2021-11-11 23:50:27
Φωτογραφία για Αυστρία: Σκληρό lockdown για τους ανεμβολίαστους προ των πυλών
 Η Αυστρία απέχει μέρες από το να τεθούν σε lockdown εκατομμύρια άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, καθώς τα καθημερινά κρούσματα βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και οι μονάδες εντατικής θεραπείας ασφυκτιούν όλο και περισσότερο, δήλωσε την Πέμπτη ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Περίπου το 65% του πληθυσμού της Αυστρίας είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά της Covid, το χαμηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε χώρα της Δυτικής Ευρώπης εκτός από το μικροσκοπικό Λιχτενστάιν, σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Πολλοί Αυστριακοί είναι δύσπιστοι σχετικά με τους εμβολιασμούς, μια άποψη που ενθαρρύνεται από το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας, το τρίτο μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με ένα σταδιακό κυβερνητικό σχέδιο που συμφωνήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν το 30% των κλινών εντατικής θεραπείας καταληφθεί από ασθενείς με COVID-19, τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού θα μπουν σε lockdown, με περιορισμούς στις καθημερινές μετακινήσεις τους. Το τρέχον επίπεδο είναι 20% και αυξάνεται γρήγορα.


«Σύμφωνα με το σχέδιο, έχουμε στην πραγματικότητα λίγες μέρες μέχρι να εισαγάγουμε το lockdown για τα μη εμβολιασμένα άτομα», είπε ο Σάλενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι το ποσοστό εμβολιασμών στην Αυστρία είναι «ντροπιαστικά χαμηλό».

Η κυβέρνηση υπό την ηγεσία των συντηρητικών δήλωσε την Παρασκευή ότι απαγορεύει στους μη εμβολιασμένους την πρόσβαση στα εστιατόρια, στα θέατρα, στους ανελκυστήρες των χιονοδρόμων και στους παρόχους «υπηρεσιών κοντά στο σώμα», όπως τα κομμωτήρια. 

«Ενα lockdown για τους μη εμβολιασμένους σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να φύγει από το σπίτι του εκτός αν πρόκειται να εργαστεί, να ψωνίσει (για είδη πρώτης ανάγκης), να κάνει έναν σύντομο κοντινό περίπατο - δηλαδή ακριβώς αυτό που έπρεπε να υποστούμε όλοι το 2020», είπε ο Σάλενμπεργκ, αναφερόμενος στα τρία εθνικά lockdown του περασμένου έτους.

Τα κεντρώα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι κάνει πολύ λίγα εδώ και μήνες για να ενισχύσει τα επίπεδα εμβολιασμού και να κρατήσει υπό έλεγχο τις λοιμώξεις.

Ορισμένοι συντηρητικοί υποστήριξαν ότι ένα lockdown για τους μη εμβολιασμένους θα είναι ανεφάρμοστο. Ο Σάλενμπεργκ είπε ότι η αστυνομία θα διενεργεί επιτόπιους ελέγχους.

Η άνοδος των κρουσμάτων στην Αυστρία έρχεται σε μια στιγμή που τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Γηραιά Ηπειρο, αντιμετωπίζουν μερικούς από τους υψηλότερους ημερήσιους αριθμούς θανάτων στον κόσμο κατά κεφαλήν.

Στην Ολλανδία οι ειδικοί συνέστησαν την Πέμπτη μερικό lockdown δύο εβδομάδων, το οποίο θα ήταν το πρώτο στη Δυτική Ευρώπη μετά την ευρεία διάθεση των εμβολίων, ενώ άλλες χώρες απαιτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού για την είσοδο σε δημόσιους χώρους. 
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ