2021-11-03 17:36:33
Φωτογραφία για Είναι η περιβαλλοντική στιγμή της αλήθειας για τις μεταφορικές εταιρίες.
Καθώς η διάσκεψη COP26 του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή λαμβάνει χώρα στη Γλασκώβη του Ηνωμένου Βασιλείου, η επείγουσα ανάγκη για μια πράσινη μετάβαση στις μεταφορές είναι πιο επείγουσα από ποτέ. 

 Νίκος Παπατόλιος

Η στροφή στις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές είναι το κλειδί για την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων. «Όποιος παίρνει στα σοβαρά τις εκκλήσεις από τη διάσκεψη για το κλίμα θα πρέπει τώρα να αρχίσει να μεταφέρει όσο το δυνατόν περισσότερες εμπορευματικές μετακινήσεις προς τους σιδηροδρόμους», λέει η πρωτοβουλία shift2030.

«Είναι η στιγμή της αλήθειας για τους φορτωτές», προσθέτει ο Sebastian Ruckes, πρόεδρος του shift2030. «Εάν οι φορτωτές θέλουν να κάνουν τη διαφορά, είναι καιρός να δράσουν τώρα και δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές από τη μεταφορά του φορτίου τους σιδηροδρομικώς», τονίζει.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην πρώτη εβδομάδα της διάσκεψης COP26 και η κατάσταση μετά τη σύνοδο κορυφής των παγκόσμιων ηγετών των δύο πρώτων ημερών της διάσκεψης είναι δυσοίωνη
. Το CNN αναφέρει ότι υπάρχει «τεράστιο χάσμα μεταξύ δεσμεύσεων και δράσης» μέχρι στιγμής και ότι «η αποτυχία των παγκόσμιων οικονομιών να θέσουν μια ημερομηνία λήξης στη χρήση του άνθρακα» είναι ανησυχητική. Επιπλέον, το γεγονός ότι δεν έχουν θέσει όλες οι χώρες τους ίδιους στόχους (καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050) εμποδίζει την υλοποίηση των πράσινων στόχων.

Ώρα για δράση

Είναι καιρός να εφαρμοστούν γρήγορα μέτρα που θα μειώσουν δραστικά τις εκπομπές CO2. Ο τομέας των μεταφορών βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για το κλίμα και «καθώς οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές κατέχουν σημαντικό μερίδιο στις εκπομπές CO2 εκτός εάν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, δεν αναμένονται βελτιώσεις σύντομα», λέει ο Rucke.

Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, το συνέδριο θα αφιερώσει μια ολόκληρη μέρα συζητώντας θέματα μεταφορών. Η συνεδρία τιτλοφορείται Οδήγηση της παγκόσμιας μετάβασης στις μεταφορές μηδενικών εκπομπών και ελπίζουμε ότι οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές και οι σιδηροδρομικές μεταφορές, γενικά, θα έχουν κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα. 

Εν τω μεταξύ, ο τομέας των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών εκπροσωπήθηκε στο κλιματικό τρένο προς το COP26 από την UIRR. Ο Άκος Έρσεκ έκανε μια παρουσίαση που τόνισε τις δυνατότητες της συνδυασμένης μεταφοράς μηδενικού άνθρακα στους αντιπροσώπους και τον Τύπο.

railfreight.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ