δυνατότητα να κάνει «βουτιά» σε μια «θάλασσα» πληροφοριών και να «αλιεύει» εκείνα τα δεδομένα που θα την οδηγούν σε… φοροφυγάδες. Η τεχνητή νοημοσύνη θα ενταχθεί στο οπλοστάσιο του ελεγκτικού μηχανισμού.

Το επονομαζόμενο Data Mining -το οποίο αποτελεί την τέχνη της εξόρυξης χρήσιμων πληροφοριών από μεγάλες δεξαμενές δεδομένων- θα τεθεί στην υπηρεσία του Κράτους στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και θα είναι σε θέση, για παράδειγμα να ξεχωρίζει ποιες φορολογικές δηλώσεις ανταποκρίνονται στην πραγματική περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου και ποιες όχι.

Για να συμβεί όμως αυτό ενίοτε θα χρειάζεται να αντλεί και… προσωπικά δεδομένα. Ήδη το Data Mining αξιοποιείται στην Ευρώπη: Οι γαλλικές αρχές ανέπτυξαν το 2018 αντίστοιχο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δηλαδή ένα σύστημα εξόρυξης δεδομένων και αξιολόγησης τεραστίων ποσοτήτων δεδομένων που ελέγχονται διαδοχικά και επαληθεύονται συστηματικά. Στοιχεία έχουν αντληθεί από βάσεις δεδομένων ιδιωτικών εταιρειών εκτός δηλαδή των αρχείων που έχει το γαλλικό δημόσιο από το ηλεκτρονικό εμπόριο ακόμη και από τα κοινωνικά δίκτυα.

Ατομικός ιατρικός φάκελος για κάθε πολίτη

Ο ψηφιακός Μετασχηματισμός του Συστήματος Υγείας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

ανάπτυξη Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του Πολίτηβελτίωση της ψηφιακής ετοιμότητας των Νοσοκομείων με έμφαση την ανάπτυξη κλινικών πληροφοριακών συστημάτων και την τροφοδότηση του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείαςπρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού για την διαχείριση του καρκίνου καιενίσχυση δράσεων τηλεϊατρικής

Νέος Υπερ-Τειρεσίας για δάνεια, εφορία και.. λογαριασμούς ΔΕΚΟ

«Πιστωτικό γραφείο» ή αλλιώς credit bureau, το οποίο και θα αναλάβει να ενημερώνει τον κάθε πολίτη για πάσης φύσεως καθυστερήσεις στην... εξόφληση των υποχρεώσεών του «στήνει» επίσης το κράτος.

Στις ψηφιακές «αποθήκες» του credit bureau θα «κρύβεται» ένα αχανές σύστημα πληροφοριών στο οποίο θα είναι καταγεγραμμένος κάθε «ανοιχτός λογαριασμός» με τράπεζες, ΔΕΚΟ, Δημόσιο, οποιουδήποτε Έλληνα πολίτη: Μέσω του συγκεκριμένου «πιστωτικού γραφείου» θα μπορεί ο κρατικός λειτουργός να ερευνά το ιστορικό που έχει ο πολίτης σε απλήρωτες υποχρεώσεις και να ενημερώνει είτε τον ίδιο, είτε τις υπηρεσίες που ενδιαφέρονται σχετικά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το «πιστωτικό γραφείο» αναλαμβάνει να «τσεκάρει» -κυρίως- το ιστορικό της λήψης δανείων του πελάτη, εκείνου δηλαδή που έχει απευθυνθεί σε μια τράπεζα και έτσι δίνοντας τις σχετικές πληροφορίες στους... «αρμοδίους» διευκολύνει το «σύστημα» να αποφασίσει εάν θα χορηγήσει δάνειο ή όχι. Ανάλογο ρόλο θα έχει και στην χώρα μας το credit bureau, μόνον που η πληροφόρηση θα «εμπλουτιστεί»: Στο σύστημα θα καταγράφεται εάν κάθε πολίτης έχει οποιαδήποτε καθυστέρηση σε πάσης φύσεως πληρωμές, από τις τράπεζες και την εφορία, ως τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΕΚΟ!

Και «χάρτης διαδρομών» μέσω διοδίων

Δρομολογείται η κατασκευή μιας Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης για την πρόσβαση στην Κοινωνική Προστασία, αλλά και ψηφιακής Πύλη για την αναπηρία και Κάρτα Αναπηρίας. Και αν όλα τα παραπάνω από τη μια διευκολύνουν, από την άλλη καταγράφουν τις οικονομικές δοσοληψίες κάθε Έλληνα, τις δικαστικές του «περιπέτειες», τα ιατρικά του δεδομένα, ακόμη και το τι ώρα πάει ή φεύγει από την δουλειά του, σε λίγο καιρό θα καταγράφονται και σχεδόν όλα τα δεδομένα για τις μετακινήσεις του με όχημα.

Η ανάπτυξη ενός διαλειτουργικού συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων για όλη την Ελλάδα, ανοίγει τον δρόμο στο να «περνά» στο κεντρικό σύστημα ο «χάρτης» με τις διαδρομές που διανύει με το τροχοφόρο του κάθε πολίτης.

Έρχεται και… ψηφιακό άσυλο

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης προβλέπει και ψηφιοποίηση των διαδικασιών μετανάστευσης και του αρχείου ασύλου, ώστε να γίνει αποτελεσματική διαχείριση των αιτήσεων και να επιτευχθεί ταχύτερη ενσωμάτωση των νόμιμων μεταναστών και προσφύγων. Το έργο θα βοηθήσει στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών αλλά και θα διευκολύνει εκείνους που νομίμως θέλουν να μεταναστεύσουν στην χώρα μας./πηγή enikonomia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ