2021-11-06 18:18:21
Φωτογραφία για Ολοι μαζι στην επιστημη βαζουν την κοπρια τους στην ιδια γουρνα
του  Yiannis Prassas Τoronto-based Scientist (Mount Sinai Hospital). Molecular biologist. Biotech entrepreneur.

- "Να θυμάσαι. Κοπρια εναποθέτουμε εμεις οι επιστήμονες" μου ειχε πει με βαριά ιρλανδική προφορά καθηγητης της επιτροπης αμεσως μετά την παρουσιαση του διδακτορικου μου.

- Κοπρια?

- Ναι, ολοι μαζι στην επιστημη βαζουν την κοπρια τους στην ιδια γουρνα. Αλλοι με το φτυαρι, αλλοι με το κουταλακι και αλλοι με οδοντογλυφιδα. Και ξαφνικα απο το συλλογικο αυτο λιπασμα ανθιζει κάπου σε κάποια κορυφή καποιος ανθος. Γι αυτο και καθε ανακαλυψη την γιορταζουμε σαν να ειναι δικια μας.”

Τον τελευταιο χρονο ζουμε σε πραγματικο χρονο εναν απο τους μεγαλυτερους ιστορικα θριαμβους της επιστημης. Ασχετα αν καποιοι εντελως τραγικά το βιωνουν αυτο σαν μια τεραστια πλεκτανη συνομωσιας.

Περυσι τον Νοέμβριο είδαμε τα πρώτα αποτελέσματα από τη φάση 3 των δοκιμών των mRNA εμβολίων. Εκείνη η σχεδόν τέλεια οριζόντια κόκκινη γραμμή που αρνούνταν να ανεβεί προς τα πάνω. Δύσκολα θα ξεχαστεί από πολύ κόσμο το συγκεκριμένο γράφημα. Η αρχή του τέλους της περιόδου αποκλειστικης παθητικης αμυνας στον ιο. Για να ακολουθήσουν μετά μια σειρά από πολύ αποτελεσματικά εμβόλια (διαφόρων τεχνολογιών).


Αυτο το φθινόπωρο τα ακρως ενθαρρυντικα αποτελεσματα μας ερχονται απο το χώρο των νέων αντιικων φαρμάκων. Τον δρόμο άνοιξε το molnupiravir και έπειτα το νέο αντιικο φάρμακο (paxlovid) που δείχνει να έχει όλα τα φόντα ώστε να γίνει ένα νέο (καλύτερο) Tamiflu για τον κορόνα . Σημάδια υψηλής αποτελεσματικότητας, εύκολη χρήση (από το στόμα στο σπίτι), καθαρος μηχανισμος δρασης. Είναι νωρις ακόμη για συμπεράσματα και θα αργησει να πέσει μαζικα στην μάχη (η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να επαρκέσει μόνο για 50,000,000 ασθενείς στο 2022), τα αποτελέσματα ομως αφήνουν πολύ χώρο για αισιοδοξια οτι η ενδημική συμβιωση μας με τον ιο μπορεί να γίνει πολύ πιο ομαλή (δυστυχως δεν θα τα έχουμε στον δύσκολο χειμώνα που μπαίνουμε).

Η επιστήμη δείχνει τα δόντια της. Οι απαιτήσεις πολλών από την επιστήμη είναι στο ταβάνι: «γιατί δεν είναι 100% αποτελεσματικά τα εμβόλια;;;», «γιατί στην αρχή είπατε κάτι και μετά αλλάξατε γνώμη;», «γιατι δεν ειναι απόλυτα ασφαλή τα εμβόλια και τα φάρμακα;;» κοκ. Όσοι ειναι λίγο πιο κοντά στις επιστημονικές μεθόδους μπορούν εύκολα να αντιληφθούν ποσο σπουδαία πράγματα έχουν γίνει εδώ και 1.5 χρόνο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όσοι αντιλαμβάνονται την τεράστια πολυπλοκότητα του μοριακού κόσμου της ανοσολογιας μπορούν να εκτιμήσουν ποσο δύσκολη υπόθεση είναι να χακεψεις αυτό το σύστημα κατά το δοκουν με τόση αποτελεσματικότητα οπως το κάνουν τα νέα εμβόλια. Αντίστοιχα όσοι ασχολούνται με σχεδιασμό φαρμάκων μπορούν εύκολα να καταλάβουν ποσο πολύπλοκο είναι να σχεδιάσεις ένα νέο φάρμακο που να στοχεύει αποκλειστικά σε μια νεα ιικη πρωτεΐνη και αυτό να δείχνει τόσο ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην πρώτη κλινική δοκιμή. Προφανώς δεν δούλεψαν όλα. Πολλά υποψήφια εμβόλια κόπηκαν, πολλά νεα φάρμακα δεν προχώρησαν, αλλά είπαμε… κοπριά.

Ειμαστε σε μια δύσκολη (μάλλον και τελευταία) στροφή της τρεχουσας πανδημιας αλλα ολα τα παραπάνω πρέπει να μας γεμίζουν όλους με αυτοπεποίθηση για την μεγάλη εικόνα. Ας μην τα ξεπερνάμε έτσι εύκολα.
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ