2021-11-13 14:59:19
Φωτογραφία για Πως θα ήταν η Τρενοσέ ως (ένας και μοναδικός)… «ακτοπλόος»;
Γράφει ο Σωτήρης Βενέτης

Αγαπητά Σιδηροδρομικά Νέα

Δύο από τα πιο ξακουστά ελληνικά νησιά του Αιγαίου είναι αδιαμφισβήτητα η Τήνος και η Μύκονος. Δεν υπάρχει Έλληνας ή Ελληνίδα που δεν έχει κάνει τάμα στην Παναγία της Τήνου και δεν έχει ταξιδέψει προς το Νησί αυτό επιθυμώντας να επισκεφτεί το ξακουστό του Προσκύνημα.

 Όπως επίσης πολλοί νέοι μπορεί να συγχέουν την 25η Μαρτίου με την 28η Οκτωβρίου αλλά σίγουρα γνωρίζουν πολύ καλά τη Μύκονο με την έντονη νυκτερινή ζωή και τα beach party της και πολλοί ίσως να προγραμματίζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές εκεί το προσεχές καλοκαίρι, αν δεν έχουν ήδη επισκεφτεί μία ή περισσότερες φορές το κοσμοπολίτικο αυτό Νησί.

Αν θα εξετάζαμε τώρα διαμερισματικά την Ελλάδα, κάθε γεωγραφικό της διαμέρισμα έχει το δικό της ιδιαίτερο θρησκευτικό προσκύνημα το οποίο έλκει πολλούς επισκέπτες και προσκυνητές, αλλά και παραλίες και θέρετρα τα οποία συγκεντρώνουν εκτός από παραθεριστές, κυρίως τη νεολαία μιας περιοχής, αφού συνηθίζεται τα θερινά μπάνια να συνδυάζονται με διασκέδαση, χορό, κέφι, καλό φαγητό κ.λπ.

       Ένα λοιπόν από τα διασημότερα προσκυνήματα στον Ελλαδικό χώρο είναι και το προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής στα Θεσσαλικά Τέμπη. Συγκεντρώνει από εκατοντάδες έως χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά, οι οποίοι για να φτάσουν στην πανέμορφη μικρή ομώνυμη Εκκλησία, η οποία σημειωτέον είναι κολλημένη και κατασκευασμένη πάνω σε έναν βράχο στο φαράγγι, διέρχονται μια μεταλλική «κρεμαστή» πεζογέφυρα πάνω από τον ποταμό Πηνειό, σε ένα απαράμιλλο και μοναδικό φυσικό τοπίο, άγριας και σπάνιας ομορφιάς. Δίπλα από την Εκκλησία υπάρχει και μικρό σπήλαιο από το οποίο αναβλύζει αγίασμα, το οποίο επισκέπτονται επίσης οι προσκυνητές και οι περιηγητές, προς ψυχική και πνευματική ωφέλεια, αλλά και για να εκπληρώσουν ένα τάμα ή να κάνουν μια προσευχή στην τόσο ξακουστή αυτή Αγία, το όνομα της οποίας κοσμεί έναν από τους διασημότερους Δήμους του λεκανοπεδίου καθώς επίσης πολλά χωριά και κωμοπόλεις στην Ελλάδα, που ή φέρουν το όνομά της ή την έχουν ως πολιούχο και προστάτη τους.

      Η Αγία Παρασκευή, η οποία όπως αναφέρουν οι ιστορικές πηγές πρέπει να είχε διαμείνει για μια περίοδο της ζωής της στην περιοχή των Τεμπών, φαίνεται ότι έσωσε και έναν σιδηροδρομικό συρμό, όταν ένας βράχος δεν έπεσε στις γραμμές και σε συρμό που βρισκόταν εκεί αλλά άλλαξε πορεία και έπεσε καταμεσής στο ποτάμι. Τότε οι υπάλληλοι των πάλαι ποτέ ΣΕΚ, θέλοντας να ευχαριστήσουν την Αγία για την σωτήρια παρέμβασή της, ανακαίνισαν το εκκλησάκι, ενώ θεσπίστηκε οι συρμοί διερχόμενοι από το σημείο να χαμηλώνουν την ταχύτητά τους προκειμένου οι επιβάτες να προλαβαίνουν από τα παράθυρα να ρίψουν τον οβολό – τάμα τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην αυλή του προσκυνήματος. Από το έτος 2000 περίπου, με την παράδοση της νέας, διπλής, σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων, οι συρμοί πλέον διέρχονται από την «απέναντι» όχθη και ενώ η παλαιά, παρόχθια χάραξη, μοναδικού κάλους και ομορφιάς, αν και διέθετε σιδηροδρομική σύνδεση τόσο από τη νότια πλευρά (Ευαγγελισμός) όσο και από τη βόρεια (Ραψάνη), εντούτοις ανεξήγητα και εντελώς αδικαιολόγητα ο ΟΣΕ απέκοψε τη σύνδεση και από τις δυο προσβάσεις και στην περιοχή της παλαιάς σήραγγας και του προσκυνήματος ξήλωσε και τη σιδ/κή επιδομή!

   Ο Πλαταμώνας αδιαμφισβήτητα αποτελεί τη «Μύκονο» της Θεσσαλίας! Μπορεί να μην έχει φτάσει ακόμα την… αίγλη του κυκλαδίτικου νησιού, αλλά όσοι ταξιδεύουν το καλοκαίρι, ειδικά τις Παρασκευές ή τις Κυριακές, όλο και θα έχουν πέσει πάνω στις τεράστιες ουρές που δημιουργούνται στα διόδια της Εθνικής Οδού στον Ευαγγελισμό της Λάρισας, στην προσπάθεια πολλών Λαρισαίων και Δυτικοθεσσαλών να κινηθούν προς τις ξακουστές ακτές της Πιερίας του Πλαταμώνα και των Νέων Πόρων. Τι θα μπορούσε λοιπόν να απαντήσει ο ΟΣΕ σε αυτήν τη μαζική επέλαση Λαρισαίων και Δυτικοθεσσαλών προς τους Νέους Πόρους και τον Πλαταμώνα; Σημειωτέον ότι ο ΟΣΕ διαθέτει το προνόμιο να κατέχει τη σιδ/κή επιδομή και έκταση από τον Σιδηροδρομικό σταθμό του Πλαταμώνα έως την παλαιά σήραγγα κάτω από το ομώνυμο κάστρο, παράλληλα ακριβώς από την πλαζ και την ζώνη του αιγιαλού, επομένως θα μπορούσε ευκολότερα και καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον να παράσχει τις ανώτερες και υψηλότερες υπηρεσίες μετακίνησης: «Τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στην περιοχή, στην παλαιά σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Σ.Σ. Νέων Πόρων και Σ.Σ. Πλαταμώνα (παλαιός σταθμός) έχουν προ πολλού καταργηθεί (από το

έτος 2000 περίπου), λόγω της έναρξης λειτουργίας της νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Λάρισα – Πλατύ, η οποία αποτελεί τμήμα του κύριου άξονα ΠΑΘΕ του Ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου, με αποτέλεσμα η εν λόγω παλαιά γραμμή να διατηρείται πια σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας, να μην συντηρείται και να απαιτούνται μεγάλου προϋπολογισμού έργα (!!!) σε περίπτωση επαναλειτουργίας της. Επιπλέον, υπάρχει επί του παρόντος ο Σ.Σ. Νέων Πόρων ο οποίος εξυπηρετεί την περιοχή. Ακολούθως, σας ενημερώνουμε πως δεν έχει υπάρξει όλα αυτά τα χρόνια κανένα ενδιαφέρον από τους σιδηροδρομικούς πάροχους μεταφοράς επιβατών (όπως η εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ), ούτε από κάποιον άλλο Φορέα, για την ενεργοποίηση της εν λόγω γραμμής με δρομολόγηση συρμών στη διαδρομή αυτή (είτε σε μόνιμη ή σε εποχική βάση). Από την άλλη, ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας Ανώνυμη Εταιρεία (ΟΣΕ ΑΕ) είναι σήμερα ο αποκλειστικός διαχειριστής της σιδηροδρομικής υποδομής και δεν διενεργεί σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών. Ένα τμήμα της γραμμής, αυτό που αρχίζει στη θέση Κρανιά (Χ.Θ. 404,431) πλησίον του Κάστρου Πλαταμώνα και τελειώνει στην οδό Παντελεήμονος (θέση Χ.Θ. 401,55), συνολικού

μήκους 2,876 χλμ, έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικός τόπος (ΦΕΚ 358 / 21.03.2005) και τα όμορα κτίσματα, εντός του πλάτους απαλλοτριώσεως της ΟΣΕ ΑΕ (εγκαταστάσεις όπως πύργοι, γέφυρα, πυροβολείο και άλλα κτίρια), έχουν χαρακτηρισθεί ως

μνημεία. Στη συνέχεια, έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς αιτήματα από την Περιφέρεια και τον Δήμο Δίου – Ολύμπου τόσο για ενοικίαση τμήματος της γραμμής, με σκοπό να δημιουργηθεί οδός ήπιας

κυκλοφορίας, όσο και για κατάργηση της σιδηροδρομικής γραμμής σε σημεία της, προκειμένου να αξιοποιηθεί η περιοχή του παραλιακού μετώπου στον Πλαταμώνα, η οποία αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα στάθμευσης και δέχεται τους θερινούς μήνες μεγάλο φόρτο επισκεπτών οδικά. Ακόμη, πρόσφατα, διατυπώθηκε από την Περιφέρεια Πιερίας και συγκεκριμένα τον Δήμο Δίου – Ολύμπου αίτημα για προσωρινή χρήση μικρού τμήματος (μήκους 82,00 μ) της γραμμής Ν. Πόροι – Παλιός Σ.Σ. Πλαταμώνα και των χώρων πλησίον αυτής για τη διέλευση φορτηγών μεταφοράς υλικών προς υλοποίηση του έργου υποδομών της Περιφέρειας «Αντιμετώπιση της Διάβρωσης της ακτής της Δ.Δ. Πλαταμώνα», το οποίο είχε θετική απόκριση της ΟΣΕ ΑΕ.»

Όσο τρελό και… μεταφυσικό και αν σας φαίνεται ο ΟΣΕ παραδέχεται τον «μεγάλο φόρτο επισκεπτών οδικά», αλλά επειδή «δεν έχει υπάρξει όλα αυτά τα χρόνια κανένα ενδιαφέρον από τους σιδηροδρομικούς πάροχους μεταφοράς επιβατών (όπως η εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ)[!!!], ούτε από κάποιον άλλο Φορέα[!!!], για την ενεργοποίηση της εν λόγω γραμμής με δρομολόγηση συρμών στη διαδρομή αυτή (είτε σε μόνιμη ή σε εποχική βάση)» για αυτούς τους λόγους σκέπτεται να ικανοποιήσει «κατά καιρούς αιτήματα από την Περιφέρεια και τον Δήμο Δίου – Ολύμπου τόσο για ενοικίαση[!!!] τμήματος της γραμμής, με σκοπό να δημιουργηθεί οδός ήπιας κυκλοφορίας, όσο και για κατάργηση της σιδηροδρομικής γραμμής σε σημεία της[!!!], προκειμένου να αξιοποιηθεί η περιοχή του παραλιακού μετώπου στον Πλαταμώνα, (σ.σ. δηλαδή να μετατραπεί σε πάργκιγκ για ΙΧ, τι ρομαντικό, τι οικολογικό!)». Επίσης θεωρεί ότι η ανακαίνιση της επιδομής και η εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης – σηματοδότησης (αν και δεν χρειάζεται απαραίτητα κάτι τέτοιο) 2876 μέτρων (περίπου 3 χιλιομέτρων) μονής σιδηροδρομικής γραμμής θα «απαιτούσαν μεγάλου προϋπολογισμού έργα σε περίπτωση επαναλειτουργίας της»!

     Αν προσθέταμε σε αυτήν την επαναλειτουργία και το τμήμα της παλαιάς, παρόχθιας σιδηροδρομικής γραμμής Ευαγγελισμός – Ραψάνη τότε κανείς άλλος εκτός από τον ιδιοκτήτη αυτής της, μοναδικής στον κόσμο σε σπάνιο φυσικό κάλλος και ομορφιά, παραποτάμιας σιδηροδρομικής χάραξης δεν θα είχε την αποκλειστικότητα να μετακινεί επιβάτες εκεί αλλά ταυτόχρονα να δύναται να σταθμεύει ακριβώς στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής, μεταφέροντας χιλιάδες προσκυνητές και λουόμενους ταυτόχρονα!

     Και τι θα κόστιζε σε λειτουργικό κόστος ένα δρομολόγιο από την Καλαμπάκα έως τον Πλαταμώνα; Τίποτα απολύτως, θα απαντούσα, διότι από Καλαμπάκα έως Παλαιοφάρσαλο μετακινούνται σίγουρα οι επιβάτες προκειμένου να μετεπιβιβαστούν στα αρτηριακά τρένα του βασικού κορμού Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Από Τρίκαλα, Καρδίτσα κάποιοι σίγουρα θα θελήσουν να μετακινηθούν προς την πρωτεύουσα της Θεσσαλίας Λάρισα, είτε για τα ψώνια τους, είτε για τη διεκπεραίωση υποχρεώσεων που έχουν να κάνουν με τις δημόσιες υπηρεσίες. Και από Λάρισα προς Νέους Πόρους – Πλαταμώνα όσοι θέλουν να μεταβούν στις εκεί παραλίες. Επομένως η δρομολόγηση ενός εποχικού τρένου με πυκνά δρομολόγια από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο που να μετακινεί λουόμενους και τουρίστες από τη σήραγγα Πλαταμώνα και από τα Μετέωρα και με κέντρο τη Λάρισα είναι απολύτως εφικτό και κερδώο για όποιον το επιχειρήσει. Αν συμπεριληφθεί και η παραποτάμια, μοναδικού κάλλους, διέλευση και ο θρησκευτικός προορισμός του προσκυνήματος της Αγίας Παρασκευής, τότε τα εκδοτήρια στη Λάρισα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δεν θα προλαβαίνουν να κόβουν εισιτήρια!

      Φανταστείτε λοιπόν τον ΟΣΕ και την Τρενοσέ ότι κατέχουν το αποκλειστικό προνόμιο του μονοπωλιακού ακτοπλόου στο Αιγαίο. Τι δηλαδή; Δεν θα δρομολογούσαν ούτε ένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο από Ραφήνα, Πειραιά ή Λαύριο προς την Τήνο και τη Μύκονο τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο με τη δικαιολογία ότι οι λιμενικοί οργανισμοί των δύο αυτών νησιών έχουν καταθέσει «αίτημα για προσωρινή χρήση μικρού τμήματος (μήκους 82,00 μ) της λιμενικής ζώνης Τήνου και Μυκόνου και των χώρων πλησίον αυτής για τη διέλευση φορτηγών μεταφοράς υλικών προς υλοποίηση του έργου υποδομών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αντιμετώπισης της διάβρωσης και της «σπηλαιώσης» της προκυμαίας των δύο αυτών νησιωτικών λιμένων;»

Προσθέστε και τις άλλες «Μυκόνους» στις οποίες αρνούνται από κοινού ο ΟΣΕ και η Τρενοσέ τη δρομολόγηση πυκνών σιδηροδρομικών δρομολογίων (λ.χ. στο Ναύπλιο, στις από Κιάτο έως Αίγιο ακτές του Κορινθιακού, στο Λουτράκι, στο Λαύριο και αλλού) ώστε να δοξάζουμε τον Θεό για το ότι ο ΟΣΕ και η Τρενοσέ ευτυχώς δεν κατέχουν το αποκλειστικό προνόμιο του μονοπωλιακού ακτοπλόου στο Αιγαίο και έτσι τα εκατομμύρια των ξένων και Ελλήνων τουριστών θα συνεχίζουν, ελπίζω, απρόσκοπτα να απολαμβάνουν τις διακοπές τους στις καταγάλανες ελληνικές θάλασσες…

Με εκτίμηση

Σ. Βενέτης



sidirodromikanea.blogspot.com



             

sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ