2021-11-07 09:40:04
Φωτογραφία για Iδέες Χειροποίητων Κατασκευών για Χριστουγεννιάτικα BAZAAR και δώρα από απλά και οικονομικά υλικά
Χειροποίητα αντικείμενα

 για διάθεση σε Χριστουγεννιάτικα BazaarΌλο και περισσότερα σωματεία, σύλλογοι, οργανισμοί μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, σχολεία κλπ. εντάσσουν στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους κάποιο Χριστουστεγγιάτικο Bazaar, με σκοπό την εξοικονόμηση ενός μέρους του κόστους λειτουργίας τους ή κοινωφελών σκοπών τους, διαθέτοντας τις ημέρες των γιορτών προς πώληση είτε προϊόντα συναφή με την δραστηριότητά τους, είτε διαφόρων ειδών χειροποίητες γιορτινές κατασκευές φτιαγμένες από μέλη και φίλους τους.

Η επιλογή των χειροποίητων κατασκευών προσανατολίζεται κατά βάση σε οικονομικά αντικείμενα όπως στολίδια, μικροδωράκια, διακοσμητικά αλλά και χρηστικά είδη  και τα οποία για να μπορούν να διατεθούν σε καλές τιμές, ώστε να είναι προσιτά σε όσο περισσότερους από τους επισκέπτες τέτοιων αγορών, είναι λογικό ότι θα πρέπει πρωταρχικά να έχουν δημιουργηθεί από κατά το δυνατόν  οικονομικότερα υλικά.


Το γεγονός δε ότι διενεργούνται πάρα πολλά Bazaar την περίοδο των γιορτών μοιραία αυξάνει τον ...ανταγωνισμό και ως πετυχημένα προϊόντα-αντικείμενα για αυτήν την χρήση θεωρούνται όσα διαθέτουν κάποια πρωτοτυπία  ενώ ταυτόχρονα η αξία των υλικών δεν στερεί το παραμικρό από την γενικότερη αισθητική ή χρησιμότητά τους. 

Στην πραγματικότητα ένας "πάγκος" τέτοιου Bazaar μπορεί θαυμάσια να στηθεί και με αντικείμενα-κατασκευές  φτιαγμένα αποκλειστικά από ανακυκλώσιμα υπό την ευρεία έννοια υλικά, από "σκουπίδια" και "άχρηστα" που όλοι διαθέτουμε στο σπίτι μας, πλαισιωμένα και με κάποιες δημιουργίες από υλικά που η φύση μας παρέχει  εντελώς ...δωρεάν ή πολύ οικονομικά  έτοιμα αντικείμενα του εμπορίου τα οποία με μικρό σχετικά κόπο, ελάχιστο κόστος και πολύ περισσότερη ...φαντασία μπορούν να αποκτήσουν μια εντελώς διαφορετική, "καλλιτεχνική" και γιορτινή όψη.  

1. Κατασκευές από αποξηραμένα φρούτα - μπαχαρικά

Οικονομικές και εύκολες κατασκευές που σε ένα Bazzar μπορούν να διατεθούν είτε μεμονωμένα είτε σε συσκευασίες 3-6 τεμαχίων για τα μικρά αντικείμενα π.χ κρεμαστά στολίδια για το δέντρο. 

Οι συνδυασμοί είναι πάρα πολλοί, μπορούν ταυτόχρονα να μετατραπούν και σε "αρωματικά" διακοσμητικά χρησιμοποιώντας κυρίως πορτοκάλι και κανέλες, ενώ κάθε ιδέα με κανέλες μπορεί, για μείωση του κόστους, να υλοποιηθεί και με  ξυλαράκια-κλαδάκια δέντρων. 

Δείτε εδώ πως ακριβώς θα αποξηράνετε φρούτα για χρήση σε κατασκευές.   

2. Στολίδια από ζύμη

Μικρά κρεμαστά στολίδια ή και μεγαλύτερες κατασκευές που είτε στην φυσική λευκή μορφή τους είτε βαμμένα, μεμονωμένα ή σε συσκευασίες πολλών τεμαχίων, είναι σίγουρο ό,τι θα εντυπωσιάσουν. 

Η συγκεκριμένη ζύμη, το τελικό αποτέλεσμα της οποίας προσομοιάζει πολύ με λευκό πηλό ή πορσελάνη, είναι η οικονομικότερη πρώτη ύλη για αυτήν την χρήση και ιδιαίτερα πρακτικός τρόπος για να κατασκευάσετε και γούρια, με την ίδια ακριβώς διαδικασία όπως για τα κρεμαστά στολίδια, προσθέτοντας απλώς κάποια στοιχεία όπως μικρά διακοσμητικά, κορδέλες, σκοινάκι κλπ. αλλά και ...πρωτοχρονιάτικα φλουριά στα οποία θα χαράξετε πριν  στεγνώσει εντελώς η ζύμη την χρονολογία, ευχές κλπ. 

Δείτε εδώ πως ακριβώς θα τα φτιάξετε. 

3. Χριστουγεννιάτικα κεριά Κλασσική βεβαίως επιλογή, όμως ο τρόπος που μπορείτε να διακοσμήσετε απλά άσπρα κεριά που σε πολυκαταστήματα ειδών σπιτιού θα βρείτε ακόμη και με λιγότερο από 1€ μπορεί να κάνει την διαφορά, αν φυσικά δεν θέλετε να μπείτε στην διαδικασία να φτιάξετε εξ΄αρχής χειροποίητα κεριά σε δοχεία.  

Με κάθε είδους χαρτί - χαρτοπετσέτα και την τεχνική του decoupage, κομμάτια υφάσματος, λινάτσα, σπάγγο-σκοινί, αυτοκόλλητες διακοσμητικές ταινίες κλπ. μπορείτε να τους αλλάξετε εντελώς όψη. Απλώνοντας μια στρώση ατλακόλ και ...κυλώντας τα στην συνέχεια σε συνθετικό χιόνι ή αλάτι θα τα κάνετε να μοιάζουν ...χιονισμένα, απλώς κολλώντας περιμετρικά της επιφάνειάς τους κανέλες ή ξυλαράκια και προσθέτοντας ένα μικρό στολίδι γίνονται τα ...απόλυτα χριστουγεννιάτικα κεριά κλπ. 

Ειδικά με Decoupage πανεύκολα θα ...μεταμορφώσετε ακόμη και απλά ρεσώ κεράκια που σε Bazaar μπορούν να διατεθούν σε συσκευασίες 3-6 τεμαχίων. 

4. Σημειωματάρια - HμερολόγιαΕκτός από τα κατά παραγγελία τέτοια προϊόντα με χρονολογία, τα λογότυπα του συλλόγου, σωματείου κλπ. πολύ  ιδιαίτερα είναι τα χειροποίητα που μπορείτε να φτιάξετε χρησιμοποιώντας έτοιμα ημερολόγια ή απλά ρολό χαρτιού αποδείξεων που θα βρείτε σε βιβλιοχαρτοπωλεία. 

Αρκεί σε μια βάση από ξύλο ή και σκληρό χαρτόνι επενδυμένη με κάθε είδους ύφασμα ή χαρτί  να κολλήσετε με μια ισχυρή κόλλα γενικής χρήσης ένα μικρό επιτραπέζιο ή επιτοίχιο ημερολόγιο ή να προσαρμόσετε ένα ρολό αποδείξεων για χρήση ως σημειωματάριο.

Απλώς περνάτε ένα σκοινάκι-κορδέλα στο ενδιάμεσο κενό του ρολό, το δένετε στις άκρες και το πιάνετε στο πίσω μέρος με ένα κλιπ-συνδετήρα μεγάλου μεγέθους το οποίο ταυτόχρονα πιάνει και συγκρατείται και πάνω στην ξύλινη ή χαρτονένια βάση. 

Όλες οι κατασκευές αυτού του είδους μπορούν να εμπλουτιστούν με πρόσθετα υφασμάτινα ή χάρτινα στοιχεία, με την προσθήκη ενός απλού στυλό που θα στερεώσετε σε ένα λαστιχάκι πάνω στο βασικό μέρος της κατασκευής κλπ. ενώ με την χρήση διαφορετικού χαρτιού ή υφάσματος για κάθε κομμάτι, το κάθε τέτοιο ημερολόγιο - σημειωματάριο γίνεται πραγματικά ...μοναδικό. 

Δείτε και εδώ ιδέες - προτάσεις για DIY χειροποίητα ημερολόγια. 

5. Στολίδια-διακοσμητικά από ξυλαράκια-κορμούς

Όχι μόνο τα μικρά στολίδια τέτοιας μορφής αλλά και μεγαλύτερες συνθέσεις από λίγο μεγαλύτερους κορμούς που απλώς θα καρφώσετε μεταξύ τους ή θα τους κολλήσετε μια μια ισχυρή κόλλα μπορούν να μετατραπούν σε πολύ ιδιαίτερα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά με την προσθήκη φυσικών ή υφασμάτινων στοιχείων.  

Δείτε εδώ πολλές παρόμοιες ιδέες και πως ακριβώς θα τα φτιάξετε. 

6. Χιονόμπαλες σε απλά βάζα

Στις περισσότερες χριστουγεννιάτικες αγορές θα βρείτε τις γνωστές "φασόν" χιονόμπαλες του εμπορίου και όμως δεν είναι καθόλου δύσκολο να τις φτιάξετε με όποιου είδους διακοσμητικά εσείς θέλετε, βάφοντας - διακοσμώντας και τα καπάκια των βάζων με όποιον τρόπο σας αρέσει ή γράφοντας στο κάτω μέρος τους ακόμη και με απλό ανεξίτηλο μαρκαδόρο την χρονολογία, το όνομα του συλλόγου-σωματείου κλπ. 

Είναι μια εύκολη και οικονομική κατασκευή, μπορεί να δημιουργηθεί με βαζάκια μικρά ή και μεγαλύτερου μεγέθους και ιδιαίτερα κατάλληλη για Bazaar συλλόγων-σωματείων με αντικείμενο σχετικό με παιδιά, είναι σίγουρο ότι θα τα ενθουσιάσουν.

Δείτε εδώ πως ακριβώς θα τις φτιάξετε.

7. Κηροπήγια - φαναράκια από γυάλινα βάζα

Όλες οι παρόμοιες κατασκευές με γυάλινα βάζα είναι κατάλληλες μπορούν να μετατραπούν σε χριστουγεννιάτικες και ανάλογα με την τιμή που θα τις διαθέσετε μπορείτε να προσαρμόσετε το μέγεθος των βάζων αλλά και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε. 

Με ένα μικρό κομματάκι δαντέλας, δύο κουκουνάρια και λίγο συνθετικό χιόνι ή αλάτι, ένα απλό γυάλινο "σκουπίδι" μπορεί να μετατραπεί σε ένα πολύ όμορφο γιορτινό κηροπήγιο  που αποκλείεται να περάσει απαρατήρητο.

Δείτε εδώ και εδώ δύο πολύ εντυπωσιακές για την ...απλότητά τους τέτοιες κατασκευές.

Αλλά και με πολλούς άλλους τρόπους και πολύ κοινά υλικά όπως χαρτί, υφασμάτινα κουρελάκια, χρώμα, χαρτί περιοδικών κλπ. τα γυάλινα βάζα κουζίνας ή αυτά από συσκευασίες τροφίμων μπορούν να μετατραπούν σε κηροπήγια - φαναράκια. Δείτε εδώ πολλές ακόμη παρόμοιες κατασκευές από γυαλινα βάζα.  

8. Decoupage-επεξεργασία σε ξύλινα -γυάλινα αντικείμενα

Σε πολυκαταστήματα ειδών σπιτιού, λαϊκές αγορές κλπ. θα βρείτε ξύλινα ή γυάλινα χρηστικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης σε πολύ οικονομικές τιμές. 

Κουτάλες, σουβέρ, πολύ μικρά γουδιά, πιάτα, αλατοπίπερα, πιατέλες κλπ. 

Ακόμη και μόνο με ανεξίτηλους μαρκαδόρους,  με stencil, decoupage, ακρυλικά χρώματα, ζωγραφική κλπ. μπορείτε να μετατρέψετε την όψη τους σε χριστουγεννιάτικη. 

Δωράκια -στολίδια αυτής της μορφής μπορούν να διατεθούν μεμονωμένα ή και σε συσκευασία περισσότερων  τεμαχίων ανάλογα με το είδος - μέγεθός τους.  

Πολύ πρωτότυπη ιδέα είναι και τα απλά ξύλινα πινέλα βαψίματος στα οποία μπορείτε να δώσετε όψη ...άγιου βασίλη ή ...χιονάνθρωπου. 

9. Διακοσμητικά δέντρα - Κατασκευές από χαρτί - ύφασμα 

Ακόμη και ένας απλός κώνος από χαρτόνι πάνω στον οποίο θα κολλήσετε ή θα καρφιτσώσετε λωρίδες χαρτιού περιτυλίγματος ή κουρελάκια υφάσματος μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ένα πολύ όμορφο και ιδιαίτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο ...μινιατούρα. 

Ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλέξετε να "συνθέσετε" ένα τέτοιο διακοσμητικό και τα χρώματα χαρτιού - υφάσματος που θα χρησιμοποιήσετε μια τέτοια κατασκευή μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές όψεις, ενώ από απλό χαρτόνι μπορεί να δημιουργηθούν και μεγαλύτερα δέντρα κατάλληλα και για να διακοσμήσετε τον χώρο του Bazaar με πραγματικά ιδιαίτερο τρόπο. 

Γενικά οι κατασκευές-στολίδια με χαρτί είναι από τις απλούστερες χριστουγεννιάτικες κατασκευές και κάθε ιδέα μπορεί να ...σμικρυνθεί ή να ...μεγενθυθεί ανάλογα με τις ανάγκες σας. 

Δείτε εδώ πολλές ιδέες για χριστουγεννιάτικα στολίδια από χαρτί και εδώ χάρτινα χριστουγεννιάτικα δέντρα σε πολλές ...εκδοχές και μεγέθη. 

10. Γιορτινά γλαστράκια

Σε πολυκαταστήματα αλλά και σε φυτώρια θα βρείτε πολύ οικονομικές απλές πήλινες γλάστρες και αντίστοιχα πιάτα. Επιπρόσθετα θα χρειαστείτε μόνο χρώμα.

Το πιο απλό είναι το λευκό πλαστικό για τοίχους το οποίο αναμειγνύοντας με χρώματα σε σύριγγα θα φτιάξετε όποιες βασικές αποχρώσεις σας χρειάζονται. 

Βάψτε αρχικά ολόκληρα τα γλαστράκια (μέσα - έξω) και τα πιάτα τους -αν τα χρησιμοποιήσετε- και στην συνέχεια με ζωγραφική απλών σχεδίων δώστε τους όψη ...χιονάνθρωπου ή  ... άγιου βασίλη. 

Οι κατασκευές αυτές μπορούν να διατεθούν μόνες τους ως χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά ή μαζί με ένα πολύ μικρό και οικονομικό φυτό π.χ κάθε είδους μυρωδικό είτε και ως "συσκευασία" μέσα στην οποία μπορείτε να τοποθετήσετε διπλωμένα σε μια διάφανη ζελατίνα κάθε είδους γλύκισμα-ζαχαρωτό, αποξηραμένα φρούτα, μπισκότα κλπ. 

Εκτός από χρώμα για την διακόσμησή τους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ύφασμα, χαρτί, σκοινί κλπ. ή και παραπάνω από μία γλάστρα για να δημιουργήσετε μια μεγαλύτερου μεγέθους σύνθεση, να τις συνδυάσετε με μικρά εργαλεία κηπουρικής ή ζαχαροπλαστικής σε συσκευασία σετ-δώρου κλπ. 

11. Koύπες με ζαχαρωτά

Δεν χρειάζεται να είναι ...γαβάθες :) σε πολυκαταστήματα ειδών σπιτιού θα βρείτε μικρές-μέτριου μεγέθους απλές άσπρες κούπες σε διάφορα σχέδια ακόμη και με 0,50€ στην επιφάνεια των οποίων με ειδικό χρώμα ή μαρκαδόρους για πορσελάνη απλώς θα  ζωγραφίσετε ή θα ...ξεπατικώσετε ένα όμορφο σχέδιο. 

Σε ό,τι αφορά τα χρώματα αποφύγετε τις πολύ έντονες χριστουγεννιάτικες αποχρώσεις που θα τις κάνουν πολύ συνηθισμένες και μια ιδέα για να είναι ακόμη πιο ...δελεαστικές για τους επισκέπτες σας είναι με τους ίδιους μαρκαδόρους κατά την διάρκεια του Bazaar να γράφετε πάνω στην κούπα το όνομα που θα επιθυμεί ο κάθε αγοραστής, αν φυσικά το επιθυμεί. 

Όπως ακριβώς και τα γλαστράκια και οι κούπες μπορούν να αποτελέσουν "συσκευασία" και να διατίθενται μαζί με κάποιο γλύκισμα, ζαχαρωτό κλπ. 

12. Κατασκευές από τσόχα Εξαιρετικά ιδιαίτερα και πολύ όμορφα χριστουγεννιάτικα στολίδια και διακοσμητικά από τσόχα που μπορούν, εκτός από μεμονωμένα, να συνδυαστούν σε διάφορων ειδών διακοσμητικές συνθέσεις με ξύλο, κουκουνάρια, σκοινί, κλπ. 

Δεν σας χρειάζεται ραπτομηχανή, η τσόχα είναι από τα υφάσματα που ειδικά σε αυτού του μεγέθους τις μικρές κατασκευές είναι ομορφότερα αν η "ραφή" που θα ενώνει τις δυο όψεις είναι φτιαγμένη από αραιές βελονιές με κλωστή χρώματος που θα την κάνει ευκρινή πάνω στο ύφασμα. 

Για να γεμίσετε τέτοια στολίδια χρησιμοποιείστε απλό βαμβάκι και για τον γενικότερο στολισμό κουμπιά, χρωματιστές κλωστές, πρόσθετα κομμάτια τσόχα σε διάφορες αποχρώσεις κλπ.

Αυτού του είδους οι κατασκευές με την προσθήκη στο πίσω μέρος μια απλής παραμάνας μετατρέπονται σε ένα ...κόσμημα καρφίτσα που επίσης είναι από τα είδη που σίγουρα θα εντυπωσιάσουν σε ένα γιορτινό Βazaar. 

Δείτε εδώ και εδώ πως ακριβώς θα φτιάξετε κατασκευές από τσόχα. 

13.Γιορτινά  ...κονσερβοκούτια Εξαιρετική και εντελώς "δωρεάν" πρώτη ύλη για κατασκευές. 

Με χρώμα, χαρτί ή ύφασμα θα δώσετε σε κάθε τύπου κονσερβοκούτι όποια μορφή θέλετε και θα τα μετατρέψετε από γλαστράκια, κηροπήγια ή βάζα έως πολύ ιδιαίτερα φαναράκια με χριστουγεννιάτικα σχέδια, κουτιά αποθήκευσης κλπ. 

Ανάλογα με την επεξεργασία που θα υποστεί η εξωτερική τους επιφάνεια μπορούν να γίνουν από μια απλή μολυβοθήκη έως ένα ιδιαίτερης αισθητικής "παλαιωμένου" ύφους αντικείμενο, αν τα επεξεργαστείτε με τεχνικές παλαίωσης, decoupage κλπ. 

Από τις πιο εύκολες, διασκεδαστικές και εντυπωσιακές κατασκευές και τα φαναράκια που μπορείτε να φτιάξετε με κάθε μεγέθους τενεκεδένιο κουτί και σχηματίζοντας με τις τρύπες χριστουγεννιάτικα μοτίβα όπως αστέρια, καμπάνες, κεράκια κλπ. Ο συγκεκριμένος τύπος κατασκευής είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός και για στολισμούς εξωτερικών χώρων με την προσθήκη μιας σειράς led.  Δείτε εδώ πως ακριβώς θα τα φτιάξετε και εδώ πολλές ακόμη ιδέες για κατασκευές κάθε είδους από κονσερβοκούτια. 

____________________

Aυτές είναι φυσικά κάποιες μόνο από τις ...αμέτρητες προτάσεις που μπορεί κανείς να υλοποιήσει και για ένα Bazaar όπως ακριβώς και για κατασκευές για προσωπική χρήση, για δώρα ή γιορτινή διακόσμηση και με βασικό κριτήριο επιλογής τα οικονομικά υλικά και την όσο πιο εύκολη διαδικασία κατασκευής, αναλογικά με την αισθητική του αποτελέσματος. 

ΕΔΩ θα βρείτε πλήθος ακόμη ιδέες για απλές και πιο σύνθετες Χριστουγεννιάτικες Κατασκευές από κάθε είδους υλικό.   

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ